A Koreai Ginzeng
2015. február 03. írta: KoreaiKultúra

A Koreai Ginzeng

Többet rejt, mint gondolnánk

A koreai ginzeng - melyet insam néven ismernek Koreában - egy apró, piros virágú, évelő növény húsos gyökere. A növény Korea jellegzetes terménye, melyet sokrétű gyógy- és élettani hatása miatt tartanak nagy becsben szerte a világon. Korea jól megkülönböztethető 4 évszakának és a 180 napos növekedési / érési periódusnak köszönhetően az itt termesztett ginzeng növény belseje masszív, de ízletes – jellegzetes illattal és ízzel rendelkező. Ma is rendkívül kedvelt és sokan használják Korea határain kívül is. A fiatalabb és az idősebb fogyasztók is megannyi felhasználási formáját ismerik.

ginzeng_header.png

Csak a legjobb minőséget válasszuk

A legjobb minőségű koreai ginzeng gyökerei hengeresek 3-9 centiméter hosszúak és egy nagyobb gyökérhez csatlakoznak, mely egy „fejjel” ér véget. Bőre általában sárgásfehér színű, melyen világos rozsdabarna foltocskák figyelhetők meg; érintésre telt és sima. Hibák semmiképpen sem lehetnek rajta. A koreai ginzenget ezek szerint a jellemzők szerint válogatják ki, és nagyon szigorúan ellenőrzik is. Ha mindennek megfelelnek a termesztett növények, akkor kaphatják meg a megtisztelő Korea „INSAM” védjegyet, mely csak a legjobb minőségűeknek jár.

 

A tradicionális ginzenget a tartósítása szerint kategorizálják, illetve hogy így mennyire válik hatékonnyá.

 

Az első és alaptermék a friss ginzeng, vagyis a susam. A ginzenget 4-6 évnyi növekedés után takarítják be, ebből készül az összes többi ginzeng termék. A friss növény nehéz, 70-80% nedvességet raktároz. Színe sárgásfehér és három jól elválasztható részből áll össze. Egy erős fejrészből, a lábakból és a testből. A susamot a híres Samgyetang ginzeng csirkeleveshez szokták felhasználni.

 

14571934119_a5ebbd5424_z.jpg

 

Ismeretes még – tartósítási szempontok szerint – a baeksam, vagyis fehér ginzeng, amit megtisztítva hagynak a napon kiszáradni; a hongsam, vagyis a vörös ginzeng, melyet héjastul megpárolnak, majd kiszárítanak, így benne marad, minden gyógyászati hatóanyag, bőre pedig vörössé válik a procedúra alatt. Az utolsó változatnál a friss ginzenget forróvízbe áztatják addig, míg a test egy része zselatin szerűvé nem válik a bőr alatt. A növény színe sárga lesz és megtartja eredeti formáját. Ezt a változatot taegeuksamnak hívják.

 

5488161798_e4fe03c3b1_z.jpg

 

Az insam felhasználása igen sokrétű. Fogyaszthatjuk teaként, mely a legelterjedtebb módja egészségmegőrző hatásának felszabadítására. A ginzeng kivonatok, esszenciák is kelendőek. A ginzenggel dúsított mézek és lekvárok szintén kedveltek a koreai ínyencek körében.

 

5139385546_c5da95b279_z.jpg

 

 

Főzéshez szintén többféle változatát használják. Lehet porként ízesíteni vele, vagy frissen szeletelve, esetleg egészben megfőzve, ahogy azt a már említett Samgyetang levessel is teszik.

 

 

 

A cikket írta: Gerencsér Dóra

 

Forrás: www.aT.or.kr - Korea Agro-Fisheries Trade Corp. Korean Food kiadványa

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr617137077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása