Korea in Hungary

Korom, puha kecskeszőr, fehéreperfa-kéreg…, de hogy lesz ebből festmény?

Festőszakkör a Koreai Kulturális Központban

2015. június 10. - KoreaiKultúra

Vajon ki nem áll meg legalább egy percre egy gyönyörűen megfestett, jellegzetes süveg-alakú hegyeket ábrázoló tájkép, vagy éppen a fekete-szürke ágak közül napfényre törő rózsaszín cseresznyevirágok látványa előtt? A koreai tradicionális festészet jóval több, mint ügyesen megkomponált és csinosan megfestett képek nagy családja. Számtalan formában megjelenő festészetük elénk hozza a régmúlt időket úgy, amilyen az volt, és amilyennek szerették volna, hogy legyen. Varázslatos utazás ez egy olyan izgalmas kultúrába és világba, ami vonz, és amin mindig elcsodálkozol.

Nyomon követhető koreai festészetről mintegy a XIV. századtól számolhatunk be, amelynek gyökereit a kínai kalligráfiában és festészetben kell keresni. Abban az időben a kalligráfia és a festészet, két testvérként sokáig szinte kéz a kézben jártak, csak később váltak szét, de soha nem véglegesen. Koreában – csakúgy, mint a világon bárhol – több ágazata van a festészetnek, amit sokféle kritérium alapján határozhatunk meg, elsősorban is a témaválasztással.

Legismertebb talán a tájképfestészetük a sansuhwa, ami kb. annyit tesz: „a hegy és víz megfestése”. Úgy tartják, egy tájkép majd’ mindent elárul az alkotójáról, viszont itt talán jobb, ha ezzel óvatosan bánunk, mivel gyaníthatóan közel sem ismerjük olyan jól a koreai lelket, mint hisszük…

0ba90342718895d153776e089afb8b7d.jpgÁlomutazás a barackvirágok földjére, Joseon dinasztia (1392-1910), a kép 1447-ből való

A zsánerfestészet az előbbi idealizmusával némi ellentétben őszinte képet tár fel a Joseon-éra figuráiról és életéről, nem kímélve sem a nemeseket, sem a köznép fiait. Az egyik legismertebb képviselője ennek az ágazatnak Sin Yun-bok (XVIII.sz.), bárki könnyen felismerheti jellegzetes stílusát, figuráit és azokat a szituációkat, amelyeket legszívesebben megörökített az utókor számára. Nem mindennapi tehetsége és kissé különc élete még a filmipart is megihlette, hisz mozifilm és TV sorozat is készült róla.

_yaguemmohaeng_or_a_secret_trip_at_night_1758_by_shin_yun-bok.jpg„Yaguemmohaeng”, vagyis „Titkos éjszakai út” (1758), Shin Yun-bok

Ezen kívül ott találjuk még a nem kevésbé jelentős, szintén a Joseon-korban elterjedt portréfestészetet, a mindig örök folklór-festészetet és természetesen a templomi (Buddhista) festészetet is.

Az eszközöket illetően mind a kalligráfia, mind a festészet meghatározója, esszenciája és alapja a mungbansawu, Ebben az egy szóban benne van a koreai ábrázolóművészet lelke és egyben összefoglaló neve annak a négy alkotóelemnek, amelyek mindegyike precízen megfogalmazott rendeltetéssel bír. Már az elkészítésük is egy rituálé, örökletes tudás.

A mungbansawu elemei a következők: ecset (), festékdörzsölő kő (벼루), festékrúd () és hanji papír (화선지). Festésnél mind a hanji papír, mind pedig a selyem anyag szolgáltathatja a felületet, bár ez utóbbi nagyon kényes, igen óvatosan kell vele bánni. Már a hanji-n is könnyen elszalad a festék, a selymen meg egyenesen utol sem lehet érni, ha nem vagy elég ügyes.

Ki tudja, egy napon eljöhet a pillanat, amikor magad elé simíthatsz egy hanjit, szépen kiegyengetheted a leszorító pálcákkal, ecsetedet belemártod a tintába és elindítod az első vonást... ;)

Nyugodt lelkiállapotban kell lenni, amikor az ecsethez nyúlsz, és a papírhoz érsz. Ha ’koreai’ stílusban akarsz festeni, legyél nagyon koncentrált, hiszen a mozdulatodat, a vonást nem ismételheted meg még egyszer, nem mehetsz vissza ugyanarra a vonalra. Minden ecsetvonásod egyszeri, ezért óvatosan bánj vele. Nem maszatolhatsz, mert amit csináltál, az készen van és mindig a lelkedet tükrözi.

Dasom Kim

a Koreai Kulturális Központ festőszakkörének tanára

Dasom Kim tanárnő úgy egy éve él Magyarországon, és ő vezeti a Koreai Kulturális Központ által szervezett hagyományos festészeti órákat. Mielőtt hozzánk érkezett, Szöulban élt, ahol művészeti iskolába járt, majd díszlet- és jelmeztervező szakon szerzett egyetemi diplomát.

A cikket írta: Csajka Edit

Képek forrása: www.pinterest.com, Dasom Kim és a szerző saját felvételei

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1007531180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.