Állati szépségek vászonra képzelve
2015. február 08. írta: KoreaiKultúra

Állati szépségek vászonra képzelve

Amikor először léptem be a Koreai Kulturális Központ Művészeti csarnokába rögtön feltűnt az a néhány festmény, ami a terem falát díszítette. Különlegességüket nemcsak a festett felület anyagában és méretében, de a képek stílusában, témájában is felfedeztem.

jackie-kim-korean-folk-art-min-hwa-15_1.jpg

A koreai népi festészet, vagyis a ’minhwa’ (koreaiul: 민화) sokféle témát dolgoz fel, ezek leggyakoribb alakjai az állatok. Ezeket a népmesékben és legendákban előforduló mitikus figurákat különböző erények szimbólumaként használták. A keleti állatfilozófia a nyugati kultúrákétól egészen eltérő is lehet, ezért gyűjtöttem össze a legfontosabb állatszimbolikákat a jobb megértést segítve.

A legfontosabb és leggyakrabban ábrázolt állat a tigris. A hatalmat és erőt szimbolizálja, továbbá védelmet nyújt a gonosz erőkkel szemben. Ő a szárazföldi állatok királya és Nyugat őrzője (utóbbi esetben fehér színben jelenik meg).

bigtiger.jpg

Szintén gyakori szereplő a sajátosan „koreainak” nevezhető pöttyös szarvas. Ez az állat a szarvas, farkas, bika és ló keveréke. Ő a Hosszú Élet Csillagistenének hátasa, aki hivatali előmenetelt, gazdagságot és boldogságot hoz. Szintén a hosszú élet és a hivatali rang szimbólumai a darvak is. Párban ábrázolva szerelmi szimbólumként is működnek. A pöttyös szarvashoz és a darvakhoz hasonlóan a hosszú élet másik képviselője a cikáda. Általában összezárt szárnyakkal pihen egy faágon vagy fűszálon. A népi hagyomány úgy tartja, hogy kizárólag harmattal táplálkozik, ezért a tisztaság és mértékletesség jelképe is.

Számunkra meglepő szerencseszimbólum lehet a denevér. Általában reptében ábrázolják, öt denevér csoportos előfordulása pedig az öt szerencse, az egészség, hosszú élet, gazdagság, jó halál és jóindulat kifejezője. Aki pedig a sikerhez vezető út kapuját kinyitja előttünk nem más, mint a ponty. Őt általában ugrás közben ábrázolják.

A legkedvesebb motívum az életörömöt kifejező pillangó. Ha virágokkal ábrázolják, akkor a szerelem, a szerelmesek harmóniájának szimbóluma. Ugyancsak szerelmi motívum a hűséget, családi boldogságot hozó kacsa vagy lúd.

watermelons-and-butterflies-minhwa-art.jpg

Ezeknek a szimbólumoknak a felhasználása természetesen igen sokrétű. A festményeken kívül kézműves tárgyakat (váza, bútor szőnyeg), viseleti kellékeket (ékszer) és textíliákat is díszítenek velük.

 

A cikket Hársvölgyi Virág írása nyomán írta: Vizi Erzsébet

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr837153619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása