Szöuli Batman?
2016. június 29. írta: Koreai Kulturális Központ

Szöuli Batman?

Veteran (2015)

Ryoo Seung-wan író-rendező (A Berlin-akta, 2013) szerette volna megcsinálni a maga Batman-filmjét. A végeredmény minden idők 3. legsikeresebb koreai mozifilmje lett a hazai piacon a The Admiral: Roaring Currents (2014) és az Ode to My Father (2014) után (ld. korábbi cikkek).

boritoveteran.jpg

Yoo Ah-in a kegyetlen Jo szerepében

Seo Do-chol dektektív (Hwang Jun-min) a rend rettenthetetlen őre rács mögé szeretné küldeni a kegyetlen, brutális milliomoscsemetét, Jo Tae-oh-t (Yoo Ah-in). A detektív kezét megkötik a jogszabályok, miközben ellenfele folyton kicsúszik a markából a pénzének és a korrupt összeköttetéseinek köszönhetően.

Hogy miért is lenne a Veteran Batman-film? Temérdek utalás található Christopher Nolan Batmanjére (pl. Joker-szobor, Batmobil kisautó) csakúgy, mint magára a képregényre (a stáblista stílusa). Ilyen mennyiségű közvetlen utalás mellett érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire hasonlít egymásra Seo detektív és Batman figurája, illetve Jo Tae-oh és Joker karaktere.

veteran_poszter.jpg

A film hivatalos posztere

Seo detektívben és Batmanben annyi közös, hogy mindketten a végsőkig elmennének az igazságért vívott harcban, valamint sosem ölnek, csak magatehetetlenné verik a bűnözőket. Emellett mindketten elég tágan értelmezik a jogszabályokat, Seo egy alkalommal hamis tárgyi bizonyítékkal bír vallomásra egy autótolvajt, és habitusára az „előbb üt, aztán kérdez” típus jellemző. Ezzel nagyjából ki is merül a két figura közötti közös jellemzők tárháza. Ugyanis Batmannel ellentétben Seo hivatásos nyomozó, nincs titkos énje, van családja és meglehetősen mérsékelt anyagi háttérrel rendelkezik, tehát a szuperkütyük helyett a két öklét (lábát, fejét) használja a bűnözők kézre kerítésében.

veteran_akcio_es_humor_kihallgatas.jpg

Akció és humor - 'Kihallgatás'

Jo és Joker között az a hasonlóság, hogy mindketten megátalkodott, kegyetlen pszichopaták, akik jókedvűen átgázolnak bárkin, aki az útjukban áll. Viszont a legfontosabb jellemzőjükben mégis különböznek, hiszen amíg Jokert a teljes káosz megteremtése késztette borzalmas bűnök elkövetésére, addig Jot csak a saját hatalmának növelése érdekli. Jo figurája nem is ebben az összehasonlításban válik igazán érdekessé, hanem a koreai bűnfilmek megszokott gonosztevőihez való viszonyításban. Bátran állíthatjuk, hogy a koreai gengszterfőnökök bármilyen alávalók is legyenek, mindig hűségesek maradnak szervezetükhöz, beosztottjaikhoz, tehát még a bűnözőkben is megvan a kötelességtudó koreai habitus. Ezzel ellentétben Jo nem tisztel senkit és semmit, még a saját céljait sem. Ez a figura a koreai filmgyártás egyik legaljasabb alakja. Külön érdekesség, hogy a Jot megformáló színész, Yoo Ah-in ugyanabban az évben eljátszott egy közismerten hasonló figurát, Sado herceget, akit viszont sokkal árnyaltabban, valójában áldozatként ábrázoltak A trón (The Throne, 2014) c. filmben. Jo figurája tehát inkább modernkori Sado (a klasszikus megítélés szerint), mintsem koreai Joker.

Az alkotói szándékkal ellentétben nem állítható magabiztosan az, hogy a Veteran teljes mértékben afféle koreai Batman-film lenne. Viszont egy teljesen más szemszögből, közép-kelet-európai szemmel nézve a film még izgalmasabb eset! Adott a főhős, Seo detektív helyzete: magányos farkasként kezd el nyomozni egy érinthetetlen, legyőzhetetlen gonosztevő után. A nyomozót rendre hátráltatja a korrupt rendszer és jogszabályok, de mindvégig kitart az igazság mellett. Mikor abszolút tehetetlenné válik – egy hétköznapi koreai gengszterfilmben ekkor ragadna fegyvert, és mészárolná le mind egy szálig az ellenséget – jön a csoda, munkatársaiban és feljebbvalóiban megszólal a küldetéstudat és a lelkiismeret, segítenek a főhősnek az ügy felgöngyölítésében. Mindeközben a hős megtanul csapatban dolgozni, és megtanul a (jog)szabályok szerint játszani. Végül, együttes erővel győzedelmeskedik az igazság a gazság felett, megerősödik a rendszerbe vetett hit és bizalom. Ez a történeti ív és karakterfejlődés szinte teljes mértékben azonos az ’50-es évek termelési filmjeivel, melyeket hazánkban is tömegével gyártottak (pl. Gyarmat a föld alatt, 1951; Ifjú szívvel, 1953), csak rendőrök helyett élmunkásokkal a középpontban.

Természetesen a Veteran e szükséges magyarázások nélkül is egy nagyon szórakoztató, látványos akció-krimi. A harcművészeti koreográfia és a humor egyaránt kiváló, külön öröm, hogy e kettőt sikerült bravúrosan elegyíteni. De hogy mennyire profi a koreai filmgyártás, azt tökéletesen bemutatja az a kiemelkedően megkoreografált felvétel, amikor a kikötőben egy rajtaütés előtt úgy mozog fel-alá a sok rakodógép és maga a kamera is, mintha csak egy keringő közepén lennénk.

Mindenképpen érdemes megnézni a Veterant, hiszen egy vérbeli pop-corn mozi és remek kikapcsolódás (13 és fél millió koreai mozilátogató nem tévedhet), ráadásul a néző még azt is elmondhatja magáról, hogy látta a világ egyetlen termelési Batman-filmjét!


A cikket írta: Szilágyi Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr608854444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása