Samsung, LG, Hyundai..
2016. június 15. írta: Koreai Kulturális Központ

Samsung, LG, Hyundai..

Avagy kik azok a csebolok?

Csebolok. Aki már látott néhány koreai drámát, az egészen biztosan találkozott ezzel a kifejezéssel, és valószínűleg tudja, hogy gazdag családokról van szó, akik cégeket irányítanak. És így is van, Dél-Korea gazdaságát uralják az ilyen családok, de vajon kik is ők pontosan? Mikor és hogyan alakult ki ez a rendszer? Mely cégek a leghíresebb csebol vállalatok? A következőkben igyekeztem összegyűjteni a legfontosabb tulajdonságaikat.
chaebol_borito.jpg

Kik azok a csebolok?

A csebol vállatok olyan családi irányítású cégek, amelyek ma már Dél-Korea gazdaságának legtöbb bevételét hozzák. A név maga, hogy csebol (koreai: 벌, nemzetközi átírás: chaebol) két tagból áll. A chae jelentése jólét, gazdaság, a bol pedig klánt vagy csoportot jelent. A csebol szerkezet állhat egy nagy cégből vagy több csoportból, de mindenképpen egy családnak, legtöbb esetben a cégalapító családjának kezében van. Egy csoporthoz több leányvállat csatlakozhat, ami más és más területtel foglalkozik. Éppen ezért lehet számunkra meglepő, hogy mi, akik a Samsung termékek közül inkább az export árucikkeket, így az elektrotechnikai gépeket ismerjük, addig Dél-Koreában a Samsung neve alatt autógyártás, hajógyártás, építőipar is üzemel. De az Everland, Dél-Korea legnagyobb élményparkja is a Samsung csoporthoz tartozik, sőt még Samsung fogkefét is lehet vásárolni.

Kialakulásuk története

A csebol vállalatok nem léteztek az 1960-as évekig Dél-Koreában. A japán megszállás idején nagyon kevés koreai rendelkezhetett saját céggel vagy vállalattal. Viszont 1945 után, mikor a japánok kivonultak a Félszigetről, néhány koreai üzletember megszerezte a birtokukat és cégüket. Ezekből nőttek ki később a csebol vállalatok Li Szin Man (이승만) kormányzása alatt. De igazi fellendülés Pak Csong Hi (박정희) tábornok katonai kormányzása alatt kezdődött, mikor az ország vezetésével együtt igyekeztek a modernizációt elősegíteni, a gazdaságot (ami a koreai háború után eléggé romban állt) feléleszteni. A kormány segítette a csebolokat különböző kedvezményekkel, de cserébe sok mindenről határozhatott, például az exporttermékek kérdéséről.

Legnagyobb csebol vállalatok

A koreai csebolok száma túl magas ahhoz, hogy mindegyiket meg tudnánk említeni itt, így először a Magyarországon is jól ismert, a címben is kiemelt Samsung, Hyundai, LG csebolokról szeretnék pár szót ejteni.

A Samsung (Samsung Group, koreaiul: 삼성그룹) neve mindenki számára ismerősen cseng, sok zsebben lapul Samsung okostelefon, és a háztartásokban is gyakoriak a Samsung elektrotechnikai termékek. A Samsung Csoport a legnagyobb a csebolok közül, az ország GDP-jének 20%-át teszi ki. Senki sem gondolná, hogy 1938-ban egy kisebb kereskedőcégként kezdte ez a márkanév, amely főleg zöldségekkel és tésztakészítéssel foglalkozott. Leányvállalatai között szerepel például a Samsung Electronics, Heavy industry vagy a C&T csoport is, amely a világ legmagasabb épületeit (pl.: Burdzs Kalifa) építette.

2_kep_3.jpg

A Hyundai csoport (현대, koreai kiejtés: hjonde), bár feldarabolták 2001-ben, még mindig Dél-Korea egyik legnagyobb csebol cége. 1998-ban a Kia Motor Company-t is felvásárolta, ami így összeolvadt a Hyundai Autóiparával. Valamint a Hyundai csoport tudhatja magáénak a Hyundai Heavy Industry leányvállalat neve alatt a világ legnagyobb hajógyárát. A feldarabolás után a nevet megtartották, még annak ellenére is, hogy már nem egy vezetéshez tartoznak.

Az LG csoport eleinte GoldStar néven kezdett háztartási elektrotechnikai termékeket gyártani, később, miután egyesült a Lucky vállalattal, a Lucky GoldStar név rövidítéseként az LG nevet kapta, ami végül bővült még petrolkémiai részleggel is.

A következő táblázat 2011-es adatokkal szolgál a tíz legnagyobb csebol vállalatról, azok bevételéről és ezen vállalatok különböző ágazatairól:

Vállalt neve

Bevétel (Milliárd dollár)

Ágazatok

Samsung

317,50

Elektrotechnika

Biztosítás

Hitelkártyák

Építőipar és Hajógyártás

Hyundai Kia Autóipar

128,70

Motorgyártás

Acél

SK Csoport

85,90

Energia

Távközlés

Kereskedelem

Építőipar és félvezetők

Hanwha

75,70

Robbanóanyag

Vegyipar

Biztosítás

LG Csoport

69,50

Elektrotechnika

Biztosítás

Vegyipar

Távközlés

Lotte

54,90

Építőipar

Élelmiszeripar

Energia

Bevásárlóközpont

Kumho Asiana Csoport

43,90

Asiana Air

Air Busan

Építőipar

Petrolkémia

Gumigyártás

Hyundai nehézipar

42,80

Nehézipar (beleértve a Hyundai Mipo Hajógyártást)

GS Csoport

39,00

Energia

Bevásárlóközpont és Építőipar

Doosan

32,70

Nehézipar

Atomenergia

 

3_kep_1.png

 

 

A cikket írta: Bégányi Dorottya

Cikk forrásaqbreview.orginvestopedia.comcnet.com

Képek forrása: dayonbay.orgseoulspace.co.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr208808142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása