Születésnapi lakoma
2015. november 04. írta: KoreaiKultúra

Születésnapi lakoma

Ahogyan azt egy Csoszon-kori király tartaná

Jeongjo király (1752-1800, 조선 정조 대왕, 朝鮮 正祖) Csoszon 22. uralkodója volt és mélyen szerette apját. Gyermekkora szomorú volt, mert apját (Sado), aki herceg volt, megölték, amikor Jeongjo 10 éves volt. Hogy kimutassa iránta érzett tiszteletét, az első dolog, amit Jeongjo tett trónra lépésekor, 1776-ban, hogy hivatalosan is apjának nevezte őt az apja kivégzésében résztvevő politikusok füle hallatára. Olyannyira szerette apját, hogy azt kérte, halálakor majd apja mellé temessék.

korea_net_1.png

Jeongjo anyját, Hyegyeonggung Hong királynét (1735-1816) is gyermeki odaadással szerette. 1795-ben, 44 évesen, egy nagy lakomával ünnepelte meg anyja 60. születésnapját. A lakomát Suwonban tartották, amelyet a király maga építetett és ahová apja sírját is áthelyeztette.

A Hyegyeonggung Hong királyné 60. születésnapja alkalmából tartott, mintegy 220 évvel ezelőtti királyi lakomát újra felelevenítették október 30-án és 31-én a szöuli Changgyeonggung palotában, „A békesség zenéje és a dinasztia álmai” címmel. Jeongjo is és anyja, Hyegyeonggung Hong is a Changgyeonggung palotában halt meg 1800-ban és 1816-ban.

A lakomát a fennmaradt, több, mint 200 éves történelmi feljegyzések alapján tartották meg újra, melyekben leírták az udvari táncot és a zenét, a viseletet és a fogásokat is. A modernkori lakoma bevezetőjében egy kis színdarabot adtak elő, bemutatva, ahogyan a király megünnepli anyja születésnapját, így elősegítve azt, hogy a közönség megértse a szertartás történelmi hátterét. A közönség első kézből megtapasztalhatta a fiú anyja iránt érzett szeretetét a pompás lakoma elfogyasztása által.

 

A cikket fordította: Baross Júlia

Forrás: Joseon king celebrates mother's birthday (korea.net)

Képek forrása: korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr708050130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása