Karácsony Koreában
2021. december 21. írta: Koreai Kulturális Központ

Karácsony Koreában

Közelednek az ünnepek, és ezzel együtt egyre több a kivilágított utca, épület, a boltokban már karácsonyi zene szól, a tévében egyre több ünnepi filmet látunk, és a legtöbben igyekeznek a családdal már most egyeztetni, hogy ki mikor érkezik látogatóba. Nézzük, Koreában mire számíthatunk az ünnepekkor!

karacsony_boritokep.jpg

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és persze Koreában is változó, ki hogyan ünnepel. Egy fontos egyezés, hogy hozzánk hasonlóan Koreában december 25. hivatalos ünnepnapnak számít. Ez valószínűleg betudható annak is, hogy a távol-keleti térségben Dél-Koreában található a legtöbb keresztény, a teljes lakosság kb. 25-30%-a gyakorolja a vallást. Egy koreai keresztény háztartásban a nyugati hagyományokhoz hasonlóan is telhet egyébként a karácsony, bár az ünnepi menüben természetesen lehetnek és vannak is különbségek. Mindezek ellenére Koreában a legnagyobb családi ünnep nem ez, hanem sokkal inkább a cshuszok, valamint a koreai újév, hangulatukban leginkább ezek hasonlíthatók a mi karácsonyi időszakunkhoz, ekkor szoktak ugyanis a családok összegyűlni, és nagyon sokan indulnak meg ilyenkor a nagyvárosokból vidékre.

karacsony_kep1.jpgAmi még hasonló ebben az időszakban, az természetesen az utcák, kirakatok dekorációja. Ilyenkor Koreában is ünnepi díszbe öltöznek a városok, a bevásárlóközpontok és az éttermek, kávézók is, és persze a hangulathoz illő slágerekbe is belefuthatunk. De akkor vajon mi az, ami mégis megkülönbözteti a koreai karácsonyi időszakot a miénktől?

karacsony_kep2.jpg

Az a fajta ünneplés, ami Európában van, csak a keresztényekre jellemző. Mivel családi esemény már kettő is van az évben, így a karácsony inkább a barátok, illetve szerelmespárok és a bulik ünnepévé vált Koreában (más távol-keleti országokhoz hasonlóan). Erről olvasva rendszeresen belefuthatunk a „Valentin-nap, csak Mikulással” kifejezésbe is, ami elég árulkodó. Már hetekkel karácsony előtt lehet különböző romantikus karácsonyi csomagokat foglalni éttermekben, illetve szállodákban, és az utcák is megtelnek az ünnepi fények alatt romantikusan andalgó párokkal. Azonban az egyedülállóknak sem kell feltétlen csüggedni ebben az időszakban, több fesztivált és programot is időzítenek ilyenkorra, így szórakozási lehetőségből biztosan nincs hiány. 

Az ajándékozás is általánosságban véve csak a párokra jellemző, de az utóbbi években kezd kicsit elterjedtebbé válni, így például több szülő ajándékozza meg gyermekét ilyenkor. 

Szintén a párokra vagy baráti társaságokra jellemző a karácsony esti tortaevés. Az üzlethálózatok és kávézók már általában novemberben megjelentitek a különböző téli, ünnepi torta választékukat. 

Összefoglalva, bár a karácsony nem pont ugyanúgy telik, mint ahogy azt mi megszoktuk, de ha egyszer Dél-Koreában érne minket, utcai díszekből és karácsonyi dalokból biztosan nem lesz hiányunk. 

 

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: 90daykorean.com, koreanclass101.com, forbes.com, koreabyme.com

Képek forrása: blog.naver.com, apinoyinkorea.blogspot.com, english.visitkorea.or.kr, 90daykorean.com, forbes.com, newscj.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1816775806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2021.12.22. 20:44:03

Dél-Koreában tényleg sok keresztény él, de hogy ott lenne a legtöbb a távol-keleten, azt vitatnám. A kb. 100 milliós Fülöp Szigetek lakosságának 90%-a keresztény. Amúgy érdekes poszt.
süti beállítások módosítása