Ismerős arcok a koreai mozivászonról V.
2021. április 23. írta: Koreai Kulturális Központ

Ismerős arcok a koreai mozivászonról V.

Youn Yuh-jung

Mi is adhatna jobb indokot arra, hogy újabb színészekkel gyarapítsuk az Ismerős arcok a koreai mozivászonról c. cikksorozatunkat, mint a közelgő 2021-es Oscar-gála? Hiszen a Minari című koreai-amerikai film főszereplőjét és az egyik legfontosabb mellékszereplőjét egyaránt Oscar-díjra jelölték. A fura nagyi mellékszerepében lubickoló Youn Yuh-jung az egész világot elvarázsolta. Bár az újdonsült világhír Youn öt évtizedes életművének csúcsa, a veterán színésznő megannyi koreai produkcióban alkotott maradandót. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat!

lead_33.png

Youn Yuh-jung (윤여정, ejtsd: Jun Jadzsang) 1947. június 19-én született Keszongban (a mai Észak-Korea területén), és Szöulban nőtt fel. Felsőfokú tanulmányait a Hanyang Egyetemen kezdte koreai nyelv és irodalom szakon. Az egyetemet hamar otthagyta, mivel alig 20 évesen beválogatták a Mister Gong (1967) c. sorozatba. Youn számára a nagy áttörést A cseléd (The Housemaid, 1960) 1971-es remake-je, a Woman of Fire (amelyet ugyancsak Kim Ki-young rendezett) címszerepe hozta meg. Youn provokatív Myeong-ja alakítása a legjobb színésznőnek járó Blue Dragon és Grand Bell díjakat seperte be 1971-ben. Youn mind mozis, mind televíziós karrierje felfelé ívelt, egymás után kapta a – főleg femme fatale – szerepeket, mint pl. a Jang Hui-bin (1971) c. tévésorozat királyi ágyasa. A színésznő népszerűsége egészen a ’70-es évek közepéig növekedett, amikor is Youn hozzáment a híres énekes Jo Young-namhoz, akivel később kiköltöztek Amerikába.

Az elkallódott színésztehetség 1984-ben költözött vissza Dél-Koreába, és teljes erőbedobással folytatta karrierjét (1987-ben el is vált). A harmincas éveinek végén járó színésznő az 1985-ös Mother c. filmben tért vissza a koreai mozivásznakra, immár nem mint a csábító, hanem a fiatal anya szerepében. Youn még így is megmaradt afféle végzet asszonyának, hiszen a Mother főhőse véres bosszút áll lánya megrontóin. A lassan középkorúvá érő színésznőt ezután inkább az anyaszerepek találták meg.

20210315000983_0.jpg

Ennek ellenére Youn emlékezetesebb figurái valahogy mindig megmaradtak a korosztálya vágya tárgyának. Ez valószínűleg Youn nyitott személyiségének köszönhető. A színésznő szakmai sikerét újraindító A Good Lawyer's Wife (2003) c. filmben Youn a főhős anyjának szerepébe bújt. A filmbéli asszony a haldokló férje mellett folytat viszonyt. A színésznőt ezután már szinte csak „A” kategóriás produkciókkal keresték meg. Youn 2010-ben, A cseléd (The Housemaid) erotikus újrafeldolgozásában ismét helyett kapott, ezúttal az öreg házvezetőnő szerepében. Emlékezetes alakításáért a színésznő legrangosabb koreai díjakat kapta meg.

Youn merész szerepvállalásai közül a legmerészebb az Egy gyilkos asszony (The Bacchus Lady, 2016) c. film főszerepe. A színésznő majd’ hetvenévesen bújt egy idős prostituált bőrébe, akihez a potencianövelőt szedő kuncsaftok már nemcsak egy pásztorórára, hanem meghalni járnak. A kivételesen erős társadalomkritikával bíró film újabb díjesőt hozott Youn számára.

Amint az a fontosabb szerepeiből jól látszik, a fülledt – vagy az éppen nyers – erotika végigkísérte Youn több évtizedes pályáját. Természetesen a színésznő megannyi más hangvételű produkcióban is helyett kapott. Apáca volt a Maundy Thursday (2006) c. drámában, alternatív önmagát alakította a Színésznők (Actresses, 2009) c. áldokumentumfilmben, vagy éppen egy kedves virágárus bőrébe bújt a Salut d’Amour (2015) c. filmben, és a változatosabbnál változatosabb szerepeket még sorolhatnánk a végtelenségig.

youn_yuh-jung_kep3_youn_yuh-jung_a_minari_kulonc_nagyijanak_szerepeben.jpg

A már ismert és elismert színésznő számára a világsikert a 2020-ban bemutatott Minari hozta meg. A filmben a Youn által alakított cserfes nagyi személyesíti meg az Amerikába szakadt dél-koreai család gyökereit, koreai hagyatékát. Mind a film, mind a színésznő elsöprő sikert aratott a nézők és a kritikusok körében. Youn legutóbb a legjobb női mellékszereplőnek járó BAFTA-díjat kapta meg, és legközelebb az Oscar-díjátadón szoríthatunk mindenki adzsummájáért.

A színésznő teljes életútja és filmográfiája ITT olvasható. 

Frissítés 2021.04.26-án: A színésznő elnyerte a 93. Oscar-gála legjobb női mellékszereplőjének járó díjat. (a szerk)

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: koreaherald.com, hollywoodreporter.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9316510482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása