Korea in Hungary

Apáink bűne

Seven Years of Night (2018)

2019. november 19. - Koreai Kulturális Központ

Hyun-soo (Ryu Seung-ryong) egyszerű melós. Szürke hétköznapjai akkor válnak igazán sötétté, amikor egy ködös éjszaka elgázol egy kislányt. A pánikba esett férfi a közeli vízgyűjtőbe dobja a gyermeket abban reménykedve, hogy sikerül eltüntetni a nyomokat. A kislány apja, Young-je (Jang Song-gun) kegyetlen bosszút forral Hyun-soo és családja ellen, ami hét évnyi pokoljárást hoz mindenki életébe.

seven_years_of_night_a_het_evig_tarto_vegzetes_ejszaka.jpg

Tovább

Wasteupso (쓰레기없어)

Szöul hulladékmentes utazóboltja

Szöul mindig változik, s ebben a változásban új színfoltként jelenik meg manapság az a világszerte hódító trend, mely most a szöuli lakosok között is egyre népszerűbb. Eredményeként pedig elmondhatjuk, hogy a város elindult egy környezetbarát úton. Számos lépés még a jövő zenéje, de örömteli fejlemény, hogy április 1-től a dél-koreai államvezetés betiltotta az egyszer használatos műanyagzacskók használatát az üzletekben és egyre több kávézó fém szívószálat ad az ott fogyasztó vendégnek. Ami pedig a koreai Starbucks-ot illeti, az elvitelre szánt poharak tetején a fedőn már nem a szívószálnak hagynak ki lyukat, hanem az iváshoz, így nincs szükség a valójában felesleges műanyagra.

header_27.png

Tovább

Egy szoknya, egy kard, meg egy főfödő

A koreai férfi és a divat - anno

Sokak szerint a dél-koreai férfi popsztárok, filmszínészek jelentős része már-már a nőiesség, de legalábbis a szépfiúság határait súrolja, amikor - bevallottan vagy sem - szabad szemmel is jól láthatóan sminkel, kozmetikumokat használ és igencsak választékosan öltözködik. Márpedig a „dendiskedés”, a puccos külsőre és a divatos megjelenésre való törekvés kicsit sem új keletű a koreai férfiaknál. Erről tanúskodnak az utolsó koreai királyságba, a Joseonba (1395-1910, továbbiakban: Csoszon) utazó nyugati tudósítók beszámolói is. Hölgyek, Urak, az alábbi cikk arról igyekszik meggyőzni benneteket, hogy a koreai férfi mindig is szeretett flancosan kinézni. Már persze, ha tehette.  

1_700x308.jpg

Tovább

Annyeong, Korea! Mi újság?

I.évfolyam, 9. szám, 2019. október

Nemrégiben arról tudósítottunk, hogy Észak és Dél kapcsolata sajnos még mindig nem igazán bővelkedik pozitív fordulatokban, s most arról is hírt kell adnunk, hogy úgy tűnik, elveszni látszik a tavalyi Pyeongchangi (평창 ejtsd: phjangcsáng) Téli Olimpia eufóriája és spotszelleme. Hozunk azért örömteli újságokat is, például egy szinte sci-fibe illő, városnéző kisvasútról, valamint egy igencsak szívmelengető, régi hagyomány felelevenítéséről, mely a gyermeki engedelmesség és a szülők iránti tisztelet ma is megszívlelendő példája.

1_700x300_6.jpg

Tovább

Tápláló finomság az influenza szezonra

Koreai csirkés rizottó

Szülessen a világ bármely pontján, egy jó gazdasszony leleményessége kiapadhatatlan. Minden ehető dolgot képes finom fogássá varázsolni és természetesen a maradékokat sem hagyja kárba veszni. Az egyre hidegebbre forduló őszi napok eszembe juttatták az egyik zseniális maradékmentő koreai ételt, mely könnyű emészthetősége és tápláló volta miatt kisgyermekek és betegséggel küzdők étrendjében is abszolút megállja a helyét. Készülve az év borúsabb hónapjaira, ismerkedjünk meg a koreai csirkés rizottóval!

lead_5.png

Tovább