Koreai kabalák
2023. január 17. írta: Koreai Kulturális Központ

Koreai kabalák

Hodori, Soohorang és Bandabi története

A kabalák a sportesemények, olimpiák és bajnokságok fontos szereplői, akik megalkotásakor a rendező ország saját kultúrájából inspirálódik, és így nagy szerepet játszanak az országimázs-építésben is. Ismerkedjünk most meg Korea kabalaállataival!

hanbok-g93a401590_640.jpg

Hodori (1988)

A nyári olimpiák történetének első kabalája egy színes tacskó, Waldi volt, aki először az 1972-es müncheni olimpián tűnt fel. Ettől kezdve hagyománnyá vált a különböző kabalák megalkotása. 16 évvel később, 1988-ban Dél-Koreát érte az a megtiszteltetés, hogy megrendezhette a nyári olimpiai játékokat. A szervező bizottság versenypályázatot írt ki a kabala kiválasztására, melyre 4344 munka érkezett be. A döntőbe négy lehetséges győztes jutott be: egy nyuszi, egy mókus, egy kacsa páros és a későbbi győztes tigris. Az alkotó, Kim Hyun (김현, Kim Hjan) tervezte egyébként az 1986-os Ázsiai-játékok emblémáját is. 

hodori.jpg

Hodori a kép bal alján

Hodori (호돌이), a nyertes kabala egy szibériai tigris, akinek nyakában az olimpiai öt karika lóg, a fején pedig tradicionális koreai kalapot visel. Neve a „ho” és a „dori” szótagokból áll össze, a horangi (호랑이, horángi, jelentése: tigris), valamint a dori (돌이, fiúkra használt kicsinyítő képző) szavakból. Visszaemlékezések alapján Hodori az olimpia idején nagy népszerűségnek örvendett az országban, hatalmas igény volt minden olyan holmira, amin ő szerepelt. Még ekkor megjelent egy mesekönyv is Hodori főszereplésével, ami fődíjat nyert egy 1988-as országos versenyen.

Hodorinak volt egy lány párja is, Hosuni (호순이, Hoszuni), azonban a főszerep inkább Hodorié volt, aki meghódította a külföldi nézők szívét is. Ezen a felvételen egy rövid időre (01:15-től) mindkét karaktert láthatjuk.

Az 1988-as szöuli nyári paralimpiának is volt egyébként már kabalája, Gomdoori (곰두리, Gomduri), az összekötött lábú medvepáros, akik az összefogást és egymás segítését szimbolizálták.

40772907511_3c58bf32d1_c.jpgFotó: Kim Sunjoo (flickr.com/Republic of Korea)

Soohorang és Bandabi (2018)

Soohorang (수호랑, Szuhoráng) és Bandabi (반다비, Bándábi) a 2018. évi téli olimpiai játékok kabalaállatai voltak, kereken 30 évvel követve az elődöket. Soohorang és Bandabi esetében a készítő nem egy személy, hanem egy több főből álló csapat volt, akik olyan karaktereket szerettek volna tervezni, melyek méltóképpen képviselik mind az olimpia szellemiségét, mind pedig a modern Dél-Koreát. Soohorang egy fehér tigris, nevében a „soo” (수, szu) szótag a sooho (수호, szuho, védelem) szóból ered,, a „ho” már a fentebb említett tigris szó első szótagja. A „rang” szerepel mind a tigris, mind pedig a Jeongseon Arirang (정선아리랑) szavakban, ez utóbbi a koreaiak leghíresebb népdalának, az arirang-nak egy változata, mely az olimpia helyszínéhez köthető. Soohoranggal együtt gyakran feltűnik Bandabi, az ázsiai fekete medve is. Bandabi a 2018. évi téli paralimpiai játékok kabalája, aki a bátorságot és az erős akaratot, kitartást szimbolizálja, valamint a térség egyik jellemző állata is. Neve a „bandal” (반달, bándál, jelentése: félhold) és a „bi” (비, bi, jelentése: megünnepel, megemlékezik) szavakból tevődik össze. A félhold az ázsiai fekete medvék mellkasára jellemző fehér mintázatra utal. 

A két karakter rengeteg promóciós terméken megjelent, illetve hangulatjeleket is készítettek belőlük a Kakaotalk nevű alkalmazás felhasználói számára. Mind Hodori, mind pedig Soohorang és Bandabi készítői úgy gondolják, a tigrisnél és a medvénél nincs is jobb választás Korea számára, hiszen a koreai kultúra és szimbolizmus fontos részei.

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: news.naver.com, olympics.com, time.com, tronviggroup.com, paralympic.org

Képek forrása: pixabay.comflickr.com, korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3418028144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása