Jövendőmondás koreai módra
2021. október 20. írta: Koreai Kulturális Központ

Jövendőmondás koreai módra

A legtöbb ember valamilyen mértékben kíváncsi a jövőjére, mindannyian ismerünk különféle jövendőmondó technikákat. Ezek között vannak globálisan elterjedt, a világ minden táján ismert technikák, de vannak egy-egy nemzetre jellemző, kevésbé ismert módszerek is. Ebben a cikkben a gwansangról,  a koreaiak több száz éve előszeretettel használt sorsjósló technikájáról olvashattok. 

htm_20150211172811667.jpg

Mi is pontosan a gwansang?

A gwansang (관상, ejtsd: kvánszáng) egyszerűen megfogalmazva arcolvasás, melynek lényege, hogy az adott személy sorsának és szerencséjének, illetve az esetlegesen közelgő balszerencséjének megjóslására a személy jellemző vonásait veszi alapul. 

A legfontosabb pontok az arc csontozata, tónusa és az egyéb fő területek (például az orr és a száj), de nemcsak ezek kerülnek mérlegelésre egy-egy arcolvasás (관상을 보다, gwansangeul boda, ejtsd: kvánszángül podá) során. A ráncok, szemölcsök, pontok és sebhelyek, a kar és a láb alakja, magának a testnek a mozgási stílusa és a hang is fontosak. Az élet előre haladtával a felsorolt jellemvonások óhatatlanul is változnak, a gwansang szempontjából ez a változás az ember élethelyzetének megváltozásának visszatükröződése, mely a személy arcvonásaiban, megjelenésében mutatkozik meg. 

Természetesen a koreaiak arcvonásai is megváltoztak a történelem során. Általánosságban kisebb lett a szemöldökük, mely az emberek elmagányosodását szimbolizálja. Az arccsontjuk kevésbé hangsúlyos, mely az önállóság csökkenését jelenti. Régen a férfiak hangja az öt elem (오행, ohaeng: fém, fa, víz, tűz, föld, ejtsd: oheng) közül a földhöz tartozott, napjainkba azonban a fémhez, vagyis mélyből békésebbé, lágyabbá vált.

Kínai eredet és a különbségek

Úgy tartják, hogy a gwansang tudománya Kínából, a 7. század első felében, Seondeok királynő (선덕여왕, ejtsd: Szandak javáng) uralkodása idején került az országba. Ettől függetlenül, a két ország technikája mutat különbségeket. Kínában például a fül mérete az élethosszal függ össze, Koreában az utódok számát is ebből jósolják. A kínaiak szerint az arc 12 „pontja” (십이궁, shibigung, ejtsd: sibigung) közül az a jó, ha az orr magas, míg a koreaiak azt tartják, hogy teljes balszerencsét jelent, ha az orr eltakarja az ajkakat. A kínai meglátás szerint az 5 „arcfelület” (오악, oag: homlok, áll, orr, jobb és bal orca, ejtsd: oák) esetén a homlok bír a legnagyobb fontossággal az értékeléskor, a koreaik meglátása szerint pedig az áll. 

g1_1.jpg

Társadalmi megítélés

Azokat, akik foglalkozásszerűen foglalkoznak a jövendőmondás ezen formájával, gwansangganak (관상가, ejtsd: kvánszánggá) nevezik. Napjainkban körülbelül 1500 ilyen specialista van. 

g2_1.jpgKülönféle jóslásokra szakosodott szalon, melynek repertoárjában párok közötti kompatibilitásra, szerelemre, bizniszre, névadásra és asztrológiára vonatkozó szolgáltatásokon kívül gwansang is szerepel

Elmondható, hogy a gwansang igen mély gyökerekkel rendelkezik a koreai társadalomban, általánosságban az emberek komolyan veszik. Sőt, alkalomadtán akár állásinterjúkon a jelentkezők értékelésekor is használják.

g3.png

Egy gwansang szerint Yoo Jae-seok, egy népszerű tévés személyiség a jó beszélőkéjét fogai különleges állásának köszönheti. Amennyiben fogszabályzóval megváltoztatná azt, elveszítené tehetségét

Gwansang (2013)

g4.jpeg

Bár több filmben, könyvben is felbukkan a koreai jövendőmondás ezen műfaja, talán a 2013-as Gwansang című film az egyik legjelentősebb közülük. A történet főszereplője egy gwansangga, aki a tehetségének köszönhetően a királyi udvarba kerül, és tudásával ő segít kiválasztani a hivatalnokokat. A jegyeladásokat tekintve az év harmadik legsikeresebb filmje volt Koreában. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: encykorea.aks.ac.kr, kobis.or.kr, youtube.com

Képek forrása: joongang.co.kr, m.blog.naver.com, movie.daum.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6816728798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása