Korea in Hungary

Koreai bőrápolás

Szokatlan összetevők

2019. április 17. - Koreai Kulturális Központ

A koreai krémekben sokszor bukkanhatunk állati eredetű, első hallásra szokatlan összetevőkre. Ezek tudományos hatékonysága sokszor nem teljesen bizonyított, de az évszázadok alatt tapasztalt, bőrre gyakorolt pozitív hatásuk miatt a mai napig helyük van a koreai bőrápolási termékekben. Bár az állati összetevők nem divatosak napjainkban, több olyat találunk, ami az állatok bántása nélkül is előállítható, vegánok számára azonban továbbra sem lesz vonzó ajánlat. Vegyük sorra a szokatlan összetevők közül a három legnépszerűbbet!

header_20.png

Tovább

N, mint Norbi

Mára már magától értetődő az autókat, illetve motorsportot kedvelő közönség körében, hogy a Hyundai folyamatos jelleggel komoly sikereket ér el a világ versenypályáin és rali gyorsasági szakaszain. Elég csak a WRC-t, azaz a Rali Világbajnokságot említenünk, ahol a márka autói évek óta harcban állnak az egyéni és konstruktőri bajnoki címért egyaránt, a modern éra talán legkiélezettebb technikai küzdelmét hozó időszakában.

hyunday_fasbackn_04.jpg

Tovább

Hagyomány és divat: gyógyító utazás önmagunkhoz

Mi minden születhet meg abból, ha az önismeret gyógyító- és a művészeti formák kifejező ereje összeadódik?

Fordítói megbízásaim egyik legnagyobb és legmegtisztelőbb kihívását kaptam az év elején, amikor a Koreai Kulturális Központ nemrég megnyílt kiállításához kapcsolódó szövegek koreairól magyarra és angolra történő fordításával bíztak meg. „Én és ez a másik én – egyik 20 évvel lemaradva, másik 20 évvel előrébb – vigasztalást találunk egymásban. Amikor a másikra nézünk, olyan, mintha tükröt tartanának elénk: időutazásra indulunk a múlt, a jelen és a jövő közt. Az útban benne foglaltatnak egy 60 és egy 40 éves út emlékei, de ugyanúgy az előttünk álló kalandok izgalmai is. Reméljük, hogy ez az út nem csak nekünk, hanem nektek is szól.”. Ezt olvasva az eredeti koreai szövegben úgy éreztem, visszautasíthatatlan felhívást kaptam keringőre.

neha_futnod_kell.jpg

Tovább

Annyeong, Korea! Mi újság?

I. évfolyam, 2. szám, 2019. március

A márciusi számban a következő témákkal várjuk kedves Olvasóinkat: Dél-Korea elnöke, Moon Jae-in és az USA elnöke, Donald Trump április 11-én Washingtonban értekeznek; a Hyundai Motor Companynek vissza kell hívnia 16 487 Veloster típusú gépkocsit Észak-Amerikából és Kanadából; dokumentumfilm készül a Kubában lakó koreaiakról; az egyik fontos sokchoi (ejtsd: szokcsó) buddhista templom 65 év után visszakapta utolsó hiányzó fadúcát. 

header_21.png

Tovább

Istenek újratöltve

Harcban az istenekkel: Az utolsó 49 nap (2018)

A három túlvilági őrangyal, Kangnim (Ha Jung-woo), Hevonmak (Ju Ji-hoon) és Dokcshun (Kim Hyang-gi) a reinkarnációra való utolsó lehetőségüket teszik fel arra, hogy bebizonyítsák a frissen elhunyt védencükről, Kim Szuhongról (Kim Dong-wook), hogy igazságtalan halált halt. Emellett az alvilág ura, Jomna király egy külön feladattal is megbízza a triót: be kell gyűjteniük egy öregember rég elszólított, de még mindig élő lelkét, amit azonban egy házi isten (Ma Dong-seok) védelmez az élők világában.

harcban_az_istenekkel_lehetseges_hogy_hevonmak_ju_ji-hhon_es_dokcshun_kim_yhang-gi_eredetileg_kozelebb_allnak_egymashoz_mint_azt_valaha_gondoltak_volna.jpg

Tovább