A Távol-Kelet jóságos „bestiája”: a sárkány
2015. április 09. írta: KoreaiKultúra

A Távol-Kelet jóságos „bestiája”: a sárkány

Nyugati meséken nevelkedve a sárkányt általában egy többfejű, olykor szárnyas, tüzet okádó gonosz bestiaként képzeljük el, aki alkalomadtán hercegnőket rabol el és tart fogva, amíg fel nem bukkan egy bátor hős, aki kész megküzdeni vele, hogy megmentse szíve hölgyét. A sárkány alakja a távol-keleti kultúrákban ettől egészen eltérő és a mitológiában betöltött szerepe révén hatalmas tisztelet övezi.

dragon.png

A "keleti" sárkány kilenc állat legfontosabb karakterjegyeit egyesíti magában: orrát a disznótól, szemeit a nyúltól, fejét a tevétől, füleit a tehéntől, szarvait a szarvastól, karmait a sólyomtól, nyakát a kígyótól, mancsát a tigristől, pikkelyekkel borított testét pedig a pontytól örökölte.

example.jpgA koreai mitológiában Rjongvang (koreaiul: 용왕), vagyis a Sárkánykirály egy abszolút hatalommal rendelkező lény. A víz isteneként természete alapvetően jóságos és segíti az embereket, azonban, ha vétenek ellene, haragja nyomán vihar és árvíz jár, így alakja elsősorban a földműveléssel kapcsolatos rítusokban értékelődött fel az évszázadok során. Esős, bő termésű évért imádkozva például a sámánnők különböző áldozati szertartással egybekötött rituálékat mutattak be a tiszteletére.

A hiedelem szerint a téli napéjegyenlőség idején, a napsütéstől megolvadt vizek jegén keletkezett sárkánypikkelyekre emlékeztető barázdák mutatták meg, hogy milyen lesz a termés az évben. Az észak-déli irányban húzódó barázdák jó, a kelet-nyugati irányúak rossz, míg a rendezetlen vonalak közepes termést jósoltak.

A koreai sárkányok érdekessége, hogy ők nem eleve sárkánynak születnek, hanem azzá válnak. Előképük az Imugi, vagy más néven mitologikus piton, aki a teknős, hal és a kígyó alakját hordozza magán. Szarvai és bajsza nincsen, és sok idő, valamint türelem révén válhat csak sárkánnyá. Rengeteg monda kering arról, hogy is válhat egy imugi igazi sárkánnyá, de a legelfogadottabb álláspont szerint ez akkor következik be, ha sikerül elkapnia egy égből leeső gyöngyszemet. Ha ez nem sikerül, a lény örökre imugi marad. A gyöngy megszerzése azért is fontos, mert úgy tartják, a sárkány ereje a gyöngyében rejlik. Ez az ún. „sárkánygömb”, amit olykor a szájában tart, máskor azt kergeti.

A koreaiak szerint a jó dolgokat közel kell tartani, így a legnagyszerűbbnek tartott lény, a sárkány alakjának közelsége valamilyen tárgy formájában mindig bátorítja és bizakodással tölti el a koreai emberek szívét.

Ha néztél már koreai történelmi sorozatot, biztosan észrevetted, mennyi sárkány-alak tűnik fel az uralkodó környezetében (ruházat, trónszék, zászló). Ennek magyarázata, hogy a sárkány uralkodói jelképnek számított a védelem, bölcsesség és erő szimbólumaként. Számos festményen is megörökítették, általában valamiféle buddhista tanról szóló ábrázoláshoz kötődően. Sok ilyen festmény került közemberek otthonába is, akik a szerencsétlenségek elkerülése és a sikeresség érdekében rendeltek ilyen képeket. Főnixmadárral együtt ábrázolva szerelmi szimbólumként is gyakran feltűnik. Sokszor látható váza díszítéseként az azúrkék sárkány, amely az égtájak közül Kelet szimbolikus állata.

 

A cikket írta: Vizi Erzsébet

Képek forrása:

korea.net

The Korean Christian Museum at Soongsil University

National Research Institute of Cultural Heritage (2009). Korean Traditional Pattern. 

trover.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr467350774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása