5 koreai étel és ital a nyári forróságban
2020. július 07. írta: Koreai Kulturális Központ

5 koreai étel és ital a nyári forróságban

Tombol a nyár, és ezzel sok olyan szezonális étel és innivaló ideje jött el, amit sokan szeretünk. Ilyen számunkra itthon a gyümölcsleves, lecsó vagy például a különböző szörpök és limonádék. Az alábbiakban viszont megismerhettek Korea tipikus nyári ételei és italai közül párat, köztük olyanokat is, amiket akár ti magatok is könnyen elkészíthettek. 

nyari_etelek_boritokep.jpg

Bingsu (빙수, ejtsd: bingszu)

A lista elején nem is állhat más, mint a bingsu. Ez a hideg, nyári melegben tökéletes koreai desszert mára már rengeteg ízesítésben kapható. Alapja a darált vagy forgácsolt jég, amit különböző gyümölcsökkel, tejjel vagy akár fagyival ízesítenek. Az első változata már a Csoszon-korban létezett, bár ekkor még csak jeget, édes vörösbabpasztát és tteokot tartalmazott. Akár otthon is megpróbálhatjuk elkészíteni, bizonyos receptek különlegesebb felszerelést sem igényelnek.

nyari_etelek_kep1.jpg

Naengmyeon (냉면, ejtsd: nengmjan)

A naengmyeon alatt egyfajta levesszerű, hideg tésztás ételt értünk, amibe gyakran jeget is tesznek, emellett általában uborka, körte, marhahús és tojás kerül bele. Egy másik változata a bibimnaengmyeon, ami egy hasonló, szintén hideg, de lé nélküli, zöldséges, édes-csípős tészta. Bár a magyar ízlésnek furcsán hathat az ilyen jellegű hideg tésztaétel, de érdemes legalább egyszer kipróbálni. Maangchi oldalán mindkettőhöz találunk receptet, az általa használt tésztát pedig itthon is be tudjuk szerezni ázsiai élelmiszerüzletekben. 

nyari_etelek_kep2.jpg

Samgyetang (삼계탕, ejtsd: számgjetáng)

A samgyetang egy tradicionális koreai csirkés, ginzenges leves, amit hagyományosan a nyár - holdnaptár szerinti - legforróbb három napján szokás fogyasztani (ezek név szerint: chobok - 초복 ejtsd: csobok, jungbok - 중복 ejtsd: dzsungbok és malbok - 말복, ejtsd: málbok). Alapvetően egy tápláló összetevőket (rizs, zöldségek, fűszerek, jujuba, stb.) tartalmazó ételről van szó, ami ugyan forró, de a hagyomány szerint pont emiatt segít átvészelni a már említett, füllesztő, nyári napokat. Az elkészítésekor egy egész csirkét főznek meg, az ízvilágban azonban mostanra vannak különbségek, ugyanis egyre több étterem fejleszti ki saját, titkos receptjét.

nyari_etelek_kep3.jpg

Subak hwachae (수박화채, ejtsd: szubák hvácse)

Ebből az alapvetően alkoholmentes italból (bár eseteként soju is kerülhet bele) is többféle változat létezik, de mindegyiknek központi eleme a subak, azaz a görögdinnye, amiben akár magát az italt is tálalhatjuk. A görögdinnyén kívül többféle gyümölcsöt is tartalmaz (ízlés szerint), az ital alapja pedig lehet víz, tej vagy akár sprite-szerű üdítő is. Az elkészítése nagyon egyszerű, különleges hozzávalókra igazából nincs szükség hozzá, így bátran próbáljuk ki otthon is.

nyari_etelek_kep4.jpg

Chimaek (치맥, ejtsd: csimek)

Bár kicsit kilóg a sorból, hiszen nem pont egy hagyományos koreai ételről van szó, a chimaek mégis szerves része most már nemcsak a nyaraknak, hanem úgy általánosságban a koreai társasági életnek. A szó maga a 치킨 (chikin, csikin), azaz olajban sült csirke és a 맥주 (maekju, ejtsd: mekdzsu), azaz sör jelentésű szavak összevont alakja, tehát sörrel fogyasztott csirkét jelent. És mi tagadás, egy meleg, nyári éjszakán igazán jól tud esni egy pár friss, ropogós csirkefalat, hideg sörrel fogyasztva. 

nyari_etelek_kep5.jpeg

Remélem, sikerült meghoznom a kedvetek pár nyári koreai fogáshoz, amennyiben pedig vannak olyan kedvenceitek, amik nem szerepelnek a listán, írjátok meg nekünk itt, kommentben! �

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: koreatimes.co.kr, mykoreankitchen.com, maangchi.com, koreancultureblog.com, theculturetrip.com, eatdrinkdraw.com, 90daykorean.com, english.visitkorea.or.kr

Képek forrása: koreanbapsang.com, theculturetrip.com, mykoreankitchen.com, huffingtonpost.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7015976672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása