Kulturális örökségek és a divat találkozása a szöuli divathéten
2021. október 29. írta: Koreai Kulturális Központ

Kulturális örökségek és a divat találkozása a szöuli divathéten

Októberben sok minden mellett a divat is a figyelem középpontjába került Dél-Koreában. A négy nagy főváros után Szöulban is megrendezték a 2022-es tavasz-nyári divathetet. A vírus körüli szabályozások miatt a 2022 Spring Summer Seoul Fashion Week teljesen digitális formában zajlott. A kifutók fő témája pedig Szöul 600 éves történelmének, kulturális örökségének és a koreai divatnak, a K-Fashionnek a kollaborációja volt. 

divathe_t_borito.png

Az esemény összesen 37 feltörekvő és már jól ismert koreai divatmárka tavaszi-nyári kollekcióját vonultatta fel. Az egyszerű online streamelés helyett, a bemutatók előregyártott, látványos divatfilm formájában valósultak meg, amik remekül visszaadták az esemény mottóját: “Szöul múltja, jelene és jövője”.

Már maguk a forgatási helyszínek is kiemelt figyelmet érdemelnek. A modern kiállítási terek ugyanis olyan történelmi lokációkkal keveredtek, mint a Gyeongbokgung, a Deoksugung, a Changdeokgung vagy éppen az Unhyeongung palota. Ez kicsit olyan érzést nyújtott, mintha személyesen Szöulba utaztunk volna a divathétre, és az új trendeken keresztül kicsit a múltat is felfedezhettük volna. Ráadásul kicsit bennfentesnek is érezhettük magunkat, hiszen a divathetekre bejutni általában nem egyszerű, ilyen formában viszont globálisan megnyílt a tér minden érdeklődő előtt. Az összes digitális kifutó visszanézhető egyébként a Seoul Fashion Week hivatalos YouTube csatornáján — ha nem is vagy divatrajongó, akkor is érdemes belenézni a látvány kedvéért!

caruso-min.JPG

Egy igazi divathéthez méltón elég sokszínűek voltak a kollekciók. A kényelmes, de minimalista utcai viselet mellett bevállalósabb, provokatívabb darabok is előkerültek. Ám több kollekció esetében előkerült az esemény alaptematikája is, így elég sok és izgalmas hanbok ihletésű kreációval is találkozhattunk. 

A YUGADANG kollekciója például a koreai királyi család életmódját, stílusát képzeli el és jeleníti meg a mai korban. Nagyon izgalmasan keverednek a darabokban a hagyományos, kulturális elemek a modern street style és athleisure trendekkel. (OMEGA X rajongóknak kötelező visszanézni a bemutatót!) A GAZE DE LIN egy kicsit femininebb kollekciót mutatott be, ami a hagyományos sziluettekből építkezett. A CASHIERS darabjai pedig a szépség mellett a hanbok filozófiájából, színvilágából és olyan apró részleteiből is ihletett merített, mint például a norigae. A DOUCAN egy nagyon pazar és elegáns kollekciót prezentált, amiben úgy vegyítették a hanbok tradicionális elemeit a nyugati elemekkel, hogy az egy igazán gyönyörű és időtlen stílust alkot. A CARUSO bemutatója pedig azt a hatást keltette, mintha egy történelmi drámát néznénk, amit valahogy elleptek a modern fashioniszták. Tökéletesen passzol a kisfilmjük a “Szöul múltja, jelene és jövője” tematikához.

 

A cikket írta: Miski Bettina

Képek és cikk forrása: Seoul Fashion Week

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1416739600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása