„Táplálni a Földet, energiát adni az Életnek”
2015. május 05. írta: KoreaiKultúra

„Táplálni a Földet, energiát adni az Életnek”

Dél-Korea a Milánói Világkiállításon

A Földön több tízmilliónyian éheznek, ennél lényegesen többen nem jutnak elégséges és kielégítő táplálékhoz, és a másik oldalon ott a túlfogyasztás és a bolygó élelmiszerkészletének pazarlása. Talán még nem késő összefogni. 

m1a_1.png

Idén Milánó ad otthont annak a világkiállításnak, amelynek fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés. Központi gondolata, hogy a Földön mindenki számára tegyük hozzáférhetővé az egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszereket, az életet jelentő táplálékot. A szervezők ezen a témán belül a tradíciót, a kreativitást és az innovációt helyezték középpontba, s amely országok a 140 résztvevő közül e három kritériumnak kiváltképp megfelelnek, bizton nagy sikerre számíthatnak.

A május 1-jén megnyílt és október 31-én záródó élelmiszeripari- és táplálkozási világkiállításon természetesen Dél-Korea is képviselteti magát.

m2b.png

Korea egy igen impozáns építménnyel várja az érdeklődőket a mintegy 4km2 területen elhelyezkedő különleges alakú, kétszintes pavilonjában. A földszinten étterem és ajándékbolt, az első, legszélesebb emeleten maga a kiállítás, míg a legfelső szinten tárgyalók és VIP helyiségek találhatók. A pavilont a koreai „hold-alakú” teáscsésze és az ún. „decumanus” különleges ötvözetű formájába álmodták meg a koreai tervezők. A „decumanus” egy - csak az ókori Rómában jellemző - kelet-nyugat irányban futó út, vagy utca elnevezése. A koreai formatervezés önmagáért beszél: a Kelet és Nyugat harmóniájának kifejezése.   

m4a_1_1.png

Korea a jól ismert szlogent - „Az vagy, amit eszel” - a nemzet hagyományos, de mindig kreatív és leleményes módján idén ezzel egészítette ki:

Kérdezz, és a hagyományok majd válaszolnak!

Egyensúly - "az étel és az élet harmóniája"

Itt a Hansik legfontosabb értékrendjének, vagyis az alapvető elemek, az évszakok, a színek, a nyersanyagok és az ételek egységének bemutatása a cél. Az, hogy ezek egymás nélkül nem jelenthetnek harmóniát az ember táplálkozásában és bár mindegyiknek külön jelentése van, mégiscsak a többi komponenssel együtt jelenthetnek egy egészet. .  

Erjedés - "az idő hatalma"

A filozófiai analógia nyilvánvaló: az ízeknek össze kell érniük. A koreai konyha különlegessége, hogy erjesztéssel olyan tartós élelmiszereket készítenek már a VII. század óta (tartósítószerek nélkül), amelyek máshol nem, vagy messze nem ilyen minőségben találhatóak. 

Ebben a témában kapnak helyet Korea immár univerzálisan elterjedt fermentálási eljárásai és az olyan világhírű termékek, mint például a sokarcú koreai kimcsi.  

Őrizd meg - "a föld bölcsessége"

Ez a téma a föld, a környezet védelmére kívánja ismét felhívni a figyelmet. Hisz e nélkül nem létezhetünk. De a föld bölcs, és ha óvjuk, mi is védelmet találunk nála.  Az „onggi”, ez a nagyméretű, fermentált étkek tárolására szolgáló jellegzetes alakú koreai agyagedény még ma is hasznos szolgálója a vidéken élőknek.  

Korea hármas üzenete a Milánói Világkiállításon mindenkinek szól:

Légy harmóniában a Földdel, hagyj időt neki, és őrizd meg!   

 

Dél-koreai pavilon: Hansik. Food for the future: You are what you eat. 

Terület: 3880 m2

Helyszín: N10 Expo site, Milánó, Olaszország

További információ: Corea Expo Milano 2015 

 

Az összefoglalót írta: Csajka Edit

Képek forrása: Korea Tourism Organization (VisitKorea)

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr437431482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása