Belecsaptunk a kimchibe
2016. október 07. írta: Koreai Kulturális Központ

Belecsaptunk a kimchibe

Koreai Kulturális Fesztivál Budapesten

2016. október 1-jén minden Koreáról szólt, legalábbis a MOM Sport területén biztosan. A második alkalommal megrendezésre került Koreai Kulturális Fesztivál rendkívül gazdag programkínálattal várta a látogatókat. Mivel a tavalyi rendezvényen nem tudtam jelen lenni, ezért idén semmi esetre sem akartam volna kihagyni, főleg, hogy ez igazi Paradicsom a koreai kultúra iránt érdeklődőknek.

borito_blog.jpg

kezdo_kep_3.jpg

A rendezvényre rengetegen kilátogattak, magyarok és koreaiak mellett más nemzetiségűek is, a fiatal K-pop rajongók és idősebbek mellett, sok család is. A fesztivál belső helyszínén a különböző standokon számtalan foglalkozással várták a látogatókat. A Koreai Néprajzi Múzeumnak köszönhetően textil neszesszert lehetett festeni, vagy éppen koreai játékot, csomózott ékszert, illetve kitűzőt készíteni, de hagyományos, koreai ruhák felpróbálására is volt lehetőség.

kep_1_7.jpg

Az érdeklődők betekintést nyerhettek a kalligráfia világába is, megtanulhatták leírni a hangul, vagyis a koreai abc betűit, de kérésre aki akart, egy kis koreai bölcsességet is hazavihetett magával. Emellett képviseltették magukat a különböző regionális koreai közösségek, és a Hally Hair fodrászszalon révén a koreai stílust is kipróbálhatták. A foglalkozások mellett, a színpadon különböző előadások zajlottak, többek között a Mugunghwa és a Manwol tánccsoport, vagy a Mindeulle zenekar előadásait lehetett megtekinteni.

kep_2_6.jpg

Sokan voltak kíváncsiak a Máté Taekwondo bemutatójára is, így én is, mivel korábban még nem láttam. Mondanom sem kell, hogy a végére teljes döbbenettel ültem a székemen, elnézve a fiatalabbnál fiatalabb taekwondosok lélegzetelállító mozdulatsorait.

kep_3_6.jpg

Nagy érdeklődés mellett zajlottak a K-pop bemutatók, ugyanis itthon is már jelentős számú rajongója van ennek a műfajnak. A bemutató végén közös játékra hívták a nézőket, sokan kedvet kaptak hozzá, és a táncosokkal együtt a színpadon mutatták be, hogy mennyire ismerik az egyes előadók táncait.

kep_4_7.jpg

Tteokbokki folyamatban és a végeredmény. Megérte várni!

Dél körül természetesen a külső helyszínen voltak többen, hiszen hosszú sorokban vártunk, hogy ebédre olyan koreai ínyencségek közül válasszunk, mint a kimbap, a bulgogi vagy a tteokbokki. Emellett gondoltak azokra is, akik hazavinnének egy kis koreai ízvilágot, így a ramentől kezdve a sojun át mindenféle koreai finomságok közül lehetett választani.

kep_5_5.jpg

Minden adva van egy otthoni koreai vacsorához: kimchi, soju, tteokbokki

Számos programmal készült a Koreai Film- és drámaközösség is, ahol színészbabát lehetett készíteni vagy éppen kirakózni, de emellett kedvenc színészeinkre is szavazhattunk. Délután a Tervezetlen szerelem című filmet vetítették, amelyen második alkalommal is nagyokat lehetett nevetni, hiszen mi volna, ha a főszereplőhöz hasonlóan, mindent pontosan megterveznénk; vagy egy ölelés után azonnal a tisztítóba kellene rohanni. 

Az esti programok a Koreai Kalligráfia Kiállítás megnyitójával kezdődött, ahol Kim Byung-gi kalligráfus tartott bemutatott. Kim mester hangsúlyozta, hogy szerencsés helyzet az, hogy ma már a kultúrákat könnyebben meg lehet ismerni, az egészen távoli kultúrákat is testközelbe tudják hozni. A kultúrán keresztül pedig lehetőség van egy családdá válni, amire ez a kulturális fesztivál is jó alkalom.

kep_6.jpg

Ezután egy igazi kuriózumnak számító előadás következett, ugyanis egy koreai hegedűs, KoN lépett fel magyarországi cigányzenészekkel együtt. Érdekes volt látni, ahogy azok a fiatalok, akik a K-pop elkötelezett rajongói, mennyire élvezték azt az előadását, ahol hallhattuk Brahms V. Magyar táncát vagy a Monti Csárdást. A fesztivál zárásaként pedig a koreai DJ Real a Facebookon érkezett hozzászólások alapján játszotta a legnagyobb K-pop slágereket.

kep_7.jpg

A végén pedig köszönet illeti a Koreai Kulturális Központ munkatársait és önkénteseit, akik kemény munkával mindent megtettek azért, hogy a látogatók jól érezzék magukat! Így stílszerűen álljon itt az ajándékba kapott koreai bölcsesség:

kep_8.jpg

고생 끝에 낙이 온다 (Koszeng kküthe nagi onda) Magyarul annyit tesz, hogy a kemény munkát siker követi.

 

A cikket írta: Szakál Veronika

Képek forrása: Szakál Veronika, Koreai Kulturális Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4211777965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása