Ebben a cikkben egy nagyon egyszerű, de mutatós étel receptjét fogom megosztani veletek. A koreai tojástekercs, a 계란말이 (ejtsd: kjeránmári) némi rutinnal gyorsan elkészíthető étel, ami gyakran kerül az uzsonnás dobozba. Gyakorlatilag olyan, mint egy feltekert omlett, ízletes, lágy és a belekevert, finomra vágott zöldségektől színes. Az étel semmi perc alatt megvan, és megszámlálhatatlan változatban elkészíthető. Mindemellett alacsony szénhidráttartalmú, és kiválóan illeszkedik a ketogén diétába.
A recept alapja a tojás. Emellett gyakorlatilag bármilyen finomra vágott zöldséggel variálhatjuk, bár személy szerint azt javaslom, hogy 2-3 zöldségnél ne használjunk többet, ha azt szeretnék, hogy valóban lágy és omlós maradjon a tekercsünk. Általában répát és újhagymát tesznek a felvert tojásba, mert a narancssárga és a zöld szín nagyon szépen mutat a sárga tojásban.
Ezenkívül tehetünk még bele surimi rudat, alga lapot vagy éppen virslit. Miután az alapreceptet megtanultuk és ráéreztünk a tekerés technikájára, végtelen változatban elkészíthetjük. Én a mai alkalommal répával és cukkinivel készítettem el. Nézzük is a receptet!
Hozzávalók:
4 db tojás
1 ujjnyi sárgarépa finomra aprítva
2 ujjnyi cukkini finomra aprítva
só és bors ízlés szerint
olaj a sütéshez
1. Mossuk meg és aprítsuk fel a cukkinit! Én ehhez egy saját, kézi aprítót használtam, így valóban nagyon finom kis kockákra tudtam felaprítani a cukkinit. Ha késsel vágjuk, arra figyeljünk, hogy ne maradjanak benne nagy darabok!
2. Meghámozzuk és felaprítjuk a sárgarépát is. Jellemzően sárgarépából mindig kevesebb kell, mint a többi zöldségből.
3. Felütjük és felverjük a tojásokat egy edényben. Sóval, illetve borssal ízlés szerint lehet fűszerezni – azt javaslom, hogy keveset használjunk ezekből, ugyanis a koreai konyha sokkal kevésbé sós ízvilágot képvisel, mint a magyar.
4. A felvert tojáshoz hozzákeverjük a felaprított zöldségeket.
5. Egy serpenyőben kb. 2 -3 evőkanál olajat hevítünk. Ne ijedjünk meg, ha elsőre soknak tűnik az olaj, mivel a feltekerésnél könnyebb dolgunk lesz, ha a tojás szépen elválik a serpenyőtől!
6. A lángot kicsire vesszük a serpenyő alatt. Ez nagyon fontos, ugyanis nagy lángon a tojás hirtelen megsül, és ezt nem szeretnénk. Főleg kezdőként, amikor még a feltekeréssel is bajlódunk. (A tekerés folyamatát videón nézheted meg).
7. A zöldséges tojásnak kb. a felét a serpenyőbe öntjük, és szépen eloszlatjuk, mint egy palacsintát. Türelmesen megvárjuk, míg elkezd megszilárdulni a széle. Bár alacsony lángon sütjük, ez mégsem vesz igénybe néhány percnél többet.
8. Egy lapos fakanállal, vagy palacsinta fordítóval - bármivel, ami a kezünkre esik – alányúlunk a szélén, és elkezdjük befelé tekerni a tojáslapot. Arra kell figyelnünk, hogy nem szabad a tekeréssel addig várni, míg a tojáslap teteje is teljesen megszilárdul, ugyanis akkor a tekercsünk nem egyben fog sülni, hanem sokkal jobban fog hasonlítani egy palacsintára, amit csak feltekertünk. Tehát amikor még a tojáslap teteje nyers, de az alja már megsült, akkor tökéletes az időzítés a tekerésre.
9. Folytatjuk a tekerést addig, míg kb. 3 ujjnyi rész marad csak a tojáslapból. Akkor az egész tekercset a serpenyő jobb szélére húzzuk, és a bal (üresen maradt) részre öntjük a maradék nyers tojásunkat. Ha több tojásból készítjük a tekercset, akkor nagyobb – szélesebb tekercset tudunk készíteni, ez esetben részletekben öntjük az újabb és újabb nyers tojást a serpenyőbe.
10. Folytassuk a tekerést az előzőekben leírt módon, míg teljesen fel nem tekerjük a tojást! A végén két lapos fakanállal nyomjuk oda a serpenyő aljához, és süssük fél-fél percig minden oldalát! Ezzel egyben formázzuk is a tekercsünket.
11. Végezetül tegyük egy lapos tányérra és hagyjuk hűlni! Mivel nagyon forró, ezért nem tudjuk felszeletelni, csak ha kissé lehűlt. Akkor falatnyi, kb. ujjnyi vastagságúra szeleteljük fel a tekercset!
Látjátok, milyen csodaszép lett? És az íze? Mennyei!
Mivel nem önállóan, hanem köretként fogyasztandó, ezért tálalhatunk mellé rizst, húst, salátát, levest. Én, amint látjátok, az avokádó maki mellé tálaltam, de tényleg a saját fantáziátokra van bízva, hogy mihez szeretnétek hozzátenni.
Készítettem egy videót is nektek az elkészítésről. Bevallom, elég régen csináltam már, és kicsit én is kijöttem a tekerés rutinjából. Viszont nem szégyellem megosztani veletek, hogy lássátok, akkor sem kell feladni, ha a tekerés nem úgy sikerül, ahogy szeretnétek. Én például kevés olajat használtam, mert csak érzésre öntöttem a serpenyőbe, ezért az első tekeréskor letapadt a tojás. A végeredmény azonban mégis tökéletes lett ☺
Jó étvágyat kívánok!
További receptekért látogassátok meg a blogomat!
A cikket írta: The Kim Family - Orsi
Képek forrása: saját képek + video