Sandglass, a legendás koreai sorozat
2022. június 22. írta: Koreai Kulturális Központ

Sandglass, a legendás koreai sorozat

A koreai sorozatok vitathatatlanul a virágkorukat élik világszerte, népszerűségük egyelőre töretlen. Az első valóban világsikernek tekinthető, hazánkban is bemutatott, A palota ékköve (2003) című dráma óta számos más koreai sorozat vált ismertté, ezzel öregbítve a koreai filmgyártás hírnevét. A következőkben egy klasszikusról, de Koreán kívül egy kevésbé ismert sorozatról olvashattok, mely már vetítésekor legendává vált.

towfiqu-barbhuiya-cv1izqkjqzu-unsplash.jpg

Az eredetileg az SBS csatorna által 1995-ben, 6 héten keresztül sugárzott Sandglass (모래 시계, morae sigye, ejtsd: more sikje, jelentése: homokóra) minden idők egyik legnépszerűbb sorozatának számított a dél-koreaiak körében, átlagosan 45,3 százalékos nézettségi aránnyal. A telenovellát a japán uralom alól való felszabadulás 50. évfordulójának megünneplésére gyártották. Érdekesség, hogy a Sandglass egyike volt azoknak a sorozatoknak, amelyek először vezették be az 50 perces műsoridőt és a 24 részes évadot. Műfaját tekintve melodráma, amely tényleges társadalompolitikai eseményeket, történeteket is felhasznált az egyébként fiktív történetében.

Go Hyun-jung alakítja Yoon Hye-rint, egy kaszinótulajdonos lányát. A gazdag, de kétes ügyletekkel foglalkozó apja gazdagságot, kapcsolatokat és jó oktatást biztosít neki, de a lány ellene fordul a demokráciába vetett erős hite miatt. A tény, hogy apja meg kívánja tartani a status quót, valamint társadalmi kapcsolatait a rendszeren belül,  ellentétet szít köztük. Choi Min-soo a főszereplő, Park Tae-soo szerepében látható, egy szívós és hűséges karaktert alakítva, aki felnőtt korára gengszterré válik. Park Sang-won pedig a tisztességes ügyészt, Kang Woo-sukot alakítja. Ők ketten a történet elején még iskolai barátok, de életük más-más fordulatot vesz. Egyik percben szövetkeznek, a másikban pedig már egymás ellen fordulnak. A világszerte a Nyerd meg az életed (2021) című sorozatból ismert Lee Jung-jae alakítja Baek Jae-hee karakterét, aki Hye-rin apjának egyik beosztottja lesz. 

A sorozat folyamán négyük között barátságok, szerelmek alakulnak ki, de szerepet kap az árulás és küzdelem is. A Sandglass két fiatal tragikus szerelmének példája is, akiket elválaszt társadalmi hátterük. Egyúttal ez a valóságos konfliktus teszi izgalmassá, kézzel foghatóvá a történetet. 

Ami viszont igazán legendássá tette a sorozatot, az a Gwangjui felkelés (1980) és az 1980-as évek katonai diktatúrájának ábrázolása, ami érinthetetlen témának számított Roh Tae-woo (1988-1993) elnöksége alatt. Valós archív felvételek felhasználásával még realisztikusabb élményt nyújtott a nézők számára. Az urbán legendák szerint a városok utcái szinte teljesen kiürültek az esti órákban, amikor az SBS csatorna sugározni kezdte a Sandglass részeit.

Koreaiul értők a csatorna weboldalán nézhetik meg ingyen a sorozatot.

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: Kathleen Mchugh & Nancy Abelmann (eds.): South Korean Golden Age Melodrama: Gender, Genre, and National Cinema, Wayne State University Press, Detroit, 2015.

Kép forrása: unsplash.com

Videó forrása: youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4617862239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása