Pepero
2017. december 11. írta: Koreai Kulturális Központ

Pepero

Korea egyik kedvenc édessége

Sorozatokban, kedvenc énekeseink kezében vagy koreai ismerőseinknél is gyakran találkozhatunk a Pepero névre hallgató, csokiba mártott ropirudacskákkal. Az ország egyik legismertebb édességéről külön napot is elneveztek, amikor a fiatalok Peperoval és egyéb finomságokkal ajándékozzák meg egymást. De mit érdemes tudnunk a Peperoról és a Pepero napról?

pepero_borito.jpg

A Pepero (빼빼로, ejtsd: peperó) különféle ízesítésű csokoládéba mártott ropirudacska, melyet a dél-koreai Lotte Confectionery gyárt 1983 óta. Az édességet ma már több ízben is lehet kapni az országban. A klasszikus csokoládés mellett létezik már epres, mandulás, fehércsokis-kekszes, csokis kekszes, tiramisu-sajtos, sárgadinnyés, mogyorós, duplán mártott és áfonyás joghurtos ízű Pepero is. Sőt, kapható a Pepero nude verziója is, azaz olyan ropirudacska, aminek a belsejében található a csoki. A Lotte nemrég előállt a Pepero Skinny-vel is, ami az eredeti terméknél valamivel vékonyabb és ropogósabb rudacskákat takar.

pepero002.jpg

Az édességhez kötődik a Pepero nap, amit a koreaiak november 11-én ünnepelnek. Ilyenkor a szerelmes párok vagy közeli barátok ajándékoznak csokirudacskákat egymásnak, így kifejezve szeretetüket. Arról, hogy honnan ered ez a különleges ünnep, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a Pepero formája egy egyeshez hasonlít, és ha két ember Peperot cserél, akkor lényegében két egyest látunk egymás mellett, azaz 11-et. Így kerülhet a Pepero nap a tizenegyedik hónap tizenegyedik napjára.

Létezik egy olyan történet is, amely szerint két középiskolás lány azért cserélt Peperot még 1983-ban, hogy ők is olyan vékonyak és magasak legyenek, mint a rudacskák. A történetet felkapta a média, és országszerte ismert lett, így más diákok is annak reményében cseréltek egymás között Peperokat, hogy fogyjanak pár kilót, és magasabbak legyenek.

pepero003.jpg

Pepero napon különböző Pepero ajándékcsomagokból is választhatnak a lelkes vásárlók, amelyek átszámolva akár tízezer forintba is kerülhetnek. Ezekbe az extra csomagokba általában már plüssállatok vagy egyéb apró ajándékok is kerülnek. Lehetőség van arra is, hogy otthoni, kézzel készült Peperoval kedveskedjünk a hozzánk közel állóknak.

A Pepero nap olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy a Lotte az évi Peperoból származó bevételeinek 65%-át novemberben söpri be. Az ünneplők mellett azonban megjelentek a Pepero nap ellenzői is, akik úgy gondolják, az egész ünnep csak a Lotte nagyvállalatnak kedvez. Amellett érvelnek, hogy az édesség semmiben nem segíti azt, hogy a fiatalok fogyjanak vagy egészségesebben étkezzenek, illetve a Valentin-naphoz hasonlóan a Pepero nap is stresszt okozhat az egyedülállóknak. Bár a Pepero nap kritikusai már megjelentek, még mindig nagyon sokan kedveskednek szeretteiknek ezzel a csokis édességgel.

 

A cikket írta: Hegyi Fanni

Képek forrása: The Korea Times, Glow Recipe, Koogle

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7613457035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása