Észak-déli buddy movie kisujjból
2018. február 16. írta: Koreai Kulturális Központ

Észak-déli buddy movie kisujjból

Confidential Assignment (2017)

Im Chul Ryung (Hyun-bin) észak-koreai különleges ügynök, akit felettese, Cha Ki-sung (Kim Ju-hyeok) elárul, és Délre szökik az államilag hamisított dollár-klisékkel. Észak-Korea megbízza Imet a klisék visszaszerzésével és Cha kiiktatásával. Az ügy felgöngyölítésére Észak és Dél összefog, Im megkapja társnak a déli piti zsarut, Kang Jin-tae-t (Yu Hae-jin). Kang valódi feladata Im nyomozásának aláásása és titkos információinak megszerzése, ugyanis Dél maga akar a végére járni az ügynek. Im és Kang kezdetben meglehetősen bizalmatlanok egymással, de hamar rá kell jönniük arra, hogy csak közös erővel kerülhetik el a börtönt/péppé verést/szitává lövést/lekaszabolást.

confidential_assingment.jpg

A déli Kang (Yu Hae-jin) és az északi Im (Hyun-bin)

Mindenki ismeri a buddy movie receptjét: végy két kívül-belül különböző fazont, ugraszd őket egymásnak, majd ugraszd őket a közös ellenségnek, hogy aztán örök barátságot kössenek az utánuk maradó hullahegyek felett. A recept Michelin-csillagos tálalása a Halálos fegyver-filmek (berozsdásodott, középkorú afroamerikaival és forrófejű, fiatal fehér fickóval), de a dél-koreai műfajfilmben is remek hagyománya van az iránynak, mint pl. a Vértestvérek (Secret Reunion, 2010) Song Kang-hóval és Gang Dong-wonnal. A recept a Confidential Assignment esetében is jól működik, gyorséttermi menüként is remekül csillapítja a szórakozásra vágyó néző éhségét.

confidential_assignment_2017_poszter.jpg

Főhőseink különbözősége eleve adott: Im északi, Kang déli. Továbbá Im egy igazi terminátor, érzelemmentesen küzdi le az elé háruló akadályokat, rúgja be az ajtókat, veri be az orrokat. Kang pedig egy kis papucs családapa, aki menekül a konfliktusok elől, és fizikailag szenved mindentől, ami nincs ínyére. Persze a film végére kiderül, hogy Imben is vannak érzelmek, és Kangban is van bátorság, de az odáig vezető út a lényeg, ami igazán szórakoztató.

A készítők ezúttal is óvatosan nyúltak az észak-déli kérdéshez, ismét egy renitens dezertőr az ellenség, nem pedig a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság. Ennek ellenére a két detektív keményen beszólogat egymásnak, és a saját társadalmi rendjüket is rendesen alázzák. És éppen ez az a kis plusz, amitől az átlag fölé emelkedik a Confidential Assignment.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: fantasiafestival.com, namu.wiki

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr913668698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása