The Kim Sisters
2021. január 22. írta: Koreai Kulturális Központ

The Kim Sisters

Az út Szöultól Las Vegasig

Napjainkban az olyan k-pop csapatok, mint a BTS vagy a Blackpink globálisan nagy népszerűségnek örvendenek, egymás után döntögetik a különböző rekordokat, nekik köszönhetően pedig egyre többen ismerkednek meg a koreai kultúrával is közelebbről. A ’60-as évek dél-koreai lány trióját, a The Kim Sisters-t azonban már kevesebben ismerik, pedig ők voltak az első olyan csapat, akik a háborúból épphogy gyógyuló országot sikerrel képviselték Amerikában. 

kim_sisters_boritokep.jpg

A trió még az 1950-es években alakult meg Koreában, a koreai háború idején, a csapatot Suk-ja (김숙자, Sue), Ae-ja (김애자, Aija) és Min-ja (김민자, Mia) alkották. Közülük az előbbi két lány ténylegesen is nővérek, azonban Min-ja is a családhoz tartozott, ő Suk-ja és Ae-ja unokatestvére. A lányok zenész családba születtek, a testvérek édesanyja, Min-ja nagynénje Lee Nan-young híres énekesnő, édesapjuk pedig Kim Hae-song zeneszerző volt, és Min-ja édesapja (Lee Nan-young testvére) is zeneszerzéssel foglalkozott. 

kim_sisters_kep1.jpg

Lee Nan-young

A koreai háború alatt azonban Kim Hae-songot elhurcolták északra, így az édesanyának egyedül kellett boldogulnia és eltartania a családot. Így született meg hát a Kim Sisters, akik az amerikai katonák bázisain léptek fel, ezzel biztosítva megélhetést a családnak. Bár a lányok akkoriban még nem beszéltek angolul, mégis angol nyelvű slágereket énekeltek, nagy sikert aratva a hazájukba vágyó katonák körében. A Kim Sisters egészen az ’50-es évek végéig folytatta ezeket a fellépéseket Dél-Koreában, miközben Lee Nan-younggal tökéletesítették a produkciót, az énekhangjukat és hangszereken tanultak játszani. A lányok egyébként végül több (koreai és nyugati) hangszert megtanultak használni, ami szokatlan volt abban az időben, mindez persze Lee Nan-young vigyázó kezei alatt és az ő instrukciói alapján történt.

kim_sisters_kep2.jpg

Végül a kemény munka meghozta gyümölcsét, és egy amerikai producerhez, Tom Ballhoz is eljutott a tehetséges lányok híre. 1959-ben Ball egy négy hetes szerződést ajánlott a lányoknak a Las Vegas-i Thunderbird Hotelben, hosszabbítást pedig abban az esetben ígért, amennyiben a csapat sikeres. Mindeközben lehetőséget kaptak a Stardust Hotelben is fellépni, ahol a The Ed Sullivan Show-t is forgatták. Így sikerült magába a show-ba is bekerülniük, ahol aztán rendszeres fellépőkké váltak, Ed Sullivan ugyanis nagyon szerette a lányokat, műsorában több mint 20-szor léptek fel, de több más amerikai show műsorban is lehetett látni őket a ’60-as években, például a Dean Martin Show vagy a Dinah Shore Show vendégeiként. Ezenkívül rengeteg amerikai és külföldi fellépésük is volt karrierjük során.

kim_sisters_kep3.jpgA lányok Dean Martinnal

Sikerük titka valószínűleg Lee Nan-young kemény, de eredményes trenírozása volt, a lányoktól Amerikába érkeztük után is elvárta, hogy újabb hangszereken tanuljanak meg játszani, illetve azt is kikötötte, hogy hány éves korukig nem randizhatnak. Mia Kim egy 2011-es interjújában azt nyilatkozta, a sikerükhöz hozzájárult a jó időzítés is, hiszen akkoriban nem volt más, hozzájuk hasonló együttes a távol-keletről, akik jól tudtak nyugati zenét is játszani, és a színpadi személyiségük is megnyerő volt.

kim_sisters_kep4.jpg

Végül a lányok a ’60-as évek végén mind megházasodtak, és a fontossági sorrend kissé megváltozott az életükben, így a formáció az eredeti formájában már nem lépett fel többet. Érdekesség, hogy Mia férje egyébként Tommy Vig magyar származású dzsesszzenész, akivel 2006 óta Magyarországon élnek, és több ízben is felléptek már hazánkban.

Bár manapság már kevesebb szó esik a The Kim Sisters-ről, mégis ők maradnak az első olyan dél-koreai együttes, akik először váltak sikeressé Amerikában. Sikerüknek emléket állít a Try to Remember (Fiatalkori álom egy teaházban) című dokumentumfilm is, amit hazánkban is vetítettek 2017 őszén, a filmet követően pedig Mia Kimmel is találkozhattak a résztvevők.

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: koreatimes.co.kr, gwangjunewsgic.com, history.com, pri.org,

hungary.korean-culture.org

Képek forrása: hungary.korean-culture.org, pinterest.com, snackfever.com,

commons.wikimedia.org, gwangjunewsgic.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6616394002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása