Kis lépés a Netflixnek, de hatalmas ugrás a koreai űr sci-finek
2022. március 29. írta: Koreai Kulturális Központ

Kis lépés a Netflixnek, de hatalmas ugrás a koreai űr sci-finek

A nyugalom tengere (The Silent Sea, 2021)

2075. A Föld elveszítette természetes vízkészletének jelentős részét. A bolygó – és vele az emberiség – rohamosan közelít az elkerülhetetlen pusztulás felé. A túlélés egyetlen kulcsa a koreai űrügynökség holdbázisán lehet. Ám a Balhae kutatóállomás teljes személyzete évekkel korábban, rejtélyes körülmények között odaveszett. Az űrügynökség Song Ji-an (Bae Doona) asztrobiológust kéri fel arra, hogy hozza el a nővére vezette tudósok szupertitkos felfedezését.

kep1_az_akciot_vezeto_katona_han_yun-jae_gong_yoo_es_a_novere_utan_kutato_tudos_song_ji-an_bae_doona_kenytelenek_megbizni_egymasban_ha_tul_akarjak_elni_a_kuldetest.jpg

A Mare Tranquillitatis, vagyis a Nyugalom Tengere egy holdrajzi képződmény, egy aszteroida-becsapódás okozta bazaltsíkság. A Földről látható sötét foltot a XVII. századi asztrológusok tévesen tengernek vélték, így kapta a nevét is. Valószínűleg ez a különleges név ihlette meg a Netflix A nyugalom tengere c. űr sci-fi sorozatának megálmodóját, Choi Hang-yong is. Ha a Földön elfogyott a víz, akkor igyunk a Hold legismertebb „tengeréből”!

Mare Tranquillitatis (2014)

A különös történet Choi már 2014-ben is elmesélte. A Mare Tranquillitatis (avagy The Sea of Tranquility, előzetes) c. 37 perces rövidfilm egy szerény költségvetésű, de annál ambiciózusabb hard sci-fi próbálkozás volt. A kisfilm látványvilága és a történet hangulata éppen olyan sivár volt, mint a címszereplő holdbéli sivatag. Ebbe a kilátástalanságba csak az emberi érzelmek csempésztek néhány csepp lelket. A Netflix részéről merész húzás volt felkarolni és sorozattá duzzasztani egy ilyen komor sztorit. De megérte!

the_silent_sea_2021_poszter.jpg

A jóval magasabb költségvetés igencsak meglátszik a sorozaton. A Balhae kutatóállomás, az űrruhák és az egyéb speciális trükkök meggyőzőek, ráadásul sikerült összehozni egy elsőrangú szereplőgárdát olyan nagyszerű színészekkel, mint Bae Doona (akit blogunkon korábban be is mutattunk) és Gong Yoo (Train to Busan, 2016; Squid Game, 2021–), vagy éppen a lassan felcseperedő Kim Si-a (Miss Baek, 2018; The House of Us, 2019). A játékidő szempontjából talán egy kicsit sok volt a 8 epizód (szokásos Netflixes hossz), néhol érződik, hogy alapvetően egy 37 perces rövidfilmet húznak szét rétestésztaként.

Ugyanakkor éppen ennek a lassúságnak köszönhető a sorozat egyedi atmoszférája. A nyugalom tengere afféle melankolikus A bolygó: neve Halálba (Aliens, 1986) oltott Hold (Moon, 2009). Bár a sorozat fogadtatása kissé felemásra sikeredett, ennek ellenére a koreai űr sci-fi fontos mérföldköve. Mondhatjuk azt is, hogy Az űrsepregetők (Space Sweepers, 2021) után ezzel a sorozattal a dél-koreai filmgyártás újabb lépéssel került közelebb a csillagokhoz.

 

A beszámolót írta: Szilágyi Miklós

Képek, videó forrása: Netflix, Youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4917790156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása