다꾸, 폰꾸, 신꾸... te mindenedet kidíszítetted már?
2024. április 26. írta: Koreai Kulturális Központ

다꾸, 폰꾸, 신꾸... te mindenedet kidíszítetted már?

Érdekes kifejezések a koreai nyelvben

A nyelv természetének köszönhetően a koreaiak játszi könnyedséggel és nagy előszeretettel hoznak létre mindenféle szóösszetételeket, rövidítéseket. A szavakat vagy márkákat érintő összevonások talán nem meglepőek, de akár kifejezéseket, egész mondatokat is képesek pár szótagból álló szóvá alakítani. Most lássuk a manapság trendi hobbi, a dekorálás témakörét és a hozzá kapcsolódó koreai kifejezéseket!

deko1.jpg

Az utóbbi pár évben egyre népszerűbb hobbi a „tárgyak kidekorálása” ( 민다, ejtsd: bjalkal dá kkumindá), azaz a byeoldakku (별다꾸, ejtsd: bjaldákku). A továbbiakban olyan kifejezéseket veszünk sorra, melyek a dekorálást jelentő kkumida (꾸미다, ejtsd: kkumidá) ige és a dekorálás tárgyát képező szavak összetételei.

Bár maga a dekorálás természetes nem új keletű dolog, a koronavírus időszakában különösen kedveltté vált ez az otthon végezhető hobbi. Ezzel egyidejűleg az ilyesfajta médiatartalmak, posztok és videók száma is megnőtt. Ezt a médiajelenlétet látván nem meglepő, hogy megnyitottak kimondottan erre a hobbira specializálódott üzletek is, ahol matricák, dekorációs szalagok, képeslapok, jegyzettömbök és egyebek garmada érhető el. Emellett ma már sok cég igyekszik a személyreszabhatóság, dekorálás opcióját is felajánlani a kuncsaftok számára. 

A jelenleg több mint 4 millió Instagram posztjával a byeoldakku tagadhatatlanul legnépszerűbb formája a dakku (다꾸, ejtsd: dákku), ami a napló dekorálását jelenti. A kifejezés első fele a daieori (다이어리, ejtsd: dáiari, azaz diary), vagyis "napló" szót rejti magában. 

deko2.jpg

Ugyancsak népszerű a ponkku, a pon (폰, ejtsd: pon, telefon) és kkumida összevonásából megszülető "telefon dekorálás". Korábban csak tokok vagy telefontartók voltak elérhetők, manapság azonban sokkal szélesebb a skála: különféle gyöngyös és apró díszes pántok, matricák, griptokok használhatók erre a célra, de szokás a tok és a telefon közé helyezett fotókkal is díszíteni a mobilokat.

deko3.jpg

A használati eszközökön túl a ruhák és kiegészítők díszítése is igen népszerű. Ennek két reprezentatív példája a baekkku (백꾸, ejtsd: bekku) és a sinkku (신꾸, ejtsd: sinkku). A baekkku, azaz a táska (백, ejtsd: bek) dekorálása egyike azoknak a trendeknek, melyek egy kis módosítással reneszánszukat élik. Legtöbben úgy tartják, hogy ezt a trendet a már-már legendás Birkin táska megihletője, Jane Birkin inspirálta, aki szerette táskáit különféle apróságokkal, kendőkkel vagy akár matricákkal különlegessé tenni. Akik ugyancsak szeretnék feldobni táskáikat, azok különféle babákat és plüssöket, kulcstartókat, gyöngyöket, szalagokat és felvarrókat használhatnak.

A cipő (신발, ejtsd: sinbál) dekorálását jelentő sinkku szélesebb körű elterjedése a Crocs papucsok feldíszítéséhez használható Jibbitz figurákhoz vezethető vissza. Ma már nemcsak gumipapucsot, hanem mindenféle lábbelit kidíszítenek a trend követői, így kerülhetnek például horgolt virágminták, gyöngyök és csipkemasnik sportcipőkre, vagy kulcstartó apróságok a csizma cipzárjára. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: womennews.co.kr, hani.co.kr, newspost.kr, khan.co.kr

Képek forrása: pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6718387351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása