Koreát meglátni és megszeretni
2016. május 17. írta: Koreai Kulturális Központ

Koreát meglátni és megszeretni

Tóth Gábor előadása

Mi késztet egy újságírót arra, hogy elutazzon Dél-Koreába? Miért kaphat könnyen az ember kultúrsokkot, ha oda utazik? Mi az, ami nekünk, magyaroknak először eszünkbe jut Dél-Koreáról? A kérdést fordítsuk meg, vajon a koreaiak mennyit tudnak Magyarországról? Ezekre és más hasonló kérdésekre kaptak választ mindazok, akik megjelentek Tóth Gábor előadásán.

tothgabor.jpg

Április 28-án a K Culture Academy soron következő előadását tartották meg a Koreai Kulturális Központban. Az előadó Tóth Gábor, a Hír TV Ázsia című műsorának szerkesztője volt, aki a saját benyomásai alapján mutatta be a lehengerlő Koreát. A fényképek és riportok segítségével olyan területekre nyerhettünk bepillantást, mint a politika, a gazdaság, a vallás, a viselet vagy az étkezés.

13174159_1181067881906377_7174770279100799937_n.jpg

A beszámoló az előadó gyermekkorával kezdődött, és kitért arra, hogy régebben mennyire nehezebb volt az utazás Ázsiába, és azon belül Koreába. Tóth Gábor 2010-ben jutott el először ebbe az országba, ahol a mindig mosolygós arcok kísérték az útján, valamint a „rengeteg érdekes ember és gesztus, ami elsőre megmagyarázhatatlan” volt. Ez az utazás nem múlt el nyomtalanul, hiszen ennek hatására kereste fel a Hír TV-t az Ázsia magazin ötletével. A miértre nagyon egyszerű a válasz, hiszen a 21. században már egyértelműen Ázsia kezében van a világpolitika és világgazdaság irányítása, ezért az ott zajló folyamatok egyre nagyobb figyelmet érdemelnek. Szerencsére, 2011 őszén a műsor elindulhatott a csatornán, a mai napig az adásokat Matsuzaki Diána Sayuri műsorvezetővel együtt közösen készítik, és a Közel-Keleten kívül minden ázsiai eseménnyel foglalkoznak.

13177920_1181067615239737_7889094951865259343_n.jpg

A magazin riportjaiból összevágott részletek olyan érdekes témákat érintettek, mint a hagyományos viselet, a hanbok múltja és jelene. Emellett a kimcsi készítésének fontossága, hiszen, ahogy a videóban hallhattuk „nemcsak étel, olyan fontos, mint az oxigén”. A magyarok körében kevésbé ismert az a tény, hogy 1989-ben Magyarország a szocialista országok közül elsőként vette fel a diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával, amely a mai napig fontos a koreaiak számára. Akik nem a műsor állandó nézői, a bejátszásokból megtudhatták azt is, hogy miért kezdenek a koreai fiatalok magyarul tanulni, vagy hogyan vesz részt a Hankook vállalat Rácalmás életében. (A Hankook Tire dél-koreai gumiabroncs-gyártó vállalat 2007-ben kezdte meg működését Rácalmáson.) Emellett szó volt az országban bekövetkezett jelentős vallási változásokról, hiszen a buddhizmus helyett a kereszténység kezdett dominálni, azonban ezek már kevés hasonlóságot mutatnak a vallás kezdeti formáival. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy Dél-Korea az egyetlen ország, amely megpróbált még Afganisztánban is térítő munkát végezni. Végül pedig megismertük a Szöultól nem messze fekvő Songdo települést, az ún. új okos várost, amely egy egészségesebb és tisztább lakókörnyezetet, emberléptékű távolságokat biztosít lakóinak.

Az előadás egyedülállóságát fokozta, hogy a képek és a videók segítségével a közönség közvetett módon szinte eljuthatott Dél-Koreába, a koreai élet számos területébe nyert bepillantást, amely azoknak is szolgálhatott hasznos információkkal, akik már jártak ott vagy ismerik az ország kultúráját.

Ha valaki a korábbi műsorokat szeretné megnézni, megteheti a Hír Tv Ázsia archívumában, míg a legújabb műsorok keddenként, 17:30-kor kerülnek adásba.

Ismerjük meg még jobban Ázsiát, és azon belül egy lehengerlő országot, Dél-Koreát!

 

A cikket írta: Szakál Veronika

Képek forrása: Koreai Kulturális Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr818724488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása