Legendákba szőtt történelem
2015. március 04. írta: KoreaiKultúra

Legendákba szőtt történelem

Korea történelme a legendák homályába vész. Történelmüket „fél tízezres”-nek mondják, azaz véleményük szerint Korea létezése 5000 évvel ezelőtt kezdődött. Számos legenda, mítosz kering a félszigetről, amit a két híres krónika, a Szamguk Szagi (삼국사기) és Szamguk Jusza (삼국유사) őriz. Utóbbiban található az a legenda is, ahonnan az ázsiai nép eredezteti magát.

header_17.png

E szerint az ég istene leküldte fiát, hogy tegyen rendet a földön. A fiú hozzá is látott az apja által parancsolt teendőkhöz, így hasznos mesterségekre tanította az embereket. Egyszer csak felbukkant egy tigris és egy medve, kiknek a legfőbb vágyuk az volt, hogy emberekké válhassanak.

Az ég istenének fia beleegyezett a kérésbe, annak fejében ha a két állat kiáll egy próbát. „100 napig csak egy barlangban lehettek és csupán gyógynövényekből és fokhagymából táplálkozhattok” – szólt a feladat. A tigris egy idő után feladata, így csak a barnamedvének sikerült kiállni a próbát, aki végül egy szép lánnyá változott. A fiú megpillantotta a lányt és a két fiatal azonnal egymásba szeretett. Szerelmükből született meg a legendák szerint i.e 2333. október 3-i napon Ko-Csoszon. Ezt a történelem Ó-Koreának is hívja és legendás, első uralkodója Tangun Vangom lett.

getimage.jpg

 

Sokan megkérdőjelezték ennek a legendának a valóságalapját. A tényleges időszámítás a koreai történelemben i.e. 1121-ben kezdődik. Ekkor egy Kínából érkező, magas ragú tisztviselő Kidzsa, megalapította Kidzsa-Csoszont. Ebben az időben az emberek még kisebb közösségekben éltek, de egyre inkább észrevehető volt a falvak kialakulása. Nem sokkal később megjelent a bronz, ami vagyoni különbséget okozott. Így törvények kialakítására volt szükség. 8 alaptörvény létezéséről tudunk, de ezek közül csupán 3 maradt fent. Az ezekben foglaltak valamelyest hasonlítanak a szemet-szemért, fogat-fogért, azaz a talio elvben kodifikált törvénypontokhoz.

Ebben az időszakban a félszigeten több kisebb-nagyobb birodalom, királyság létezett. Köztük Viman-Csoszon, amit szintén egy Kínából érkező tiszt épített ki. I.e. 109-ben viszont Kína nagy erejű támadást mért a félszigetre, aminek következménye az elfoglalt terület 4 nagy kormányzóságra való felosztása lett.

 

A cikket írta: Jendrek Luca

Képek forrása: traveli.co.kr, encykorea.aks.ac.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr117241351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása