Koreai smink 101
2019. március 04. írta: Koreai Kulturális Központ

Koreai smink 101

Avagy hogyan nézzünk ki fiatalnak és ártatlannak?

A K-beauty mánia nem újkeletű, sem az európai, sem az amerikai szépségipar számára. Mind bőrápolási, mind sminktermékeik nagyon népszerűek. A sminkek azonban sokszor különböznek az európai elvárásoktól, így könnyen csalódás érhet bennünket! Érdemes észben tartani, hogy a nyugati smink trendek más nő-idálon alapulnak, mint a koreaiak! Nézzük, mit tesznek a koreai nők annak érdekében, hogy fiatalnak és ártatlannak tűnjenek!

makeup_header.png

Míg itthon főleg az amerikai és francia sminkelési hagyományokra építkezve, független, magabiztos, erős és szexi nőként szeretnénk látni és láttatni magunkat, Koreában az ártatlanság, a kislányos kinézet és a természetesség kerül előtérbe.

Alapozás

Az arc sminkelésével kapcsolatban az első, amit észrevehetünk, hogy legritkább esetben hívják az arc színének egységesítésére való terméket alapozónak. Sokkal inkább a BB vagy CC krém megnevezés a jellemző. Hagyományosan ezek a színezett termékek nem fedésre, sokkal inkább a bőrkép egységesítésére szolgálnak és számtalan bőrápoló összetevőt is tartalmaznak. Finishük (nemzetközi használatú kifejezés arra, hogy milyen felületűre szárad egy krém vagy alapozó) sokkal inkább fényes, úgynevezett dewy (bőrfényű), mint matt. A mattság egyáltalán nem divat a koreai szépségápolásban, hiszen a matt felület nem ritkán öregebbnek mutatja viselőjét, és kihangsúlyozza a ráncokat, bőrredőket. Ezzel szemben a fényes bőrhöz az egészségességet társítják.

Érdemes tehát figyelembe venni ezt, ha koreai BB krémet szeretnénk használni; ha matt bőrt szeretnénk, akkor inkább keresgéljünk máshol.

dewyskin.jpg

Szemöldök

A koreai smink egyik legszembetűnőbb jellemzője az egyenes és (viszonylag) vastag szemöldök. Ez szintén az arc fiatalságát fokozza, sokkal kislányosabbnak nézünk ki vele. Ez illik is a koreai nők természetes szemöldök formájához, nézzük csak meg bármelyik k-beauty vloggert smink nélkül!

straight_eyebrow.jpg

Szem

Legnagyobb különbséget a koreai és nyugati sminkelés tekintetében valószínűleg a szem sminkelésében találunk. A nyugati, általános soft-smokey gyakorlattal szemben, Koreában általában egy darab, világos és legtöbbször csillogó színnel színezik a szemhéjukat a lányok. Sokkal kevesebb mélyítést és színt használnak. A koreai szemhéjpaletták pont ezért legtöbbször kevésbé pigmentáltak, erőteljesek és sokszor csillogóak is.

A szem kontúrozásának egyik módja az úgynevezett puppy-eyes, azaz a lefelé húzott tusvonal. A nevéből is látszik, hogy kiskutya szemeket varázsol nekünk, hogy még ártatlanabbnak és védelmezni valónak tűnhessünk.

eyashadow.jpg

Arc kontúrozása

A kontúrozás nem nagyon létezik Koreában, legalábbis a Kardahian-féle erőteljes újrarajzolás. Ha árnyékolják is az arcukat, sokkal finomabban, természetesebben teszik. A pirosító legtöbbször krém állagú a csillogó bőrfény érdekében, és az arc almácskáira helyezik. A kicsit kipirosodott arc hatása a cél. Hightlighter szóba se kerülhet, hiszen a dewy finish mellé nincs is szükség rá.

Ajkak

Több olyan típusú ajak sminktermék is létezik már a nyugati drogériák polcain is, ami koreai gyökerekkel rendelkezik. Ilyenek többek között az ajak tinták és a kétszínű rúzsok. Az úgynevezett gradient lips hatás elérése érdekében több koreai nő a szájának belső részére sötétebb színt visz fel, majd azt dolgozza el a kontúrok felé. Az éles kontúr hiánya ismét csak ártatlan és fiatalos külsőt varázsol.

gradient_lips.jpg

A cikket írta: Balassa Zsófia, a BazsiBeautyBlog szerzője

Képek forrása: porcelainfacespa.com, unsplash.com, lifestylemonster.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5214667147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.03.06. 09:05:26

Bár az egyiptomi-arab smink nekem jobban bejön (bevallom az a fétisem), de ezek is nagyon szépek! Sajnos a magyar hölgyek nagyon ritkán szépítkeznek a klasszikus értelemben.
Visszasírom a 70-es éveket, amikor szinte minden Nő sminket használt.

darlacko 2019.04.18. 14:00:04

@Látens Inszinuáció: a koreai nőknél a smink néha nevetségessé válik, lemeszelik az arcukat hófehérre, kihúzzák a szemüket fekete ceruzával, de a nyakuk meg az álluk alatti része az arcnak már nem kap sminket. Tényleg egy maszknak hat sok esetben az egész. Az jut eszembe róluk, hogy olyanok, mint régen az orosz barsinyák (asszonyságok), túltolják a sminket.
A japán nők sokkal visszafogottabban, elegánsabban sminkelnek szerintem, de ez ízlés kérdése.

VeronicaVeronica 2019.09.18. 09:03:46

Abszolut elfogult vagyok a Dél-Koreai emberek külső megjelenésével kapcsolatban.Ezzel kapcsolatos kérdésem is:a rizsvizet szabad kicsit melegíteni használat előtt?Pl.:hajmosás hideg vízzel;brrrrrrr!

Koreai Kulturális Központ 2019.09.18. 11:11:02

@VeronicaVeronica: Egy korábbi cikkünkben találsz tippeket a rizsvíz használatára:
koreainhungary.blog.hu/2018/08/02/elfeledett_hazi_praktikak_es_szepsegtrukkok
Külső források említik, hogy főzött, forralt rizs levét is fel lehet használni szépészeti célokra, de az bizonyos, hogy a lében található vitaminok nagy része akkor marad meg, ha nem melegítjük. Ettől függetlenül melegíteni (nem forralni) lehet, javasoljuk, hogy próbálgasd, mi válik be neked a legjobban.
süti beállítások módosítása