Koreai Kulturális Fesztivál 2018
2018. október 11. írta: Koreai Kulturális Központ

Koreai Kulturális Fesztivál 2018

2018. szeptember 22-én került megrendezésre a 4. Koreai Kulturális Fesztivál, amelyet minden eddiginél nagyobb érdeklődés követett, a nap folyamán a látogatók száma elérte a 3000-3500 főt. A fesztivál nyitóünnepségére 19-én került sor a Zeneakadémia Solti termében, ahol Yang Sung-won dél-koreai csellóművész és Enrico Pace olasz zongoraművész adott koncertet Liszt Ferenc és Frédéric Chopin válogatott műveiből. Maga a fesztivál a MoM Sport Uszoda és Sportközpont területén várta a koreai kultúra iránt érdeklődőket. Bár a cudar időjárás miatt a kültéri programok is az épületbe kényszerültek, a látogatók ízelítőt, tájékoztatást és mi több, kedvet is kaphattak a koreai kultúra sokrétű megismeréséhez.

blog.jpg

A Fesztivál szervezője, a Koreai Kulturális Központ tengernyi lehetőséggel, programmal és ajándékkal kedveskedett a koreai kultúra régi és új rajongóinak. A MoM Sport Pop-Up színpadán egymást követték az előadások. A sort fergeteges K-Pop bemutató nyitotta, ahol a K-Pop cover csapatok mutathatták be profikkal versengő tánctudásukat, ezt követte a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület bemutatója. Miután a taekwondósok egy egész télire való gyújtóst és tűzifát felaprítottak - csakis kizárólag a puszta öklüket és lábfejüket használva - a tradicionális koreai táncok bemutatója következett a Manwol, majd a Mugungwha tánccsoport előadásában. A szemet gyönyörködtető táncmozdulatok és öltözékek csodás színkavalkádot varázsoltak a színpadra. Ezután a 2018-as K-Pop Academy buzgó nebulói mutathatták be legújabb tanulmányaikat, frissen megszerzett tudásukat. A táncvizsgával is felérő előadást Park Seong Hee koreai sminkmester K-Beauty sminkbemutatója követte. A mester bevezette a közönséget a koreai szépségápolási módszerek rejtelmeibe, praktikus tanácsokat adva a közönség női és férfi résztvevőinek egyaránt. Park mester előadása után a sminkkészletet az étkészletek váltották fel, ugyanis Lee Chang Woo koreai séf tartott ínycsiklandó K-food főzőshow-t, ahol bemutatta, miként lehet hazai összetevőkből autentikus koreai ételeket varázsolni.

A nagyszínpad mellett számos stand várta az érdeklődőket, valamivel meghittebb hangulatban, ugyanis így testközelből lehetett megtapasztalni a koreai kultúra egyes területeit. A Koreai Nemzeti Néprajzi Múzeum mellett a Koreai Kulturális Központ műhelyei és tanfolyamai ismertették meg a látogatókat koreai kulturális és művészeti hagyományokkal. A Jogakbo a tradicionális foltvarrás rejtelmeibe avatott be, a Munbangsau pedig kalligráfiai kiállítással és gyakorlati lehetőséggel jelentkezett. A Mugungwha és a Manwol tánccsoportok a tradicionális táncokat és kellékeket ismertették meg a közönséggel, a Minduelle standjánál pedig tradicionális zene- és gayageum hangszerbemutatót tartottak. A K-Movie elnevezésű stand a koreai filmiparral kapcsolatos játékok mellett a novemberben megrendezésre kerülő 11. Koreai Filmfesztivált népszerűsítette.

Továbbá tradicionális sportokkal és játékokkal is meg lehetett ismerkedni. A Baduk Klub standjánál a baduk nevű távol-keleti táblajátékkal és annak szabályival lehetett megismerkedni. Korea nemzeti harcművészeti sportágát  a Magyar Taekwondo Szövetség népszerűsítette. A Mackótanya standja pedig számos koreai játékot mutatott be, köztük a yutnorit (társasjáték), a sabangchigit (koreai ugróiskola), a kongi norit (dobókockás játék), a tuhot (célbadobós) és a paengit (pörgettyű).

A fesztiválon Korea modern kultúráját, a koreai hullámot, vagyis a Hallyut bemutató standok is jelen voltak. Az IDOLATER, a Seoul Mates és az EVER EAST a koreai popzenét népszerűsítették, a K-BEAUTY Make Up és Hallyu Hair standjai pedig smink- és stílustanácsadással, illetve a K-Pop sztárok frizurái ihlette hajtrendek ismertetésével látták el az érdeklődőket.

A fesztiválon a magyarországi koreai kulturális közösségek is képviselték magukat. Fel lehetett venni a kapcsolatot az ELTE Koreai Tanszékének képviselőivel, meg lehetett ismerkedni a Szegedi Koreai Kulturális Közösség, illetve a Debreceni Koreai Kulturális Egylet áldozatos munkájával, amivel Budapesten kívül is fenntartják a koreai kultúra iránt érdeklődő közösségek figyelmét.

A K-Food Gardenben - ami az időjárás miatt végül fedél alá került a kert helyett - a K Point, a Wok to Box éttermek és a K-Mart & Korean Foods élelmiszerüzlet bemutatkozó standjai ismertették meg a nagyérdeműt a hagyományos koreai ételekkel. A K-Enterprise vállalati zónát a KIA, valamint a YooHoo & Friends koreai játékcsaládot forgalmazó magyar cég, a KreatívJáték.hu képviselte.

A fesztivált a TAGO együttes szenzációs dobshowja zárta, a hagyományos koreai ütőhangszeres zene különlegesen friss megközelítésével.

tago.jpg

A temérdek kulturális program mellett a látogatók különféle játékokban vehettek részt. A fotóversenytől kezdve a pecsétgyűjtésen át a tomboláig számos lehetőség adódott arra, hogy a kedves kis ajándéktárgyaktól kezdve a lapos tévéig bármit hazavihessen a szerencsés nyertes. Összességében annak sem kellett üres kézzel hazamennie, aki ezúttal nem nyert semmit, hiszen a 2018-as Koreai Kulturális Fesztivál idevarázsolta Koreát, még ha csak egy napra is.

 

A beszámolót írta: Szilágyi Miklós

A fotókat a Koreai Kulturális Központ megbízásából Mudra László készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8314294183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása