Hullámvasút a pokolba
2018. május 16. írta: Koreai Kulturális Központ

Hullámvasút a pokolba

Along with the Gods: The Two Worlds (2017)

Ja-hong (Cha Tae-hyun), az egyszerű tűzoltó életét veszti mentés közben. A halál angyalai közül hárman (Ha Jung-woo, Ju Ji-hoon, Kim Hyang-gi) megjelennek Ja-hong számára, hogy a következő 49 nap alatt a alvilágban képviseljék 7 olyan tárgyaláson, melyen az istenek eldöntik, hogy kiérdemelte-e a reinkarnációt vagy büntetésre kárhozik. A tárgyalások előrehaladtával egyre sötétebb titkok derülnek ki Ja-hong múltjáról, ami kétségessé teszi a spirituális küldetést, ráadásul egy dühös, nyugtalan lélek agresszív jelenléte is bonyolítja a helyzetet.

borito_17.png

tumblr_inline_p2kon1fewe1s5yhgo_540.jpg

Kim Yong-hwa rendező Joo Ho-min nagysikerű, Along with the Gods c. webtoon képregényét adaptálta filmre. Kim a képregényes, kedvesen egyszerű képi stílust elhagyva inkább az elképesztő számítógépes látványvilágra koncentrált, a film afféle Nagy Koreai Nemzeti CGI Imázsfilmnek is elmenne. A túlvilági történet, a mesebeli tájak, a rendhagyó kulisszák és a bizarr szörnyek sokszínű csokra tökéletesen megágyaz a digitális trükkök széles skálán történő, sokrétű alkalmazásának, és ezt a film teljes mértékben ki is használja. 

along_with_the_gods_valtozatos_bugyrok_valtozatos_stilusban.jpg

Az Along with the Gods: The Two Worlds képi világának stíluselemei hasonlóan sokszínűek, mint a téma alkotta/fantázia szülte (túl)világ. A stíluselemek között találhatunk a hagyományos koreai öltözékeket, modern ruhákat, lenyűgöző jelmezeket, mesebeli és hétköznapi díszleteket egymással összekeverve. A pokol kénköves bugyraiban senyvedő tömegek és a visszataszító, démoni szörnyek (elkorcsosult lelkek) ábrázolása látványában pedig leginkább Hieronymus Bosch munkásságát kívánhatja megidézni. Ha ehhez a különleges eklektikához hozzávesszük a szédítő, hullámvasútszerű kameramozgást, akkor hamar eszébe juthat az embernek egy másik hasonló mesevilág, a Disney World, ahol csak néhány lépés kell ahhoz, hogy az egyik mesevilágból belecsöppenjünk a másikba, ahol a kalózhajó kényelmesen megfér a neoromán kastély tövében.

do_cha-tae-hyun_joo-ji-hoon_ha-jung-woo_1516576205_alongwiththegods.jpg

Disney Landhez hasonlóan az Along with the Gods: The Two Worldsben is csak úgy hemzsegnek az ismerős arcok, csak itt a cuki mesefigurák helyett a koreai színészmesterség apraja-nagyja teszi tiszteletét. A főhősök melletti apróbb szerepekben feltűnik a gyermek Kim Soo-ahntól (Train to Busan, 2016; The Battleship Island, 2017) kezdve, Lee Jung-jaen (The Face Reader, 2013; Assassination, 2015) át a jó öreg Oh Dal-suig (Detective K-filmek; Veteran, 2015; Tunnel, 2016) szinte mindenki, aki számít – legtöbbjük teljesítményét már méltattuk is blogunk cikkeiben. Minden néző megtalálhatja a számára kedves színészt, de ha e kavalkádból esetleg kimaradt volna valamelyik kedvencünk, nyugodjunk meg, a most mellőzött sztárok biztosan bekerülnek majd a nyáron érkező Along with the Gods: The Last 49 Days c. folytatásba, mely vélhetően a főhős öccsére (Kim Dong-wook) és az angyali hármas vezetőjére (Ha Jung-woo) fog koncentrálni.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: wellgousa.com, kpopchannel.tv, bodashiri.tumblr.com, allkpop.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8713903824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása