Hívogató alternatív könyvesboltok Szöul utcáin
2019. december 16. írta: Koreai Kulturális Központ

Hívogató alternatív könyvesboltok Szöul utcáin

Nem muszáj azért Koreáig repülni, hogy olyan emberekkel találkozzunk, akik egyre kevésbé választják az olvasást szabadidős tevékenységként. Érdekes – és egyben szomorú – az a két évvel ezelőtti, állami közvélemény-kutatás, mely alapján a dél-koreai felnőttek 37,7%-a egyetlen könyvet sem olvasott az elmúlt egy évben. Ez a könyvek kiadásával és forgalmazásával foglalkozó iparágak hanyatlásával is együtt jár, míg 2005-ben 2103 önálló könyvesbolt volt bejegyezve, 2017-re ez a szám 1536-re csökkent.

bookstore_lead.png

Szerte a világon megfigyelhetjük, hogy csökken a nyomtatott könyvek, folyóiratok és kiadványok népszerűsége. Hagyjuk most azokat a litániákat, amik a klasszikus „bezzeg, a mi időnkben...” vagy „ezek a mai fiatalok...” bevezetővel indulnak, és járjunk utána, milyen ötletekkel próbálkoznak a lelkes, olvasás pártján álló, elhivatott könyvbolt-tulajdonosok, hogy becsalogassák leendő vásárlóikat az üzletükbe. 

Szöul utcáin sétálgatva egyre több olyan kisvállalkozás kirakatába botolhatunk, melyről szinte lehetetlen megmondani egy szóval, hogy mire is számítsunk, ha belépünk. A következőkben bemutatott üzletek nem pusztán könyvesboltok. A polcok közötti nézelődésen és a könyvvásárlás lehetőségén túl valódi élményben lehet részünk. A nyüzsgő világváros parányi menedékeiről van szó, ahol lehetőséget kapunk a lelassulásra, megnyugvásra, s ha kedvünk van hozzá, a személyes kapcsolódásra is, ugyanis az eladók szívesen beszélgetnek velünk egy csésze forró tea vagy kávé mellett.

konyv_1.jpg

Schrödinger: Macskabarátok gyülekező helye

Szöul Hyehwa-dong városrészében találjuk ezt a macskabarát mennyországot, ahol a tulajdonos, Kim Min-jung vár bennünket 2016-os nyitása óta. A könyvesbolt kínálata kifejezetten a macskákra és macskatartás témájára épül, így ha bármi kérdésünk adódna a macskafélékkel kapcsolatban vagy akár saját cicánk kapcsán, ez a legjobb hely, amit mindenképp érdemes meglátogatnunk, ha Koreában járunk. A boltocska macska-témájú kézműves és művészeti programokkal is várja az érdeklődőket, így a könyveladáson túl közösséget is kovácsol. 

konyv_2.jpg

Seoul Time Sketch: Könyvillat egy hagyományos koreai ház falai között

A Seoul Time Sketch hat hónapos átépítési munkálatok után, idén nyáron nyitotta meg ismét kapuit. A bolt vezetője Park Hyun-yoe és férje, Lee Jang-hee, aki egyébként maga is író. Kínálatukban főként szépművészettel foglalkozó köteteket találunk, így nem csoda, hogy a könyvesboltként üzemelő hanok ház elsősorban a művészeti tanulmányokat hallgató egyetemisták törzshelye.

konyv_3.jpg

Your Taste Film: Filmek és könyvek találkozása

Bongcheon-dong városrészben egy évvel ezelőtt nyílt meg a Your Taste Film nevű, piciny boltocska, mely elsősorban a filmek szerelmesei számára mindenképpen bakancslistás célpont. A tulajdonos, Park So-ye filmművészetet tanult, és maga is dolgozott filmek forgatásán. Tanulmányainak és tapasztalatainak köszönhetően telis-tele van ötletekkel, hogyan ötvözze az olvasás és a filmek világát. A boltban találhatunk filmművészeti kiadványokat és olyan regényeket is, melyek egy-egy híres film alaptörténeteként szolgáltak. So-ye emellett szervez rövidfilm bemutatókat és olyan eseményeket is, ahol a filmrajongók találkozhatnak és beszélgethetnek filmrendezőkkel. 

konyv_4.jpg

History Books: Intellektuális és időutazás egy helyen

Szöul első számú történelmi nevezetessége, a Gyeongbokgung palota közelében találjuk meg a History Books boltot, melyben történelmi témájú könyveket, emellett regényeket és művészettel foglalkozó kiadványokat is találhatunk. Baek Young-ran, a bolt tulajdonosa szerint a könyvesbolt egyik erőssége, hogy bármilyen életkorral toppanjon be a látogató, biztosan talál olyan könyvet, ami valamilyen módon megfogja. A könyvek árusításán túl, sétáló éjszakai túrákat is szerveznek szerte a városban, melyek révén páratlan élményben lehet részünk.

 

A cikket írta (az eredeti cikk alapján): Kovács Janka

Forrás: korea.net

Borítókép: flickr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr615324038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása