Koreai töredékek - Buddhát keresve
2016. június 07. írta: Koreai Kulturális Központ

Koreai töredékek - Buddhát keresve

Paulius Normantas fotókiállítása

2016. június 1-jén nyitották meg Paulius Normantas fotóművész időszaki kiállítását a Koreai Kulturális Központban. A litván származású, de Magyarországon élő művész tárlatában a koreai buddhista templomok világába nyerhetünk betekintést. A kiállítás a Koreai Kulturális Központ és a Szabocs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat együttműködésében valósult meg, így elsőként Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket, aki megemlítette, hogy Paulius Normantas a fényképein keresztül szembesíti az embereket a rohanó életmóddal, hogy kevesebbet foglalkozunk önmagunkkal és a belső béke fontosságával.

borito_3.jpg

A megnyitón beszédet mondott Őexcellenciája Yim Geun-hyeong, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, aki megköszönte, hogy a kiállítás középpontjában a koreai buddhizmus áll, és reményét fejezte ki, hogy ez a tárlat is közelebb hozza a látogatókhoz Koreát.

img_7562.JPG

A kiállítás szakmai bemutatását Kincses Károly, fotómuzeológus, a kiállítás kurátora tartotta, amelyben kifejtette, hogy ez a tárlat Normantas és Korea találkozását mutatja be. Ebben nem jelennek meg emberek, hanem középpontjában a buddhista templomok és kertek állnak, ahol az emberek keresik a kapcsolatot Buddhával, keresik a saját békéjüket.

img_7413.JPG

Paulius Normantas, vagy ahogy Magyarországon hívják, Normantas Paulius (1948-) még szülőhazájában, Litvániában kezdett fotózni, majd magyar felesége révén költözött Nyíregyházára 1983-ban. Az elmúlt évtizedek során számos országba eljutott, expedíciói több irányba indultak. Elsőként, az 1980-as évektől a finnugor népeket kereste fel, majd Kőrösi Csoma Sándor keletkutató útját járta végig Indiában. Tevékenységére legnagyobb hatással Robert Capa volt, hiszen arra ösztönözte, hogy a lehető legközelebbről örökítse meg az eseményeket.  Ennek a kiterjedt és egyedülálló munkásságnak az eredményeként a művész úr ma már a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Elhatározása szerint, az összes buddhista országot fel szeretné keresni, eddig 15 országba jutott el, ahol a buddhista templomok belső és külső tereit örökítette meg.

img_7567.JPG

Kincses Károly nemcsak a kiállítás kurátora, hanem Paulius Normantas barátja is, aki jelenleg éppen egy könyvet ír a művész úr életútjáról. A megnyitó után megkértem, hogy röviden foglalja össze a kiállítás fontosságát:

Normantas Pauilius több mint 40 éve fényképez, az élete során majdnem 750 ezer fotót készített. Koreában is fotózott majdnem másfél ezret. Amikor eldőlt, hogy itt lesz a kiállítás, akkor az volt a felvállalt cél, hogy ne is próbáljunk meg teljességet mutatni, hanem legyen egy kiválasztott szegmentum, egy töredék, és azon belül legyen egységes, amennyire lehet. Nem véletlen, hogy összesen egy ember van a képeken, és ő is háttal. Ezek a képek nem arról szólnak, hogy mit csinálnak a koreaiak a templomaikban. Hanem arról, hogy milyen az a környezet, amelyik alkalmassá teszi az ő létüket arra, hogy találkozzanak Buddhával, vagy bárki mással, akivel szeretnének. Ezekben a képekben azt kedvelem, hogy felvállaltan töredékes. Tehát nem akar szegény emberként gazdagnak látszani. Nem akar harminc képben egy nagy panorámát bemutatni. Ez jó arányban van ahhoz, hogy az ember egy picit elgondolkozzon azon, hogy mennyiben más az ő kultúrájuk, mint a miénk. Tehát, hogy a nagy, szigorú, merev és ünnepélyes, barokk katolikus templomokhoz képest, ezek mennyivel emberszabásúbbak, mennyivel közelebb vannak a természethez. 

img_7433.JPG

A kiállítás képei két térben kaptak helyet, amelyben jól elkülönülnek egyrészt a Buddha-fényképek, vagyis a koreai buddhista templomokban megjelenő Buddha ábrázolások és szobrok. A másik részben a templomok külső terei, kertek és kilátások képei kaptak helyet, illetve itt látható az egyetlen fotó, amelyen egy szerzetes is szerepel. A fényképekből olyan nyugalom és béke áradt, hogy ha csak a megtekintés ideje alatt, de a látogató legalább egy kicsit le tudott lassulni, önmagára és azokra a képekre tudott figyelni, amelyek közelebb vitték a koreai buddhizmushoz, és ezáltal Koreához is.

img_7439.JPG

A Paulius Normantas. Korea – Töredékek című kiállítás 2016. június 2 – 24. között tekinthető meg a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében. Nyitvatartási idő: hétköznaponként 9:30-18:00. A belépés ingyenes.

 

A cikket írta: Szakál Veronika

Képek forrása: Koreai Kulturális Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr658786482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása