Szupertitkos ügynök
2021. augusztus 06. írta: Koreai Kulturális Központ

Szupertitkos ügynök

Hitman: Agent Jun (2020)

A mondás szerint mindenkiben van egy jó regény. A koreai hírszerzés egykori szuperügynökében egy egész online képregénysorozat lapul.

hitman_agent_jun_kep1_dzsun_ugynok_kwon_sang-woo_ket_enje_a_kepregenyrajzolo_kim_szuhjok_balra_es_a_szuperkatona_kim_bongdzsun_zjobbra.jpg

Kim Bongdzsun (Kwon Sang-woo), röviden Dzsun, a hírszerzés szuperügynöke megjátszva halálát új életet kezd, hogy gyerekkori álmát beteljesítve képregényrajzoló legyen. 15 évvel később Kim Szuhjok álnéven Dzsun már családos emberként él. Gyermekkori álma felemásan valósult meg: az egykori szuperügynök tehetséges webtoon rajzoló, de egyszerűen nem tud előrukkolni egy jó történettel. Szakmai, anyagi és magánéleti kudarca miatt egy éjszaka Dzsun a pohár fenekére néz, és elkeseredett dühében megrajzolja kiképzésének igaz történetét. Amikor a webtoon véletlenül nyilvánosságra kerül, Dzsunt végre megtalálja a siker. A képregényrajzoló családapa attól tart, hogy a sikerrel együtt hamarosan megtalálják egykori bajtársai és ellenségei is, akik mind holtan akarják látni őt.

hitman_agent_jun_2020_poszter.jpg

A Szupertitkos ügynök alapsztoriját már számtalan feldolgozásban láthattuk: a szuperkatona új életre vágyik, de el kell számolnia a múltjával. A leginkább hasonszőrű alkotások közé tartozik A Bourne-rejtély (The Bourne Identity, 2002) és temérdek folytatása azzal a különbséggel, hogy Dzsun önszántából hagyta ott a hírszerzést, és pontosan emlékszik minden egyes mozzanatra a sötét múltból. Viszont ugyanolyan félelmetes és életveszélyes képességekkel bír, mint amerikai kollégája, vagyis mindkettő vérbeli gyilkológép. A másik nagy filmes előkép a Ne szórakoz Zohannal! (You Don't Mess with the Zohan, 2008) c. akcióvígjáték, ami már hangulatában is közelebb áll Dzsun ügynök őrült történetéhez. A Szupertitkos ügynök hangvétele valahol a két előd között áll: egyszerre brutális és egyszerre blőd is.

Ez a kettősség Dzsun két énje, Kim Bongdzsun és Kim Szuhjok közötti szélsőséges különbségekből fakad. A képregényrajzoló Kim Szuhjok nagyszívű, szerencsétlen balfék, akit felesége tart el, és még bakfis lánya is anyáskodik felette. Titokban segédmunkát is elvállal egy építkezésen, ahol még a nyikhaj főnöke is belé törli a lábát. Dzsun csak akkor válik komolyan vehető emberré, amikor feltörik belőle az ügynöki énje. És ha Dzsun ügynök felszínre tör, ott bizony csontok is fognak törni. A képregényrajzoló családapa és a kegyetlen ügynök között oda-vissza lavírozó figura a film lelke és fő humorforrása is egyben.

Dzsun cikis Kim Szuhjok alteregója a realitást, a menő Kim Bongdzsun énje pedig az irrealitást képviseli. A két én, vagyis a realitás és irrealitás szembeállítása pedig igazán jó poénokat eredményez, kifigurázza a kémfilmek és az akciófilmek jól bevált kliséit. Végső soron a kormány gyilkológépei is csak emberek, még ha közben szörnyű dolgokat is követnek el. Az emberrablástól kezdve a halálra kínzásig a Szupertitkos ügynök igen sötét témákat áldoz fel a humor oltárán, ennek ellenére a film mégsem válik szatírává, sem fekete komédiává. A Szupertitkos ügynök inkább megmarad családi szórakozásnak – persze szigorúan csak akkor, ha már minden családtag betöltötte a 16. életévét!

A Szupertitkos ügynök megtekinthető lesz a Koreai Filmfesztivál nyitófilmjeként 2021. szeptember 23-án, 18:00-kor a Corvin Moziban. Bővebb információ hamarosan a koreaifilm.hu oldalon. 

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: koreanfilm.or.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9316643240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása