Női emancipáció a ’90-es évek Szöuljában
2021. április 20. írta: Koreai Kulturális Központ

Női emancipáció a ’90-es évek Szöuljában

Samjin Company English Class (2020)

1995, Szöul. Ja-young (Ko Ah-sung), Yoo-na (Esom) és Bo-ram (Park Hye-soo) a Samjin vállalatnál dolgoznak, immár 8 éve. Mivel csak középiskolai végzettségük van - ráadásul még nők is – a cég ranglétrájának legalsó szintjén rostokolnak. A Samjin vállalat előrelépést kínál minden alkalmazottjának, aki legalább 600 pontot ér el a TOEIC angol nyelvvizsgán.
samjin.png

A három nő temérdek lenézett társával együtt részt vesz a cég biztosította nyelvtanfolyamon. Mindeközben Ja-young szemtanúja lesz, hogy a vállalat illegálisan önti az ipari szennyvizet a szabadba, amivel egy közeli falu lakóit is mérgezi. Ja-young, Yoo-na és Bo-ram a nyelvleckéken elsajátított angoltudásukkal igyekeznek felgöngyölíteni a cég nemzetközi szintű korrupcióját.

samjin_company_english_class_2020_poszter.jpg

A Samjin Company English Class egy vérbeli „girl power” történet, ahol a lesajnált fiatal nők megmutathatják, hogy egyenrangúak férfitársaikkal. Ja-youngban buzog az ambíció, szeretné felépíteni a karrierjét. Ezért is bízik abban, hogy a sikeres nyelvvizsgának köszönhetően végre többet tehet annál, hogy papírokat fénymásol és kávét főz. A nagyszájú és magabiztos Yoo-na már közel sem olyan optimista, a kiváló marketingérzéke ellenére sem képes áttörni azt a bizonyos üvegplafont. Bo-ram pedig egy visszahúzódó matekzseni, aki férfikollégái után takarítja fel a pénzügyi félreszámolásokat. Ő annyira bizonytalan, hogy még abban sem biztos, hogy szeretne valami többet. A trió végül mégsem az egyéni szakmai előrelépés miatt lép a tettek mezejére, hanem a jó ügy érdekében. Ja-young, Yoo-na és Bo-ram a Samjin vállalat lelkiismerete.

A ’90-es évek óta a világ már számos lépést tett a nemi egyenlőtlenségek felszámolásában, de mégsem eleget ahhoz, hogy ez a probléma megszűnjön. Sajnos a nemi egyenlőtlenség a mai napig égető probléma, ezért is jóleső érzés, hogy a Samjin Company English Class hősei elérik azt, amiért igazából nem is kéne harcolniuk: hogy komolyan és emberszámba vegyék őket.

A női egyenjogúság társadalmi üzenete mellett a Samjin Company English Class egy izgalmas bűnügyi történet, amit a kedves humor és a ’90-es évek nosztalgiája tesz igazán színessé. A zene, a ruhák, a frizurák és a döcögő angol nyelvtudás is hűen idézi meg 1995-öt. Talán most jön az az idő, hogy a ’80-as évek retro divathulláma átcsap a ’90-es évek divatjába. És talán egyszer majd eljön az az idő is, amikor végre teljesen megvalósul a női egyenjogúság.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek, videó forrása: hancinema.net, youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4716502058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása