Vámpírtermészet
2015. október 19. írta: KoreaiKultúra

Vámpírtermészet

Modern vámpírarcok – avagy három „véres” sorozatajánló

A koreai sorozatokban idén divatba jöttek a vámpírok. A tavalyi lányos romantikát felváltották a vérszívó bestiákról szóló fantasyk és úgy tűnik a trend még jövőre is folytatódik, hisz friss hír, hogy egy vámpír-nyomozós dráma is biztosan érkezik majd az OCN csatornára Lee Joon (Pinocchio) főszereplésével. De vajon milyenek is ezek a sorozatokba bújtatott vámpírok? Három drámából próbáltam megérteni őket: a jellemüket, természetüket, főbb tudományaikat.

header_12.png

Világszerte évezredekre visszamenőleg sok mitológiában (a nyugati kultúráktól a kínaiig) megjelennek vérivó emberforma teremtmények. Sokféle alakjuk létezik, sokszor (de nem feltétlenül) gonoszak, de amiben mindig közösek az az, hogy ragadozók, és hogy áldozatuktól valamiféle éltető erőt vesznek el (vért, energiát…).

Scholar who walks the night (밤을 걷는 선비)

Történelminek álcázott kosztümös, romantikus sorozat akciókkal és vérfürdőkkel egy hatalmat kapott vámpírról, hercegekről, könyvekről.

Lee Jun Ki - Kim Sung Yeol 
Lee Soo Hyuk - Gwi vámpír
Lee Yoo Bi - Jo Yang Sun 
Shim Chang Min - Lee Yoon herceg
Kim So Eun - Choi Hye Ryung / Lee Myung Hee

rendező: Lee Sung Joon
forgatókönyv: Jang Hyun Joo, Ryu Yong Jae

Két igen erős karakter áll egymással szemben. Gwi (Lee Soo Hyuk) egy okos, gonosz, hatalomvágyó, bosszúéhes, manipulatív vámpír. Mivel a régmúltban egy király (saját hatalmának erősítése érdekében) lepaktált vele, a harc kezdetekor őfővámpírságának mind sajátjai, mind az emberek felett már igen nagy hatalma van. A véletlenül vámpírrá lett legfőbb ellenlábasa, Kim Sung Yeol (Lee Jun Ki) segítőkész, lelkiismeretes, és ráadásnak még szerelmes is. Ami közös bennük, hogy sokáig élnek, fényérzékenyek, erősek, ügyesek, gyorsak, jóképűek.

Orange marmalade (오렌지 마말레이드)

Egy főiskolán, majd egy éles fordulattal a múltban is játszódó romantikus történet, egy – az emberekkel békében élő ­– vámpírcsoport beilleszkedési nehézségeiről.

Kim Sul Hyun - Baek Ma Ri
Lee Jong Hyun - Han Shi Hoo
Yeo Jin Goo - Jung Jae Min 
Gil Eun Hye - Jo Ah Ra

rendező: Lee Hyung Min, Choi Sung Bum (최성범)
forgatókönyv: Moon So San (문소산)

A sorozat egyik főszereplője Baek Ma Ri (Kim Sul Hyun) tanuló, aki állandóan költöző családjával él. Már szeretne letelepedni és úgy gondolja ez csak és kizárólag identitásának felvállalásával lehetséges. Egész lénye ellentmondások tömkelege: félénk, ám meg nem alkuvó; időnként gyáván megfutó, máskor meg az igazáért bátran kiálló… tehát még egy kiforratlan kamaszvámpír.

A sorozat másik vámpír főszereplője, Han Shi Hoo (Lee Jong Hyun) Ma Ri csodálója, egy lázadó, főleg magát, de vakmerőségével másokat is veszélybe sodró, a vámpírtársadalom peremén mozgó tanonc. Egyetlen dolog élteti, hogy a szüleit ért igazságtalanságért bosszút álljon az őt körülvevő világon. 

Mindkettejükre jellemző a fényérzékenység, és hatalmas önfegyelmük: soha, semmilyen körülmények között sem élnek vissza erejükkel és gyorsaságukkal.

Blood (블러드)

Romantikus kórháztörténet, ahol központi kérdés a kutatók erkölcsi tisztasága, illetve tisztátalansága.

Ahn Jae Hyun - Park Ji Sang 
Koo Hye Sun - Yoo Ri Ta 
Ji Jin Hee - Lee Jae Wook

rendező: Ki Min Soo
forgatókönyv: Park Jae Bum

Park Ji Sang (Ahn Jae Hyun) vámpírnak született, de valódi lényét már gyermekként mélyen megveti, önmagát elfogadni nem képes. Egyetlen célja van az életben, mégpedig az, hogy emberré lehessen, hogy valahogy, bárhogy, de semlegesíthesse a magában hordozott vámpírságot okozó vírust. Ennek érdekében kitanulja az orvos szakmát. Tehát egyik főszereplőnk egy lelkileg sérült, ambiciózus, a szakmájában elismert, ügyes kezű, ám bunkó, modortalan sebész. Akinek nap mint nap szembe kell néznie saját gyengeségével: a vérszomjával.

Lee Jae Wook (Ji Jin Hee) szintén orvos, egy fertőzött vámpír. Szívós, okos, kitartó, ügyes kezű, gátlástalan, ambiciózus, kegyetlen. Valaha Ji-Sang szüleivel együtt kutatta a veszélyes vírust, ám mostanra már nem csak orvosokkal, hanem gengszterekkel is körülveszi magát. Bármikor, bárkit eltesz az útjából. Soha nincs lelkiismeret-furdalása, semmi nem számít: még a pácienseivel is kedvére kísérletezik.

Mindkét karakter hatalmas önfegyelemmel bír; bár lelkileg sérültek, de ügyesek, gyorsak és gyógyszerekkel tartják kordában vérszomjukat.

 

A cikket írta: Reményi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr107971193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása