Korea in Hungary

Légy jóban az elemekkel

Pungsu-jiri, a koreai feng shui

2018. december 11. - Koreai Kulturális Központ

Természetes vágyunk, hogy barátságos, nyugodt, szépen berendezett otthonunk legyen, ahol jól alszunk, jót eszünk és kipihenhetjük testi-lelki fáradtságainkat. Azok, akik ezért a mostanság divatos feng shui szabályait követve ide-oda tologatják bútoraikat, irányba helyezik az ágyat, bizonyára sokat tudnának mesélni. Ázsiában, így Koreában is, a feng shui azonban még ma is jóval több ennél: sokan hisznek abban, hogy a lakás (jelen élet) és a temetkezés (elmúlt élet) helyének megválasztása mindent eldönthet: meggazdagodhatsz, tönkremehetsz, sőt még családod következő generációinak szerencséjére, vagy balsorsára is pecsétet üthetsz.   

1_gyeongju_king_tomb_park_700x307.jpg

Tovább

Amikor a köret jobb a főfogásnál

Believer (2018)

Won-Ho nyomozó (Cho Jin-woong) évek óta próbálja fülön csípni Korea legnagyobb drogbáróját, az ismeretlen Mr. Leet. Egy bombamerényletben Mr. Lee megöli a hozzá legközelebb álló embereket, hogy tiszta lappal nyisson a kínai drogpiac felé. Won-ho nyomozó utolsó utáni esélye a drogbáró elkapására az, ha együttműködésre bírja az egyik túlélőt, a bosszúszomjas, fiatal Rakot (Ryoo Joon-yeol). Rak a drogkartell egyik kulcsfigurája, Mr. Lee jobb keze, aki összetartja a szerteágazó hálózat szálait. A kérdés már csak az, hogy e szálak mellett Rak vajon az eltökélt Won-ho nyomozót is dróton rángatja-e?

believer_header.png

Tovább

Koreai szólásmondások, amiket érdemes megjegyezni

Ha elkezdünk koreai sorozatokat és filmeket nézni, hamar rájöhetünk, hogy a koreai kultúra is tele van olyan szólásokkal és közmondásokkal, amikből sokat tanulhatunk. Érdemes ezeket a bölcsességeket megjegyezni, hiszen a koreai mindennapokban is sokszor találkozhatunk velük!

koreanproverbheader.png

Tovább

Silla mosolya

Mandulavágású szemek, kackiás orr és egy tartózkodó, mégis merész mosoly. Egy különleges hangulatú, sejtelmes arc „kőbe vésve” tekint ránk és képvisel szinte földöntúli békét és nyugalmat. Nem a Mona Lisáról, vagy egy klasszikus Buddha-ábrázolásról van szó, hanem egy tetőcserépről, mely sok viszontagság után végül visszakerült hazájába, s mára az egykori Seorabeol, mai nevén Gyeongju egyik legkeresettebb szuvenír motívumává vált. A Silla mosolyaként elhíresült relikviát október 2-án hivatalos nemzeti kinccsé nyilvánítottak Dél-Koreában.smile_of_silla_header.png

Tovább

Közelít a tél

Koreai divattrendek az év végére

Ahogy közeledik az év vége, úgy kerülnek elő a szekrényekből a vastag pulóverek és kötött sálak. Koreában sincs ez másképp, kedvenc sztárjaink pedig minden alkalmat megragadnak, hogy a legújabb trendeket követve csinosabbnál csinosabb ruhadarabokban jelenjenek meg a közönség előtt. Érdemes tőlük ellesnünk néhány trükköt, ha fel szeretnénk dobni a ködös, szürke, hideg napokat! Ezekkel a felsőkkel és kiegészítőkkel nem lehet mellé lőni!
divatheader.jpg

Tovább