Lassan élni a rohanó világban, koreai módra
2016. április 27. írta: Koreai Kulturális Központ

Lassan élni a rohanó világban, koreai módra

Napjainkban egyre több országban jellemző a rohanó életmód, az állandó sietség, amely életünk minden területére befolyással van. Ennek hatására kezdődött a világ több pontján, így Dél-Koreában is egy olyan kezdeményezés, amelynek lényege, hogy az emberek lassítsanak mindennapi életük tempóján; munkájuk és magánéletük között egészséges egyensúlyt hozzanak létre. Ez a ’Slow Movement’, vagyis lassú mozgalom.

borito_1.jpg

A lassú életmód számos formája jelent meg Koreában kormányzati, egyesületi és egyéni szinten; a társadalom valamennyi szektorában, az étkezés, az életmód, a művészet és a kozmetika területén. Még Szöulban, a világ egyik leggyorsabb városában is egyre inkább igényelték az emberek, hogy ételeiket maguk készítsék el és több időt töltsenek a természetben. 

kep_1.jpgA lassabb élet része az is, hogy az ember nyugodtan, lassan tudjon meginni egy csésze teát.

2015-ben a Koreai Nemzeti Park egy új kampányt indított ’Lassú Túrázás’ címen, azonban pont az ellenkező hatást érték el, mert a többség ahelyett, hogy a látnivalókat nézte volna, egyre gyorsabban mentek, hogy minél hamarabb a túra végére érjenek. A mozgalommal kapcsolatos az is, hogy megnőtt az igény a do-it-yourself (csináld magad) tevékenység, vagyis a kézzel készített termékek iránt. Egyre többen kíváncsiak arra, hogy milyen, amikor a saját két kezükkel készítenek el egy tárgyat. Ennek köszönhetően, az utóbbi időben a bútorkészítés és a kötés a legnépszerűbb hobbikká váltak.

Ez a fajta szemlélet a kozmetikára is hatással van, bizonyos termékeknél környezetbarát módszereket alkalmaznak, teljesen természetes hozzávalókból készülnek, amelyek Európában és az Egyesült Államokban is nagy sikernek számítanak. Ennek szellemében dobta piacra az LG Household and Health Care új kozmetikai márkáját, a Davi-t. A munkahelyek és a koreai kormány részéről is kedvező változások történtek, így csökkentették a munkaidőt és kezdeményezték a kötelező vakációt. Néhány cég, mint a Shinhan pénzügyi vállalat azt is bevezette, hogy a vakáció alatt az alkalmazottaknak megtiltják a hozzáférést a vállalati számítógépes rendszerhez.

2016 januárjában a Gyeonggido Mezőgazdasági Kutató és Továbbképző Szolgálat egy 9 hónapos programot indított „Vissza a gazdálkodáshoz/Vissza a vidékre” címmel, amely szakképzést ad a városlakóknak arról, amit tudniuk kell a vidéki városokban, falvakban való élethez. Ez azért is fontos, mert a városlakók egyre nagyobb arányban költöznek vidékre gazdálkodni, erre a koreai nyelvben a gwinong (귀농) kifejezést használják. Mivel ez a szám folyamatosan nő, Korea azon ázsiai nemzetek egyike, ahol a városi népesség csökkenő tendenciát mutat.  

Nemcsak a nyugdíjasok, hanem a fiatal családok is vidékre költöznek a kiegyensúlyozottabb élet reményében. A kormányzat azért is támogatja a fiatalokat, hogy életet leheljenek a mára már megszürkült vidéki területekbe. 

kep_3_1.jpg

2012-ben az Étkezési, Mezőgazdasági, Erdőgazdálkodási és Halászati Minisztérium szabályzatban rögzítette, hogy a vidékre költözők adókedvezményben részesülhetnek és oktató programokon vehetnek részt. Ettől eltérően viszont vannak olyan városiak, akik a vidékre költözés helyett a gazdálkodást hozták be a városba. 2010 és 2013 között Szöulban a városi gazdálkodók száma 66-ról 2056-re emelkedett. Ez a szám csak azokat tartalmazza, akik városi támogatásban részesültek, nincsenek benne azok, akik nem regisztrált kertekben gazdálkodnak.

2015 októberében, a Szöul közelében fekvő Namyangju település adott otthont az ún. Lassú Élet Nemzetközi Fesztiválnak, ahol ezt a mozgalmat ünnepelték, a helyi kulturális és kulináris értékeket népszerűsítve. Namyangju azon 11 koreai település egyike, amelyik a Cittaslow International Network tagja. A hálózatnak 50 000 fő alatti települések lehetnek a tagjai, ahol fontosnak tartják a környezetük és a helyi kulturális örökségük ápolását, sok a zöld terület, és ezáltal lassabb a mindennapi élet tempója is. (Magyarországról egyedül Hódmezővásárhely tagja a hálózatnak.)

kep_4_1.jpg

A turisták által egyik közkedvelt település, Jeonju (전주시) is a nemzetközi hálózat tagja

Mindez azt mutatja, hogy még egy olyan gyorsan fejlődő és rohanó országban, mint Dél-Koreában is, számos ösztönző mintát találunk arra, hogyan próbálhatunk mi is lassabban élni. Nem árt, ha olykor lassítunk a tempónkon és a lábunkat egy kicsit levesszük az élet gázpedáljáról!

 

A cikket írta: Szakál Veronika

A tartalom forrása: KOREA Magazine/February 2016

Képek forrásawww.flickr.com/photos/koreanet

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr948667844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása