Könyvajánló koreai középszinthez
2021. február 09. írta: Koreai Kulturális Központ

Könyvajánló koreai középszinthez

A TOPIK vizsga előtt bizonyára többen próbáltok olyan anyagokat beszerezni, melyek segíthetnek a felkészülésben és a sikeres vizsga letételében. A következőkben két, kifejezetten középszinten lévők számára készült könyvet fogok bemutatni, amik remélhetőleg segítséget nyújtanak a felkészülésben. Érdemes azoknak is beszereznie őket, akik nyelvvizsgát nem terveznek a közeljövőben, de szeretnék fejleszteni meglévő nyelvtudásukat.

konyvajanlo_boritokep.jpg

(중급 학습자를 위한) TOPIK 어휘.문법 다지기 - Topik Grammar & Vocabulary for Intermediate Learners 

konyvajanlo_kep1.JPG

Ezt a tankönyvet kifejezetten a TOPIK nyelvvizsgára való felkészüléshez készítették, ahogy ez a címéből is látszik (magyarul TOPIK szókincs és nyelvtan, középszinten lévő tanulók számára). Hanganyag nincs hozzá, a cím ígéretéhez híven a nyelvtani képességeinket és a szókincsünket igyekszik fejleszteni. 12 leckéből áll, ezeknek a felépítése ugyanolyan: először az új szavakat fogjuk megtanulni, ezután pár gyakorlófeladat következik, majd a nyelvtan. Ezeket szintén gyakoroltatja többféleképpen is (például mondatot kell alkotnunk velük, mondatokba kell behelyettesíteni őket, illetve a TOPIK vizsga stílusában készült feladatok is vannak), tehát a feladatleírás alapján 4 lehetőség közül kell a helyeset kiválasztanunk.

Az első képen az új szavak listája, a másodikon az új nyelvtanok, a harmadik képen pedig a feladatok 

Ahogy a képekből látszik, az egész könyv koreaiul íródott, a nyelvtani magyarázatok is koreaiul vannak, illetve az új szavakhoz is csak példamondatokat találunk. A nehézkesebb főleg ez utóbbi lehet, ha például egyáltalán nem ismerjük az adott szó jelentését, így ilyenkor érdemes lehet szótárazni (online szótárak közül én a naver-t ajánlom, ez app formájában is elérhető). Akinek esetleg a nyelvtani magyarázatokkal akad gondja, annak jól jöhet kiegészítésképp a Korean Grammar in Use c. könyvsorozat, mely az angolon kívül több idegennyelven is elérhető. Az interneten is sok segítséget találunk, ha beírjuk a kérdéses nyelvtani formát a keresőbe. 

konyvajanlo_kep6.JPG

Leckénként egyébként a szavakat szófaj szerint csoportosítja a könyv, a nyelvtanokat pedig aszerint, hogy mit tudunk vele kifejezni, ahogy azt a bal oldali képen is láthatjuk. Így például az első lecke igéket tanít, és olyan nyelvtanokat, melyekkel okot, indoklást tudunk kifejezni. 

A nyelvtanokon és szavakon túl egy kis plusz, hogy minden leckében találunk koreai közmondásokat, idiómákat is, amikhez szemléltetés gyanánt képregényszerű ábrák is társulnak.

konyvajanlo_kep7.JPG

Úgy gondolom, a könyv alapvetően nagyon jó segítség lehet azok számára, akik most szeretnék a TOPIK 3-as vagy 4-es nyelvvizsgájukat megszerezni. Önálló tanulásra teljesen alkalmas, a mondatalkotós feladatok is úgy vannak kialakítva, hogy könnyen le tudjuk őket ellenőrizni a megoldókulcs alapján. Azoknak is ajánlom, akik már esetleg rendelkeznek középszintű nyelvvizsgával, ismétlésre, a nyelvtan felelevenítésére tökéletes, illetve a közmondások, idiómák tartogathat esetleg újdonságot. 

Hol lehet beszerezni? 

A könyvet én még a twochois.com oldalról rendeltem, a szállítási díj akkor még nem volt annyira vészes, viszont a járvány kirobbanása óta jellemzően drágultak a Koreából érkező rendelések díjai, így sajnos figyelni kell az oldalt, hogy mikor tudunk újra olcsóbb szállítással vásárolni, amennyiben nem szeretnénk, vagy nem tudunk sokat fizetni érte. Az oldalon egyébként rengeteg koreai könyvből válogathatunk, így érdemes lehet körülnézni akkor is, ha épp befektetnénk pár tankönyvbe.

 

뉴스로 한국어 공부하기 - News in Korean (TTMIK)

konyvajanlo_kep8.JPG

A News in Korean az előző könyvvel ellentétben nem nyelvvizsga felkészítés céljából íródott, de szókincsünk bővítésére, gyakorlásra teljesen alkalmas (ami természetesen egy TOPIK vizsgán is segíthet minket), azonban azoknak is hasznos és szórakoztató lehet, akik épp nem terveznek nyelvvizsgát szerezni. 

A könyvet 2015-ben adta ki a Talk To Me in Korean, a képeken a 2018-as kiadás szerepel. Összesen 50 rövidhírt tartalmaz, melyek hossza a pár mondatostól a fél oldalasig terjed. A híreket meg is hallgathatjuk, ehhez a Talk To Me in Korean oldalán találjuk meg a hanganyagot. A tartalomjegyzékben a cikkek címe mellett megtalálható, hogy milyen témakörbe tartozik az adott írás, ezt angol és koreai nyelven is odaírták (pl. egészség, társadalom, életmód, stb.), így már előre ki tudjuk választani, hogy mi az, ami épp érdekel minket. 

konyvajanlo_kep9.JPG

Ha kiválasztottuk egy cikket, érdemes lehet előbb egyszer-kétszer meghallgatni, majd a hallottak alapján értelmezni (esetleg jegyzetet is készíthetünk), majd csak ezután odalapozni a megfelelő oldalra.

Minden cikkhez tartozik egy mondatokra lebontott, angol nyelvű fordítás is, ahol kiemelik vastag betűvel a kulcsszavakat, és jelentésüket külön odaírják. A következő oldalon az olvasott szöveg egymondatos összefoglalóját találjuk, valamint három gyakorló feladatot. Az egyetlen dolog, ami talán hiányzik a könyvből, az a cikkek utáni nyelvtani összefoglaló. A cikkek viszont bőven kárpótolnak, sokféle, érdekes témában olvashatunk, ezáltal gazdag szókincsre tehetünk szert.

konyvajanlo_kep10.JPG

Hol lehet beszerezni?

A TTMIK könyveit a saját honlapjukon kívül több helyről is megrendelhetjük, így például a fentebb említett oldalon is (twochois). Az én példányomat az Ebay-ről szereztem be, mivel ott találtam meg a legkedvezőbb áron. Ha ezt a rendelési módot választjuk, akkor érdemes figyelni az eladó értékeléseit is, én kizárólag 4,5-5 csillagos, általánosan jónak értékelt eladóktól rendelek. Amennyiben viszont nem szeretnénk vagy nem tudunk a megdrágult postaköltségre költeni, jó hír, hogy a TTMIK nem olyan régen a könyveit elérhetővé tette ebook formában is, így a News in Korean is megvásárolható ilyen módon, 14.25 dollárért (kb. 4500 forint). Ehhez csak rá kell mennünk az online rendelési felületükre, ott pedig kiválaszthatjuk, hogy csak az elektronikus könyveket mutassa.

Ahogy a képeken láthattátok, a tankönyveimbe nem szoktam beleírni. Amennyiben hozzám hasonlóan ti sem szeretitek „megrongálni” a könyveiteket jegyzeteléssel, javaslom, hogy használjatok egy külön füzetet a megoldásoknak és egyéb megjegyzéseknek, vagy akár jegyzetlapokat is ragaszthattok az oldalakra. Az esztétikai szempontokon túl egyébként így eladható is marad egy-egy könyv.

Remélem, sikerült az egyik vagy akár mindkét könyvhöz meghoznom a kedveteket! Ha van olyan könyv, amit szerettek és hasznos volt számotokra a nyelvvizsgához, vagy csak egyszerűen a koreai tanuláshoz, osszátok meg velünk kommentben! � 

 

A cikket írta: Pataki Petra

Képek forrása: Pataki Petra

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2816419868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oopsie! 2021.02.11. 14:02:32

Ha valakit érdekel még a téma, itt szemezgethet angolul nyelven írt koreai nyelvkönyvek között:
1lib.eu/s/Korean%20grammar
1lib.eu/s/Korean%20language
1lib.eu/s/Korean%20dictionary
1lib.eu/s/Korean%20vocabulary

Zamostny 2021.04.23. 08:39:46

Szeretném kölcsönkérni vagy előjegyezni a könyvet
süti beállítások módosítása