5 érdekes dolog, amit Koreában láttam
2020. május 01. írta: Koreai Kulturális Központ

5 érdekes dolog, amit Koreában láttam

Koreában tett látogatásaim alkalmával olyan sok új dologgal találkoztam, hogy szinte fel sem fogtam mindet. Ha listát kellene írnom mindezekről, talán sosem lenne vége, éppen ezért nehéz egyet-kettőt kiragadni. Ahányszor megyek, mindannyiszor szembesülök számomra furcsa, érdekes szokásokkal. Ezek sokszor csak egy-egy hétköznapi apróságnak tűnnek, mégis egy külföldi ember számára meglepően hatnak. Ezekből szemezgettem most nektek. 

lead_14.png

Óvatos gyalogosok

Az óvatosságot több ízben is megtapasztaltam Koreában. A mozgólépcsők például lassabban mozognak, mint nálunk általában. Működésük közben egy női hang folyamatosan figyelmezteti a gyalogosokat, hogy a mozgólépcsőt fokozott figyelemmel használják a balesetek elkerülése érdekében.
A férjem is felfigyelt már arra, hogy Európában nagyon gyakran túl “bátran” közlekednek a gyalogosok, különösen, ha autóval szemben lépnek le a járdáról. Míg nálunk Európában a gyalogosok védelme az elsődleges – akkor is, ha szabálytalanul lépett le az útra – addig Koreában az erőviszonyok tekintetében az autónak van elsőbbsége. Én magam is tapasztaltam, hogy a sofőrbe vetett bizalmam - miszerint lassítani fog, amíg átérek a túloldalra - Koreában nem sokat ér.


Csomagok kézbesítése

Amikor Koreában tartózkodunk, sokat vásárolunk online. Ruhákat, kozmetikumokat, játékot, nedves törlőkendőt, miegymást. Egyszerű és villámgyors a kiszállítás, ami azt jelenti, hogy már másnap, de legkésőbb 3 napon belül kiszállítják a megrendelt terméket. A csomagot kiszállításkor a lakás ajtaja elé helyezi a futár, a kézbesítéskor így a vevő és a futár nem találkozik. A legtöbb esetben nem kell semmit sem aláírni az átvételről, és nem készpénzben történik a kifizetés sem. Néhány futárszolgálatnál a kézbesítés időpontjában egy fényképet készítenek a lehelyezett csomagról. A csomagok kézbesítését pedig néhány cég már hajnali órákban is vállalja a gyors szolgáltatás biztosításaként.

Sütőhasználat

A koreaiak ritkán használnak sütőt, a legtöbb háztartásban jellemzően nincs is. Hogy őszinte legyek, a koreai férjem családjánál, rokonságánál, barátainál sosem láttam sütőt. Ilyen formán a sütőben készült ételek sem jellemzőek egy átlagos koreai családnál. Amikor Koreába látogatunk, egy idő után ez az egyik, aminek a hiányát érzem: nem tudok semmilyen rakott ételt készíteni (pedig nagyon szeretem őket).

Amikor megkérdeztem a férjemet, miért nincs sütőjük, egyszerűen csak azt felelte, hogy nincs rá szükség. Nem sütnek otthon semmit. Ha kenyérre vagy süteményre vágynak, inkább megveszik, a gyorsfagyasztott pizzát pedig a mikróban készítik el. 

Fordított helyzetben a férjem reakciója is érdekes volt, amikor először került közel a konyhánkban a sütőhöz, itt Magyarországon. Távolról méricskélte, és többször rákérdezett, mit merre kell csavarni. 

 Szemétgyűjtés és szemétszállítás

A szemét gyűjtése és elszállítása is különbözik attól, amit itthon Magyarországon megszoktam. Ahol mi lakunk Budapesten, két szelektív gyűjtő van (papír és műanyag), illetve a kommunális szemét. Ezzel szemben Koreában tovább kell szortírozni a hulladékot, a kommunális szemétbe csak tényleg olyan kerül, ami máshova nem sorolható be. A kommunális szemetet kizárólag egy ahhoz gyártott szemeteszsákban lehet csak elhelyezni. Minden kerületnek más szemeteszsákja van, amit csak a környékben lakók használhatnak, a szemeteszsákon az is fel van tüntetve, melyik kerülethez tartozik. 

Az újrahasznosítható szemétnek nincs megszabott zsákja, ezt gyakorlatilag tetszőleges formában szortírozhatjuk. Ezek a következők: papír, papír csomagolás, üveg, alumínium doboz, PET palack, műanyag és vinyl.

A lakosok érdeke minél jobban kiválogatni az újrahasznosítható hulladékot, hogy csökkentsék a kommunális szemét mennyiségét, hiszen annak elszállításáért meglehetősen sok pénzt kell fizetniük. Koreában a szemeteszsák ára jóval drágább, mint nálunk, hiszen ez a költség már tartalmazza a szemét gyűjtésének és elszállításának a díját is. A szemeteszsákok ára régiónként és literenként is változik. Nagyságrendileg egy 20 literes zsák ára 7000 won (kb. 1750 Ft). 

A koreai családom otthonánál heti kétszer szállítják el a szemetet, hétfőn és csütörtökön. Így néz ki az apartman előtt felhalmozott “hulladékhegy” a szállítás napján:

0.jpg


Mosdószemle

Emlékszem, hogy Koreában tett első látogatásom legelső “kultúrsokkja” a repülőtér mosdójában ért. Első ránézésre azt gondoltam, hogy biztosan eldugult a wc, azért áll benne a víz olyan nagyon, de hamar rá kellett döbbenjek, hogy semmi baja, csupán teljesen máshogyan működik. A toalettet nem a nagy nyomású, zúduló víz öblíti le, hanem gyakorlatilag kiszivattyúzza, majd visszatölti a csészét. 

Koreában háromféle toalettel találkoztam:

  • a számunkra is "normális" wc-vel,
  • a bidével (nagyon gyakori, arra kell csak ügyelni, hogy az öblítéséhez ugyanúgy hátul, vagy oldalt kell keresnünk a gombot. Nehogy a sokfunkciós karon keresgéljük a “lehúzó” gombot, mert akkor könnyen vizesek lehetünk!)
  • és a guggolós wc-vel. (Ez utóbbi ritkább, de akár egy autópálya melletti pihenőn is találkozhatunk vele.

A másik fontos dolog, - még ha nem is tudjuk elolvasni a koreai figyelmeztető szöveget - hogy a toalett papírt nagyon sok helyen nem szabad a wc-be dobni, mert dugulást okozhat!

Későbbi látogatásaim alkalmával is mindig bebizonyosodott, hogy Koreában igen egyszerű szinte bárhol egy tiszta, kulturált, ingyenesen használható mosdót találni. 

 

A cikket írta: The Kim Family – Orsi

Képek forrása: saját képek

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7615650668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.05.02. 12:04:19

A sütő, ahogy a teljesen európai értelemben felszerelt konyha is (mixer, robotgép, habverők, tortaformák, tepsik stb.) Ázsiában a legkiváltságosabb családok ismérvei, ahol a nő nem dolgozik, hanem a hobbijainak élhet. Multimilliomos ázsiai orvos ismerősöm felesége és egy itt élő francia pasas felesége is (természetesen ezek a nők nem dolgoznak, az egykeresős család teljesen jellemző itt), a felesége hobbija a nyugati sütemények sütögetése. Ehhez magyar szemmel rettenetesen drága (túlárazott) alapanyagokat és szakácskönyveket vesznek. Ahogy a magyar ember számára az ázsiai konyha imádata luxushobbi, úgy az ázsiai újgazdagoknak a nyugati ételek készítése luxushobbi. Egy proli ázsiai családnál nyilván nincs rendes konyha se, csak egy gázégő gázpalackkal. Cserébe sokkal többet esznek étteremben, kifőzdében. Az ingatlanárak is rettenetesen magasak Ázsiában, egy nagy konyha, ahol a normális magyar panellakásokra jellemző sütő elfér, nagyon drága mulatság.

A WC-hez. A csészében magasan álló víz nem meglepő annak, aki járt már Amerikában. Ott rettegnek a saját ürüléküktől és minden testnedvtől, ezért rögtön vízbe csobbantják, ami szerintem rettenetes, hisz felcsap a víz a fenekemre. Amerikaiaknak meg a magyar WC a megdöbbentő, hogy egy lapos felületre esik a sz@r és aztán csak lehúzásnál megy a vízbe.
A guggolós megoldás sokkal egészségesebb, mint az ülőkés.
A bidéülőke Japánból ered, az is hasznos, de egy mohamedán shattaf, filippínó taboo, thai bum gun is pont úgy megteszi és olcsóbb, mint a fancy bidé ülőke.
süti beállítások módosítása