Játsszunk úgy, mint a koreaiak! (1)
2015. március 24. írta: KoreaiKultúra

Játsszunk úgy, mint a koreaiak! (1)

Tuho

Vajon hogyan szórakoztak a régi időkben a koreaiak? Milyen társasjátékokat játszottak? A következőkben bemutatunk néhány hagyományos koreai játékot, melyeket mi magunk is kipróbálhatunk, hiszen nem kellenek hozzájuk bonyolult eszközök, illetve könnyedén elkészíthetjük őket sajátkezűleg. Így, ha valami új időtöltést szeretnénk és valami különlegessel fel szeretnénk dobni a családi délutánokat, baráti összejöveteleket, próbáljuk ki a következő szórakoztató és gondolkodtató játékokat!

korea_net_2.png

tuho2.jpg

A tuho (투호놀이) a nemesek között örvendett nagy népszerűségnek, egyaránt játszották nők és férfiak, gyerekek és felnőttek. Nem kell hozzá más, csak egy nagy váza vagy korsó és néhány játéknyíl vagy bot. A régi időkben a szűk nyakú korsókba meghatározott távolságból (két és fél nyílni hossz) dobálták a nyilakat, és természetesen az nyert, akinek a legtöbb beletalált.

A játékot feltehetőleg unatkozó kínai íjászok találták ki, akik üres óráikban így próbálták elütni az időt. A tuho még a kínai Szertartások könyvébe is bekerült, mely a konfuciánus értékrendet tartalmazta. Így lett belőle hivatalosan is konfuciánus játék, melyről úgy tartották, hogy fejleszti a fizikumot és a koncentrációs képességet.

A tuho a környező országokban is fokozatosan elterjedt, Koreába a Korjó-korban (918-1392) ért el, de a Csoszon-korban (1392-1897) vált igazán népszerűvé. Gyakran játszották mulatságokon is, ahol a vesztest ivással „büntették”, illetve mai, koreai verziója szerint, ha a vesztes nem hajlandó inni (vagy kiskorú), énekelnie kell. A nyertest, aki mindig beletalál, szokás szerint „bölcsnek” szólítják utána.

tuho1.jpg

 

Folytatás következik...

A cikket írta: Baross Júlia

Képek forrása: korea.net, en.trykorea.com, sharingourcultures.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr347300319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martabakosnagy 2015.03.24. 20:00:13

Mikor várható a folytatás? Jópofa játékaik vannak!

KoreaiKultúra 2015.03.25. 10:25:52

holnap kerül fel a következő játék, persze a szabályokkal együtt ;)

martabakosnagy 2015.10.19. 11:03:51

Köszi, csak most vettem észre a választ! Szerencsére a cikkeket már jó időben észrevettem:)
süti beállítások módosítása