Ismerős arcok a koreai mozivászonról VI.
2021. június 15. írta: Koreai Kulturális Központ

Ismerős arcok a koreai mozivászonról VI.

Steven Yeun

Az Ismerős arcok a koreai mozivászonról c. cikksorozatunk kakukktojása Steven Yeun, akit amerikai színészként már az egész világon jól ismernek, de aki számára a szakmai elismerést mégis az úgymond „koreai szerepek” hozták meg. A színészt a Minari c. filmben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra. Steven Yeunt talán sokaknak nem kell bemutatni, de gondoljunk azokra is, akik még nem hallottak a The Walking Dead c. sorozatról!

steven_yeun_kep1_steven_yeun_a_the_walking_deadben_a_gyujtogatokban_es_az_alkonyzonaban.jpg

Steven Yeun 1983. december 21-én született Szöulban, Yeun Sang-yeop néven. Családja előbb Kanadába, majd az Egyesült Államokba költözött. Yeun Detroit környékén nőtt fel, és a Kalamzooi Főiskola pszichológia szakán tanult, de a színészlét mindig is jobban érdekelte. Kalamazooban ismerkedett meg Jordan Keppler komikussal, akivel belépett a chicagói The Second City színtársulatba. 2009-ben Los Angelesbe költözött szerencsét próbálni.

A szerencse nem is maradt el, Yeun már a karrierje elején kifogta az aranyhalat. Néhány apróbb rövidfilmes és tévés epizódszerep után (pl. Agymenők) Yeunt szerződtették Glenn Rhee szerepére, a The Walking Dead (2010–) c. nagy sikerű zombis horror sorozatban. A jófiú Glenn figurája hamar a közönség kedvencévé vált szerte a világon. Yeun a The Walking Dead mellett egyéb tevevíziós epizódszerepet is vállalt, de Glenn szerepe végig lekötötte.

steven_yeun_kep2.jpg

Yeun 2016-ban köszönt el a sorozattól, méghozzá igencsak kíméletlen módon: a jófiú Glenn fejét péppé verték egy baseball-ütővel. A figura halála a sorozat egyik csúcspontja volt, híre bejárta az egész világot. Akkor még senki sem sejtette, hogy Steven Yeun karrierje csak ezután kezd igazán szárnyalni.

2017-ben Bong Joon-ho Okja c. filmjében jutott neki fontos mellékszerep, a főhőst segítő állatvédő aktivistaként. Ugyanebben az évben főszerepet kapott a Mayhem (2017) c. horror vígjátékban, illetve szinkronszínészi főszerepet A csillag (The Star, 2017) c. animációs mesefilmben. Ezek mellett számos további szinkronmunkát is vállalt animációs sorozatokban (pl. Voltron: Legendary Defender; Trollhunters: Tales of Arcadia; Stretch Armstrong and the Flex Fighters).

Yeun számára a szakmai áttörést a 2018-as Gyújtogatók (Burning) hozta meg. A rejtélyes és gazdag úri fiú, Ben szerepében Yeun bebizonyította, hogy sokkal több van benne, mint amit addig láthattunk tőle. A Gyújtogatók számos más díj mellett a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-jelölésig jutott, és persze Yeun velőt rázó alakítását is elismerte a szakma díjakkal, jelölésekkel, pozitív kritikával.

steven_yeun_kep3_steven_yeun_a_minari_gazdalgodo_csaladapja_szerepeben.png

Yeun a 2020-as Minari c. film főszerepével ért a csúcsra. A koreai bevándorló családról szóló filmet javarészt tényleges koreai bevándorlók készítették. Yeun koreai-amerikaiként sokat merített saját tapasztalataiból, illetve jobban megértette szülei helyzetét is. A Minari minden szempontból meggyőző és megható alkotás lett, Yeun is kihozta magából a maximumot, ami számos más elismerés mellett meghozta neki a legjobb férfi főszereplő Oscar-jelölését is. 

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Forrás: indiewire.com, caa.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9416594110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása