Mindig van feljebb
2018. november 23. írta: Koreai Kulturális Központ

Mindig van feljebb

Koreai Filmfesztivál 2018

Idén is nagy izgalom és várakozás előzte meg a Koreai Filmfesztivált, ezúttal a 11.-et a sorban. Az esemény- és vetítéssorozatot ismét nagy érdeklődés övezte, sőt, a fesztivál megújulásának köszönhetően a nézők és a látogatók merőben új élményekkel gazdagodhattak. A nagyérdemű közönség a vetítéseket kísérő programoknak köszönhetően nemcsak a filmeket láthatta, hanem a mozivásznon dübörgő történetek mögé is betekintést nyerhetett.

koreai_filmfesztival_header.jpg

A 2018-as Koreai Filmfesztivál november 5. és 11. között került megrendezésre, e rövidke hét alatt 17 mozifilmet, illetve 15 rövidfilmet lehetett megtekinteni. Az alkotások zömét Budapesten vetítették, de további 3 nagyvárosban, Debrecenben, Pécsett és Szegen is adódott lehetőség arra, hogy a koreai mozifilmek rajongói megnézhessenek 4 igazi sikerfilmet.

A fesztivált Lee Chang-dong szenzációs filmje, a Gyújtogatók (Burning, 2018) nyitotta meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol szívélyes beszédet mondott Elekes Botond, az Uránia ügyvezető igazgatója, illetve őexcellenciája Choe Kyoo Sik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete is.

A korábbi évekhez képest az idei fesztivál nagy újítása az, hogy a filmeket nem találomra választották ki és vetítették le, hanem az alkotásokat szekciókba rendezték, valamint külön helyszínekre szervezték. Ez nagyban megkönnyítette a filmek közül mazsolázó érdeklődők dolgát, illetve lehetőséget nyitott a vetítéseket kísérő színes programok összeállítására is.

A FRISS szekcióban értelemszerűen a legújabb sikerfilmek kaptak helyet, melyek között akadt krimi, thriller, akciófilm, melodráma, fantasy vagy mindezen műfajok érdekes elegye. A szekció filmjeit a Sugár mozi vetítette, kellett is a tágas terem a megannyi érdeklődőnek. A FRISS szekció filmjeinek nagyobb része önfeledt szórakozást biztosított (A 7-es szoba, A kotnyeles nyomozó 2: Akcióban, Boszorkány: 1. rész – Felfordulás, Detektívkirály, Engem lájkolj!), a többi pedig igencsak megríkatta a nézőket (Az asztal, Harcban az istenekkel: A két világ, Női sorsok, Veled vagyok). Egy biztos, katartikus filmélményekkel lehettünk gazdagabbak két teljesen különböző módon.

Az EXTRA szekció azzal a szándékkal indult útjára, hogy egy magyar filmes szakember által összeválogatott filmeken keresztül adjon plusz információt a koreai filmszakmáról, és azon keresztül az ország kultúrájáról. Idén Vincze Teréz, az ELTE Filmtudomány Tanszékének adjunktusa válogatott össze négy függetlenfilmet (Boldog karácsonyt, Mo úr!, Egy csendes álom, Kávébarátok, illetve a FRISS szekcióban is képviselt Az asztal). Vincze tanárnő szándéka az volt, hogy bemutassa a fősodor mellett létező koreai filmgyártást, ahol az alkotók sokkal szabadabb és személyesebb filmeket készíthetnek. A filmeket az Art+ Cinema vetítette, valamint a filmek utáni Cine Talk beszélgetéseknek is helyet adott. A filmeket követő beszélgetések lehetőséget adtak arra, hogy Vincze tanárnő bevezesse és megismertesse az ott jelenlévőket az egyes történetekben látottak mélyebb értelmezésével, valamint a társadalmi és kulturális háttérrel. Vagyis hozzásegítette a közönséget, hogy ne csak nézze, hanem lássa is a filmeket, hogy így lehessenek gazdagabbak egy filmen túli tartalommal, értelmezéssel.

hb_181107_korean_filmfestival_028.jpg

Az ARCOK szekció egy koreai filmes szakember munkásságát mutatja be, idén E J-yong filmrendezővel nyitotta a sort. A stílusokban és zsánerekben gazdag rendező 4 kiemelkedően fontos filmjét vetítette a Sugár mozi: Eltitkolt botrány, Színésznők, Az én csodás életem, Egy gyilkos asszony. E J-yong személyesen látogatott el Magyarországra, workshopokat tartott az ELTE-n, illetve közönségtalálkozót tartott az Egy gyilkos asszony c. film vetítése után. A rendező urat visszafogott, szerény és végtelenül kedves embernek ismerhettük meg, akit a stúdiófilmgyártás mellett a kisköltségvetésű, művészi produkciók is érdekelnek. E az Egy gyilkos asszonnyal olyan társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, amit nem láthatunk viszont egyéb, az országimázst építő filmben. Ezért is különösen örvendetes, hogy a filmen keresztül kaptunk egy szeletkét Korea hétköznapi, földhözragadt valóságából.

A negyedik szekció a FÓKUSZ volt, amely egy bizonyos témát állít a középpontba. Idén a Koreai Filmművészeti Akadémia (KAFA) hallgatóinak válogatott rövidfilmjei kerültek bemutatásra az Art+ Cinemában. Érdekes volt megfigyelni az ifjú, de nagy remények előtt álló filmkészítők egyes témák iránti érdeklődését és szakmabeli beállítottságukat. A hétköznapi történeteken keresztül a fantasztikumon át az erőszakig és a szerelemig mindenből kaphatott egy kis ízelítőt a közönség, de a legnagyszerűbb mégis az volt, hogy ilyen rövid idő alatt (20-30 perc) minden egyes kisfilm képes volt magába szippantani a nézőt. Az újonc filmkészítőknek ezúton is hasonlóan szép és nagyszerű karriert kívánunk!

A 2018-as Koreai Filmfesztivál nem okozott csalódást, és a megújulás révén még a tavalyi – akkor felülmúlhatatlannak hitt – fesztivált is képes volt túlszárnyalni. A szekciókra való felosztás nagyszerű ötletnek bizonyult, és külön öröm, hogy temérdek független- és rövidfilmen keresztül megláthattuk egy újabb arcát a koreai filmeknek és magának, Koreának is. Ezt a nívót már nem biztos, hogy felül lehet múlni (pedig sokan tavaly is ugyanezt gondoltuk), viszont a fesztivál FRISS/EXTRA/ARCOK/FÓKUSZ szekciókra való bontása biztosítani fogja az igazán magas színvonal megtartását jövőre is. És már csak bő 300-at kell aludnunk, hogy ez végre kiderüljön!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: Koreai Kulturális Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6714383400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása