Folytassa, felség!
2021. szeptember 29. írta: Koreai Kulturális Központ

Folytassa, felség!

A királyság titkai: Az északi Ashin (Kingdom: Ashin of the North; 2021)

Megint koreai zombik! A 2000-es évek elején még leginkább csak a kísértetfilmjeiről híres Korea mára a zombifilmek Mekkája lett. Amíg Hollywoodban esetlen és eszetlen fércművek képviselik (A halottak hadserege; 2021) a trashre degradálódott, egykor groteszk társadalomkritikával is bíró horror szubzsánert, addig a dél-koreai filmkészítők komolyan veszik az élőholtakban rejlő lehetőségeket.

kingdom_ashin_of_the_north_kep1_a_gyermek_ashint_alakito_kim_shi-a_a_koreai_filmfesztival_latogatoinak_ismeros_lehet_a_pek_kisasszony_miss_baek_2018_es_az_otthonunk_the_house_of_us_2019_c_filmekbol.jpg

A gyermek Ashint alakító Kim Shi-A a Koreai Filmfesztivál látogatóinak ismerős lehet a Pek kisasszony (Miss Baek_ 2018) és az Otthonunk (The House of Us_ 2019) c. filmekből

A Kingdom, vagyis A királyság titkai c. Netflixes koreai zombisorozat két évadon keresztül bizonyította a zombis közeg létjogosultságát. Bár a 2. évad végére odabiggyesztett epilógus meglehetősen feleslegesnek hatott, a készítők nagyszerű eredettörténettel ruházták fel azt a rejtélyes nőt, aki az egész zombipestis mögött állhat.

A japán invázió utáni Csoszon északi határánál kényes helyzet alakul ki a dzsürcsik és csoszon népe között. A nagy ellenszenv ellenére egyik oldal sem kockáztatna meg egy pusztító háborút. Az elkerülhetetlen határvillongások célkeresztjébe egy dzsürcsi származású csoszoni falu kerül, melynek lakosait egyik fél sem fogadja el sajátjának. A jámbor falu vezetője, Ta-hap (Kim Roe-ha) mindent megtesz azért, hogy az ott lakók végre teljes jogú csoszoniak lehessenek. Kislánya, a merész Ashin (az ifjú Kim Si-A) a határ vonalán található tiltott hegyre is elmerészkedik, hogy halálos beteg anyjának gyógynövényeket keressen. Ashin rálel egy elfeledett szentélyre, ami felhívja a figyelmet egy veszélyes növényre, ami képes visszahozni a holtakat az élők sorába. Mindeközben a kislány apja kardélen táncol, hogy Csoszon és a dzsürcsik közötti feszültség ne okozza a falu vesztét.

kingdom_ashin_of_the_north_2021_poszter.jpg

A királyság titkai: Az északi Ashin története a bevándorlásról és beilleszkedésről, vagyis egy népcsoport identitáskereséséről szól. Ashin, a számkivetett falu lánya felnőve szintén a saját identitását keresi. A nővé cseperedett Ashin (Jun Ji-hyun) nem tartozik sem Csoszonhoz, sem a dzsürcsikhez, így csak magára számíthat. Egyetlen hajtóereje a bosszúvágy, hogy elégtételt vegyen szerettei elvesztéséért. Ashin karakterfejlődése nem várt utat jár be, és végül olyan figurává válik, aki tökéletesen beleillik A királyság titkai c. sorozat szövetébe.

kingdom_ashin_of_the_north_kep2_a_felnott_ashin_szerepeben_lathato_jun_ji-hyun_legnagyobb_filmes_sikerei_a_my_sassy_girl_2001_es_az_assassination_2015.jpgA felnőtt Ashin szerepében látható Jun Ji-hyun legnagyobb filmes sikerei a My Sassy Girl (2001) és az Assassination (2015)

A királyság titkai: Az északi Ashin meglepően összeszedett és komoly produkció, különösen annak fényében, hogy Ashin felbukkanását milyen oda nem illően erőltették oda a 2. évad végére. Nos, felesleges volt idejekorán temetni a sorozatot, mivel az egész estés különkiadás új életet lehelhet a történelmi koreai zombik különös történetébe. Ashin karaktere a sorozat olyan összetartó ereje lehet, mint Thanos volt a Marvel filmes univerzumának. És ez nem túlzás, hiszen Ashin olyan árnyalt karakter, akinek minden tette teljesen érthető, még ha igazat nem is tudunk neki adni. Így kell felépíteni egy olyan antagonista figurát, akinek személyisége mélységekkel rendelkezik. Az eddigi latorok a mások feletti hatalmat kívánták megszerezni. Ezzel szemben Ashin csak egy dolgot akar: mindenkit azonos szintre hozni a pusztulásban. Ashin egy szörnyeteg, akit mások szörnytette hozott létre.

A királyság titkai sorozat rajongói megnyugodhatnak, Az északi Ashin megfelel a sorozattal szemben állított követelményeknek még annak ellenére is, hogy ezúttal nem látogatunk el a csoszoni palota udvarába, és nem üdvözölhetünk egy ismert karaktert sem. Sajnos a 3. évadra még ki tudja, mennyit kell várni, de úgy látszik, hogy az egész estés különkiadás formátuma sikeresnek bizonyult, mivel a soron következő Kingdom-produkció egy teljes különkiadást szentel majd a sorozat főhősének, Lee Chang koronahercegnek, Kingdom: Crown Prince címen. Tűkön ülve várjuk!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek és videó forrása: netflix.com, youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7016704168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása