Korea in Hungary

A korrupt politikusnő vesszőfutása

Egy őszinte politikus (Honest Candidate, 2020)

2020. augusztus 14. - Koreai Kulturális Központ

Csu Szangszuk (Ra Mi-ran) népszerű politikus, egy figyelmes és kedves nő, akit a szerénységéért és a szerencsétlenebbek megsegítéséért szeret az ország. Ám mindez csak ügyes PR, az igazi Csu Szangszuk semmivel sem jobb politikai vetélytársainál. Az újraválasztás hajrájában különös átok sújtja Szankszukot: képtelen lesz hazudni. A politikusnő a kényszeres igazmondás miatt bukhatja karrierjét, sőt, akár börtönbe is kerülhet, ha nem vigyáz a szájára.

lead_19.png

Csu Szangszuk dörzsölt politikusként szemrebbenés nélkül hazudozik

A közmegegyezés szerint a politikus legfőbb attribútuma a szemrebbenés nélküli hazudozás. Ezt a motívumot oltotta könnyed vígjátékba Chang You-jeong, Korea egyik legnépszerűbb rendezőnője. Az Egy őszinte politikus a 2014-es brazil vígjáték, az O Honesto Candidato feldolgozása, de már korábban is láthattunk hasonló filmeket, mint pl. a Hanta boy (Liar Liar, 1997), amiben Jim Carrey ügyvédbőrben kap őszinteségi rohamot. Bár az ötlet nem túl eredeti, bizonyos szemszögből nézve a koreai verzió mégis különlegesnek számít.

honest_candidate_2020_poszter.jpg

Dél-Koreában fontos a rang és a társadalmi osztály. A hierarchiára való tekintet és a gondos tiszteletadás nagyon fárasztó tud lenni, így lenne is igény arra, hogy néha-néha ledobható legyen ez a kulturális béklyó. Mivel a hétköznapokban teljesen elképzelhetetlen az, hogy egy röpke „anyázásnak” ne lenne komoly következménye, a kisember a feszültségét csak a szórakoztatóiparban tudja gond nélkül levezetni. Az Egy őszinte politikus ezért is tudott hatalmas közönségsikert elérni úgy másfél millió eladott jeggyel. Végre közröhej tárgyává váltak a legmagasabb pozícióban lévő emberek, a politikusok. És mint tudjuk, magasról lehet csak igazán nagyot esni. 

És persze ne felejtsük el a közelmúltban megbukott Pak Kunhje (Park Geun-hye) egykori elnök asszony botrányára való áthallást sem. Az Egy őszinte politikus a 2014-es eredetivel szemben egy nőt állít a történet középpontjába. Csu Szangszuk szerepében Ra Mi-ran nem csak politikusként szabadul meg a hazugságoktól, hanem nőként is őszinte lehet, eldobva azt az álarcot, amit a társadalom elvár tőle. Ra tökéletes választásnak bizonyult erre a szerepre. A kezdetben álságos politikusnő az egyre piszkosabbá váló helyzetekben válik egyre tisztábbá.

Bár az Egy őszinte politikus sztorijában benne rejlik a kíméletlen politikai szatíra lehetősége, a film mégis inkább megmarad könnyed vígjátéknak. Néha tényleg csak egy kis – őszinte – nevetés kell a feszültség levezetéséhez.

A film Magyarországon is megtekinthető lesz a 13. Koreai Filmfesztivál keretén belül. Bővebb információ: koreaifilm.hu (a szerk.)

 

Az ajánlót írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: 13. Koreai Filmfesztivál, Koreai Kulturális Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7016105166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.