Hogyan töltsük hasznosan az időt otthon?
2020. május 05. írta: Koreai Kulturális Központ

Hogyan töltsük hasznosan az időt otthon?

Avagy hogyan kapcsolódjunk ki, miközben akár a nyelvtudásunkat is fejleszthetjük

A jelenlegi vírushelyzet miatt sokan töltünk lényegesen több időt otthonunkban, mint általában azt tennénk ilyenkor. Könnyen előfordulhat, hogy már fogalmunk sincsen, mivel üssük el az időt úgy, hogy az hasznos legyen, mit csináljunk, ami legalább kikapcsol minket és eltereli a gondolatainkat. A következőkben pár, Korea-rajongók számára érdekes tippet szeretnék adni, melyek segíthetnek átvészelni ezt az időszakot, és ha van kedvünk, akár a nyelvtudásunkat is fejleszthetjük velük.

hogyanussukel-boritokep.jpg

Koreai sorozatok, műsorok a Netflixen

A Netflixet talán már nem kell senkinek bemutatni, az itthon is egyre népszerűbb streaming-szolgáltatók egyikéről van szó. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy koreai tv műsorokat, sorozatokat és filmeket is találunk ezen a platformon. Ami talán sokaknak akadályt okozhat mégis, az az angol felirat, azonban jó hír, hogy magyar felirattal is találhatunk kedvünkre való műsort. Sorozatok közül ilyen például a Love Alarm (좋아하면 울리는, magyar cím: Lájkolva), az idei év nagy sikere, az Itaewon Class (이태원 클라쓰, magyar cím: Bosszúra éhesen) vagy a Csoszon-kor ideje alatt játszódó horror, a Kingdom (킹덤). A filmek kedvelőinek pedig ott van például a 2018-as Drug King (마약왕, magyar cím: A Drogkirály) Song Kang-ho főszereplésével, akit az Élősködőkből és a Taxisofőrből is ismerhet a magyar közönség. Természetesen ezeken kívül is találhatunk még néznivalót magyar felirattal, tehát érdemes keresgélni, amennyiben szeretnénk kihasználni most az időt filmnézésre vagy sorozatozásra.

Hogyan segíthet ez a koreai nyelvtanulásban?

A kiválasztott sorozatra vagy filmre a legtöbb esetben választhatunk koreai feliratot is, bár ez leginkább azoknak ajánlott, akik már legalább középszinten vannak. Ellenkező esetben lehet, hogy inkább csalódás lesz, ha rögtön csak koreaiul kezdünk valamit nézni és szinte semmit sem értünk, ez könnyen elveheti bárki kedvét a nyelvtanulástól vagy gyakorlástól. Ha viszont kezdők vagyunk még, de nagyon tetszett egy műsor, amit már megnéztünk egy általunk preferált nyelvű felirattal, akár megpróbálhatjuk újranézni koreai felirattal is. 

Webtoonok (digitális képregények)

Pár évvel ezelőtt még több távol-keleti, köztük koreai képregény is megjelent magyar fordításban a boltok polcain. Ez a fellendülés sajnos azóta alábbhagyott, időközben azonban egyre népszerűbbé váltak a webtoonok, azaz a digitális képregények, amik online jelennek meg. Ezeknek egy része a koreai nyelven kívül elérhető más idegennyelveken is, így például a Naverhez köthető webtoons.com-on angolul, franciául, spanyolul vagy akár kínaiul is olvashatjuk a nekünk tetsző webtoont, méghozzá ingyen. Az oldalhoz tartozó appnak köszönhetően pedig akár telefonon és tableten is könnyen elérhetjük őket. Szerencsére rengeteg műfajból lehet válogatni, így mindenki találhat neki tetsző történetet. 

20170205000215_0.jpg

Hogyan segíthet ez a koreai nyelvtanulásban?

A webtoons.com képregényeit (amennyiben egy koreai történet fordításai) a comic.naver.com-on elolvashatjuk koreaiul, emellett az oldal szintén elérhető app formában is. Érdemes még megnézni a webtoon.daum.net-et is, ez, ahogy a nevéből is látszik, a Daumhoz köthető, és szintén létezik hozzá applikáció. Mivel szótárazni jobban lehet, mint például egy film nézése közben, így akár még nem egészen középszinten lévőknek is jó gyakorlás lehet. 

Ha nincs időnk hosszú sorozatokra: websorozatok

A websorozatoknak kapásból három előnye is van: rövidebbek a részek, mint egy hagyományos koreai sorozat esetében (nem 1-1,5 órásokra kell számítani, hanem 10-15 percesekre), ingyenesen elérhetőek a youtube-on és készítenek hozzá angol feliratot is. Ami hátrány lehet, az a magyar felirat hiánya, de ha az angolt nem, de más idegennyelvet beszélünk, találhatunk még nekünk megfelelő feliratot bizonyos sorozatok esetében. 

Az egyik legnépszerűbb csatorna külföldiek körében a Playlist Global, de a tvN D Story websorozatain is bekapcsolhatunk angol feliratot. 

Hogyan segíthet ez a koreai nyelvtanulásban?

A tvN D Story csatorna esetében az angolon kívül használhatunk koreai feliratot is, úgyhogy akárcsak a Netflix esetében, itt is gyakorolhatunk ezzel a módszerrel, viszont a rövidségnek köszönhetően könnyebb visszatekerni egy-egy ponthoz, ahol valamit nem értettünk, miután végeztünk az adott epizóddal. A Playlist Globalnek van egy külön koreai nyelvű csatornája 플레이리스트 néven, itt megtaláljuk a nemzetközi csatornán közzétett sorozatok részeit koreai felirattal és címmel.

+1: Ha csak simán koreaiznánk

Természetesen, ha kizárólag csak a nyelvet szeretnénk tanulni, esetleg most kezdenénk bele és emiatt még nem opció a filmnézés vagy olvasás koreaiul, egy kis kereséssel arra is találhatunk több online platformot. Amit most kiemelnék, az a Sejong Hakdang, avagy a nálunk is létező King Sejong Intézet oldala, ahol diákként regisztrálva hozzáférhetünk rengeteg, a tanulást segítő anyaghoz és ebookhoz. Ha épp nem tanulunk a Sejong Intézetben, az sem probléma, a regisztráció így is lehetséges. Akár a hangeultől is nekikezdhetünk, ehhez is találunk ebookot és hozzátartozó hanganyagot. Érdemes körülnézni akkor is, ha kicsit már tanultunk vagy esetleg már a középszint közelében járunk, szintfelmérőt is kitölthetünk, ami alapján anyagokat is fog nekünk ajánlani az oldal.

Remélem, sikerült pár hasznos ötlettel szolgálnom, ha pedig esetleg nektek is vannak ötleteitek, osszátok meg velünk kommentben! :)

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: netflix.com, webtoons.com, comic.naver.com, webtoon.daum.net, youtube.com, sejonghakdang.org

Képek forrása: 1boon.daum.netkoreaherald.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4315659268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása