Könnyű, koreai tojástekercs
2020. június 25. írta: Koreai Kulturális Központ

Könnyű, koreai tojástekercs

Recept mindössze 3 hozzávalóból

Ebben a cikkben egy nagyon egyszerű, de mutatós étel receptjét fogom megosztani veletek. A koreai tojástekercs, a 계란말이 (ejtsd: kjeránmári) némi rutinnal gyorsan elkészíthető étel, ami gyakran kerül az uzsonnás dobozba. Gyakorlatilag olyan, mint egy feltekert omlett, ízletes, lágy és a belekevert, finomra vágott zöldségektől színes. Az étel semmi perc alatt megvan, és megszámlálhatatlan változatban elkészíthető. Mindemellett alacsony szénhidráttartalmú, és kiválóan illeszkedik a ketogén diétába. 

tojastekercs.png

A recept alapja a tojás. Emellett gyakorlatilag bármilyen finomra vágott zöldséggel variálhatjuk, bár személy szerint azt javaslom, hogy 2-3 zöldségnél ne használjunk többet, ha azt szeretnék, hogy valóban lágy és omlós maradjon a tekercsünk. Általában répát és újhagymát tesznek a felvert tojásba, mert a narancssárga és a zöld szín nagyon szépen mutat a sárga tojásban.
Ezenkívül tehetünk még bele surimi rudat, alga lapot vagy éppen virslit. Miután az alapreceptet megtanultuk és ráéreztünk a tekerés technikájára, végtelen változatban elkészíthetjük. Én a mai alkalommal répával és cukkinivel készítettem el. Nézzük is a receptet!

Hozzávalók:

4 db tojás

1 ujjnyi sárgarépa finomra aprítva

2 ujjnyi cukkini finomra aprítva

só és bors ízlés szerint

olaj a sütéshez

1_21.jpg

1. Mossuk meg és aprítsuk fel a cukkinit! Én ehhez egy saját, kézi aprítót használtam, így valóban nagyon finom kis kockákra tudtam felaprítani a cukkinit. Ha késsel vágjuk, arra figyeljünk, hogy ne maradjanak benne nagy darabok!

2. Meghámozzuk és felaprítjuk a sárgarépát is. Jellemzően sárgarépából mindig kevesebb kell, mint a többi zöldségből.

3. Felütjük és felverjük a tojásokat egy edényben. Sóval, illetve borssal ízlés szerint lehet fűszerezni – azt javaslom, hogy keveset használjunk ezekből, ugyanis a koreai konyha sokkal kevésbé sós ízvilágot képvisel, mint a magyar.

5_13.jpg

4. A felvert tojáshoz hozzákeverjük a felaprított zöldségeket.

5. Egy serpenyőben kb. 2 -3 evőkanál olajat hevítünk. Ne ijedjünk meg, ha elsőre soknak tűnik az olaj, mivel a feltekerésnél könnyebb dolgunk lesz, ha a tojás szépen elválik a serpenyőtől!

6. A lángot kicsire vesszük a serpenyő alatt. Ez nagyon fontos, ugyanis nagy lángon a tojás hirtelen megsül, és ezt nem szeretnénk. Főleg kezdőként, amikor még a feltekeréssel is bajlódunk. (A tekerés folyamatát videón nézheted meg).

7. A zöldséges tojásnak kb. a felét a serpenyőbe öntjük, és szépen eloszlatjuk, mint egy palacsintát. Türelmesen megvárjuk, míg elkezd megszilárdulni a széle. Bár alacsony lángon sütjük, ez mégsem vesz igénybe néhány percnél többet. 

8. Egy lapos fakanállal, vagy palacsinta fordítóval - bármivel, ami a kezünkre esik – alányúlunk a szélén, és elkezdjük befelé tekerni a tojáslapot. Arra kell figyelnünk, hogy nem szabad a tekeréssel addig várni, míg a tojáslap teteje is teljesen megszilárdul, ugyanis akkor a tekercsünk nem egyben fog sülni, hanem sokkal jobban fog hasonlítani egy palacsintára, amit csak feltekertünk. Tehát amikor még a tojáslap teteje nyers, de az alja már megsült, akkor tökéletes az időzítés a tekerésre.

9. Folytatjuk a tekerést addig, míg kb. 3 ujjnyi rész marad csak a tojáslapból. Akkor az egész tekercset a serpenyő jobb szélére húzzuk, és a bal (üresen maradt) részre öntjük a maradék nyers tojásunkat. Ha több tojásból készítjük a tekercset, akkor nagyobb – szélesebb tekercset tudunk készíteni, ez esetben részletekben öntjük az újabb és újabb nyers tojást a serpenyőbe. 

10. Folytassuk a tekerést az előzőekben leírt módon, míg teljesen fel nem tekerjük a tojást! A végén két lapos fakanállal nyomjuk oda a serpenyő aljához, és süssük fél-fél percig minden oldalát! Ezzel egyben formázzuk is a tekercsünket.

11. Végezetül tegyük egy lapos tányérra és hagyjuk hűlni! Mivel nagyon forró, ezért nem tudjuk felszeletelni, csak ha kissé lehűlt. Akkor falatnyi, kb. ujjnyi vastagságúra szeleteljük fel a tekercset!

11_5.jpg

Látjátok, milyen csodaszép lett? És az íze? Mennyei! 

Mivel nem önállóan, hanem köretként fogyasztandó, ezért tálalhatunk mellé rizst, húst, salátát, levest. Én, amint látjátok, az avokádó maki mellé tálaltam, de tényleg a saját fantáziátokra van bízva, hogy mihez szeretnétek hozzátenni. 

kesz.jpg

Készítettem egy videót is nektek az elkészítésről. Bevallom, elég régen csináltam már, és kicsit én is kijöttem a tekerés rutinjából. Viszont nem szégyellem megosztani veletek, hogy lássátok, akkor sem kell feladni, ha a tekerés nem úgy sikerül, ahogy szeretnétek. Én például kevés olajat használtam, mert csak érzésre öntöttem a serpenyőbe, ezért az első tekeréskor letapadt a tojás. A végeredmény azonban mégis tökéletes lett ☺

Jó étvágyat kívánok!

További receptekért látogassátok meg a blogomat!

 

A cikket írta: The Kim Family - Orsi

Képek forrása: saját képek + video

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7415815464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása