Kimjang
2021. március 09. írta: Koreai Kulturális Központ

Kimjang

A közösségi kimcsi készítés hagyománya

A koreai kultúra egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, többek között változatos és egészséges ételeinek és konyhájának is köszönhetően. A tavalyi évben az USA Today azt jósolta, hogy a koreai kimcsi (angolosan kimchi) lesz a közeljövő egyik „legtrendibb étele”. A kimcsi készítéséhez pedig kapcsolódik egy olyan hagyomány, ami legalább olyan fontos, mint maga az étel. Az alábbiakban erről olvashattak kicsit bővebben!

kimjang_boritokep.jpg

A hagyomány neve kimjang (hangul: 김장, ejtsd: kimdzsáng), ami alatt a közösségben történő, nagy mennyiségű kimcsi készítését és megosztását értjük. Ilyenkor nemcsak családok állnak neki a közös munkának, hanem sokszor egész közösségek is. Meghatározott időpontja nincs, de általában az ősz közepe-vége a legalkalmasabb.

kep1_6.jpg

Mivel a készítés előtt hagyományosan sok alapanyagot be kellett szerezni és előkészíteni, ezért a kimcsi készítése tulajdonképpen egy egész éves programnak is betudható. Mire eljön az ősz, a háziasszonyok már készen állnak, összehívják a rokonokat és ismerősöket, hiszen együtt könnyebb a télire való mennyiséget előállítani. Egy-egy településen akár az egész közösség is összegyűlik, hogy közösen elkészítsék a télire való kimcsit, amiből aztán mindenkinek jut a nehéz, hideg hónapokra.

A kimjang egy olyan élmény is, amely során a közösség tagjai együtt lehetnek, beszélgethetnek a családról és más, aktuális témákról, valamint megoszthatják egymással tippjeiket a kimcsi készítéshez. Az eseménynek fontos közösségépítő ereje van, erősíti a kötelékeket, és nem utolsósorban a természettel való együttélés fontosságára is emlékeztet.

kep2_7.jpg

A kimjang hagyománya régre nyúlik vissza, a modern hűtők létezése előtt a családok az elkészült kimcsit a fermentált ételek tárolására alkalmas agyagedényben, az úgynevezett onggiban (hangul: 옹기) helyezték el. Manapság a legtöbben egy erre a célra rendszeresített kimcsi-hűtőt használnak.

kep3_6.jpg

Koreai hagyományos agyagedények

A kimjang hagyományát a külföldön élő koreaiak is őrzik, helyi szomszédaikat bevonva a készítésbe, de külföldiként a Szöulban megrendezett Kimcsi fesztiválon is megtapasztalható, milyen egy igazi, koreai kimjang.

A kimjang 2013 óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel, ezzel is alátámasztva a hagyomány jelentőségét. 

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: vovworld.vn, cuhm2017kimjang.wixsite.com, ich.unesco.org, foodanthro.com, lifeinkorea.com

Képek forrása: seriouseats.com, theepochtimes.com, wikipedia.org, koreana.or.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8516454418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása