Kang Nara
2021. január 12. írta: Koreai Kulturális Központ

Kang Nara

Menekültből közösségi médiasztár

Ha körülnézünk egy hazai könyvesboltban, számos könyvet találhatunk Észak-Koreáról, és nem egy beszámoló is akad, amit észak-koreai menekültek jegyeznek. Az elzárt országról szóló életrajzok, illetve az ott forgatott dokumentumfilmek továbbra is megmozgatják a külföldi nézőket, nemrég azonban a Netflix A szerelem siklóernyőn érkezik (Crash Landing on You) című sorozata egy kicsit más szempontból közelítette meg Észak-Koreát. Ennek a sorozatnak az elkészítésében pedig Kang Nara is segédkezett.

kang_nara_boritokep.jpg

De ki is az a Kang Nara? Egy 23 éves lány, aki 2015-ben, 18 évesen szökött el Észak-Koreából, sok más menekülthöz hasonlóan Kínán keresztül került Thaiföldre, majd onnan Dél-Koreába, ahol jelenleg is él. Édesanyja már előbb elmenekült, őt követte Nara két évvel később. Jelenleg Szöulban él, az olyan közösségi média platformjain pedig, mint a saját Youtube csatornája (a videók egy része angol felirattal is nézhető), illetve Instagram oldala, egyre nagyobb követőtáborral rendelkezik, így egyike az olyan „új generációs” menekülteknek, akik már inkább a social media oldalakon, mintsem könyvek lapjain keresztül válnak ismertté.

kang_nara_kep1.jpg

Nara egyébként (saját bevallása szerint is) a módosabb észak-koreaiak közé tartozott, a vele készült interjúkban rendszeresen el is mondja, hogy nem voltak anyagi nehézségei, viszont szabadságra vágyott, olyanra, amit a dél-koreai sorozatokban látott. Elmondása alapján a fekete piacon szerezte be a pendrive-okat, melyeken dél-koreai sorozatok és videoklipek voltak. Bár megélhetési nehézségeik nem voltak, ennek ellenére olyan szabadságra vágyott, amit a videókon is látott: saját maga által választott frizurára, arra, hogy szabadon viselhessen sminket.

A dél-koreai letelepedését követően részmunkaidős állásokat vállalt éttermekben, illetve a már Dél-Koreában élő édesanyja is segítette a boldogulásban. Emellett arról álmodott, hogy divattervező lesz, egy éven át tanulta is a szakmát, amikor is behívták egy TV műsorba, ahol észak-koreaiak mesélték el a történetüket. Innentől kezdve pedig sorra jöttek a felkérések, Nara tervei is kicsit módosultak, a média és a színészet is elkezdte érdekelni.

kang_nara_kep2.jpg

Emiatt jelentkezett a Szöuli Művészeti Egyetemre is (서울예술대학교), ahová fel is vették, 2 éve pedig a saját Youtube csatornájára is elkezdett rendszeresen videókat feltölteni, illetve más csatornákon is található vele készült tartalom. A már említett sorozattal kapcsolatos videókban általában arról tudhatunk meg többet, hogy mennyire jelenítették meg valóságosan a sorozatban Észak-Koreát, és bár Nara szerint természetesen sok minden nem egészen úgy van, ahogy azt ábrázolták, a ruhák és a frizurák, főleg a kisebb faluban, ami a sorozatban megjelenik, egészen élethűre sikerültek, ami nem meglepő, tekintve, hogy ő is a tanácsadók közt volt.

A saját csatornáján is leginkább az észak-koreai mindennapokról szóló videókat találunk, illetve sokszor összeveti a mostani, szöuli életét a korábbival. A hangvétel sokszor inkább könnyed, van, hogy például egy sminkvideó közben beszél az északi mindennapokról, vagy épp a két Korea szépségideálja közti különbségeket taglalja.

kang_nara_kep3.jpg

Bár Nara és a hozzá hasonló, észak-koreai származású fiatalabb menekültek sokszor új, a korosztályuk számára talán érdekesebb szempontból mutatják be Észak-Koreát, ennek az idősebb, jellemzően régebb óta délen élő, szintén a félsziget északi részéről származó menekültek nem feltétlenül örülnek. Vannak közülük, akik jobban örülnének, ha a fiatalabb generáció tagjai a fontosabb ügyekre is figyelmet fordítanának. Bár ebben is lehet igazság, ezt számunkra távolról nehéz megítélni. Mindenesetre a Narához hasonló fiatalok, akik már erősen jelen vannak a közösségi média különböző platformjain, talán segíthetnek abban, hogy a két ország fiataljai kicsit közelebb érezzék magukat egymáshoz és a dél-koreai tizenévesek és huszonévesek is lássak, északi társaik nem is annyira mások, mint azt talán elsőre gondolják.

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: youtube.com, 1boon.kakao.com, cbc.ca, wsj.com

Képek forrása: 1boon.kakao.com, fntoday.co.kr, principlesofknowledge.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5916384052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása