Így játszottunk yutnorit a koreai családommal
2020. április 01. írta: Koreai Kulturális Központ

Így játszottunk yutnorit a koreai családommal

A koreai Holdújév miatt jellemzően mindig a téli időszakban, január-február táján látogatjuk meg a koreai családunkat. Ilyenkor a távolabbi rokonainkkal is találkozunk, és egy teljes napot együtt töltünk velük, társasozunk vagy kártyázunk. Bevallom őszintén, hogy ezidáig sajnos “csak” érdeklődő szemlélője voltam ezeknek a társasjátékoknak. Az idei évben azonban két koreai játékot is megtanultam, melyek közül most a yutnorit szeretném bemutatni nektek. 

lead_yutnori.png

A yutnori (윷놀이, ejtsd: junnori), vagy rövidebb nevén yut (ejtsd: jut) egy több száz évre visszanyúló, tradicionális koreai társasjáték, amit jellemzően Újévkor játszanak. Népszerűsége azért is töretlen, mert a szabályai egyszerűen megjegyezhetők, és gyakorlatilag 6 éves kortól bármely korosztály számára szórakoztató élményt nyújt. 

lunar-new-year-game-yutnori-national-institute-of-korean-language.png

A játék neve a yut – mely a dobáshoz használt, félhold alakúra formázott 4 db fa pálcikára utal (gyakorlatilag a modern dobókocka szerepét tölti be) - és a nori (jelentése: játék) szavakból tevődik össze. A pálcákon kívül 2x4 db zsetont (mal, 말, ejtsd: mál, jelentése: ló) tartalmaz, melyeket a kiindulási pontba kell visszajuttatni az erre kitalált szövetes játéktáblán (mal-pan, 말판, ejtsd: málpán). A játéktábla hagyományosan plédre vagy abroszra volt hímezve, és eredetileg kör alakú volt. Ma már leginkább a négyzet alakú változata ismert. 

A játéknak létezik egy népi magyarázata is, mely szerint a falusiak fogadnak az öt különböző állatállomány  (malac, kutya, birka, tehén és ló) felnevelésére. Minden falusira csak egy fajta állat nevelése tartozik. Az állatokra utal a yut-tal dobott lépések száma, melyet az alábbi kép jól szemléltet:

image006.jpg

도 – do: malac, 1 lépés

개 – ge: kutya, 2 lépés

걸 – kal: birka, 3 lépés

윷 – yut: tehén, 4 lépés

모 – mo: ló, 5 lépés

A játék menete:

A játék némileg hasonlít a magyar „Ki nevet a végén?” című társasjátékra. Ketten, hárman vagy négyen játszhatjuk. Négy játékos esetén nem egymás ellen játszunk, hanem párokat alkotunk. A tábla egy külső négyzetet formáz, a közepén lévő átlós vonalak mentén rövidíthetünk a körön az alábbiak szerint:
800px_yut_board_svg.png

A játékot a férjem online rendelte Koreában, és 1-2 napon belül meg is kaptuk. Kis vászonbatyuban érkezett, meg is lepődtem, milyen praktikus, hiszen tényleg kis helyen is elfér. Mivel a tábla nem kemény kartonból, hanem szövetből van, könnyedén összehajtható. Egy leterített pléden játszottunk, a földön ülve. A plédnek több funkciója is volt: a feldobott, majd leérkező fa pálcikák hangját tompította, a pálcikák leérkezést követően nem csúsztak meg a padlón és a pléd szélének is fontos szerepe volt. A családommal úgy játszottuk, hogy a feldobott yut-ok közül minimum háromnak a plédre kellett visszaesnie. Ha a levegőben úgy pördültek meg, hogy kettő kiesett a pléd melletti területre, akkor a dobás érvénytelennek számított.

A lépéseket a pálcikák sima, világosra színezett oldala jelzi, vagyis ha a 4 eldobott pálcika úgy érkezik le, hogy 3 sötét és 1 világos színű oldalát látjuk (ez a fentebb említett 도 – do) , akkor 1-et léphetünk. De vigyázat, mert a négy pálcika egyikénél a világos oldalon vagy három darab X-et vagy egy BACK feliratot látunk! Ha ez az egy világos oldalú pálcikánk van, akkor visszafelé kell lépnünk egyet!

DO – GE – KAL – YUT – MO! Családtagjaim a dobásokat követően hangosan bemondták a lépések nevét, így néhány kör után már én is megjegyeztem őket. A játékunkról egy rövid videót is elérhető.

A játék kezdetén nehéz az elindulás, mivel ha valaki arra a mezőre lép, ahol a te zsetonod van, akkor jogában áll levenni azt és a helyedre lépni. Te pedig kezdheted elölről a kört. A játékban fontos stratégiai döntéseket kell meghozni – például ha egy meglévő zsetonod mellé annyit dobsz, hogy egy másik zsetonodat is ugyanarra a mezőre léptetheted, akkor együtt viheted őket tovább. Így akár egyszerre több zsetonodat is mozgathatod, és gyorsabban körbe érhetsz a pályán. Ha az ellenfeled is a te meződre lép, minden zsetonodat leütheti, és számodra újraindul a kör. Ezért nem biztos, hogy minden esetben az a jó módszer, ha több zsetont együtt mozgatsz. Ahogy téged levesznek egy mezőről, te is levehetsz másokat, ha ügyesen stratégiázol. És valójában ez is a cél. 

Utolsókból lehetünk elsők is, pont ahogyan apósom, aki sok-sok lemaradás után egy pillanat alatt behozta a hátrányát és nyert. Ettől ilyen izgalmas játék a yutnori, amit a koreaiak mindig valamilyen fogadással egybekötve játszanak. Mi például a következő napi ebéd kifizetésében, takarításban fogadtunk, de a koreaiak szeretnek pénzben is játszani. 

Mindenképpen próbáljátok ki, ha tehetitek!

A cikket írta: The Kim Family – Orsi

Képek forrása: divorce-joseph.tistory.com, ko.wikipedia.org, hu.wikipedia.org

en.trykorea.com, blog.trazy.com, youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr915573120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glantos70 2020.04.05. 10:45:04

Bár még nem értem teljesen a szabályokat, nagyon tetszik, hogy megismerhetem más népek társasjátékait… :-) Jó kis bejegyzés!
süti beállítások módosítása