A Földön több tízmilliónyian éheznek, ennél lényegesen többen nem jutnak elégséges és kielégítő táplálékhoz, és a másik oldalon ott a túlfogyasztás és a bolygó élelmiszerkészletének pazarlása. Talán még nem késő összefogni.
Idén Milánó ad otthont annak a világkiállításnak, amelynek fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés. Központi gondolata, hogy a Földön mindenki számára tegyük hozzáférhetővé az egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszereket, az életet jelentő táplálékot. A szervezők ezen a témán belül a tradíciót, a kreativitást és az innovációt helyezték középpontba, s amely országok a 140 résztvevő közül e három kritériumnak kiváltképp megfelelnek, bizton nagy sikerre számíthatnak.
A május 1-jén megnyílt és október 31-én záródó élelmiszeripari- és táplálkozási világkiállításon természetesen Dél-Korea is képviselteti magát.
Korea egy igen impozáns építménnyel várja az érdeklődőket a mintegy 4km2 területen elhelyezkedő különleges alakú, kétszintes pavilonjában. A földszinten étterem és ajándékbolt, az első, legszélesebb emeleten maga a kiállítás, míg a legfelső szinten tárgyalók és VIP helyiségek találhatók. A pavilont a koreai „hold-alakú” teáscsésze és az ún. „decumanus” különleges ötvözetű formájába álmodták meg a koreai tervezők. A „decumanus” egy - csak az ókori Rómában jellemző - kelet-nyugat irányban futó út, vagy utca elnevezése. A koreai formatervezés önmagáért beszél: a Kelet és Nyugat harmóniájának kifejezése.
Korea a jól ismert szlogent - „Az vagy, amit eszel” - a nemzet hagyományos, de mindig kreatív és leleményes módján idén ezzel egészítette ki:
Kérdezz, és a hagyományok majd válaszolnak!
Egyensúly - "az étel és az élet harmóniája"
Itt a Hansik legfontosabb értékrendjének, vagyis az alapvető elemek, az évszakok, a színek, a nyersanyagok és az ételek egységének bemutatása a cél. Az, hogy ezek egymás nélkül nem jelenthetnek harmóniát az ember táplálkozásában és bár mindegyiknek külön jelentése van, mégiscsak a többi komponenssel együtt jelenthetnek egy egészet. .
Erjedés - "az idő hatalma"
A filozófiai analógia nyilvánvaló: az ízeknek össze kell érniük. A koreai konyha különlegessége, hogy erjesztéssel olyan tartós élelmiszereket készítenek már a VII. század óta (tartósítószerek nélkül), amelyek máshol nem, vagy messze nem ilyen minőségben találhatóak.
Ebben a témában kapnak helyet Korea immár univerzálisan elterjedt fermentálási eljárásai és az olyan világhírű termékek, mint például a sokarcú koreai kimcsi.
Őrizd meg - "a föld bölcsessége"
Ez a téma a föld, a környezet védelmére kívánja ismét felhívni a figyelmet. Hisz e nélkül nem létezhetünk. De a föld bölcs, és ha óvjuk, mi is védelmet találunk nála. Az „onggi”, ez a nagyméretű, fermentált étkek tárolására szolgáló jellegzetes alakú koreai agyagedény még ma is hasznos szolgálója a vidéken élőknek.
Korea hármas üzenete a Milánói Világkiállításon mindenkinek szól:
Légy harmóniában a Földdel, hagyj időt neki, és őrizd meg!
Dél-koreai pavilon: Hansik. Food for the future: You are what you eat.
Terület: 3880 m2
Helyszín: N10 Expo site, Milánó, Olaszország
További információ: Corea Expo Milano 2015
Az összefoglalót írta: Csajka Edit
Képek forrása: Korea Tourism Organization (VisitKorea)