Királyok és hercegnők elbuknak, de a show megy tovább…
2015. április 21. írta: KoreaiKultúra

Királyok és hercegnők elbuknak, de a show megy tovább…

„Splendid Politics” címmel új, izgalmas történelmi TV sorozat indul a Joseon-éra zűrzavaros korszakáról

A történelem szereplőit még sok-sok évtized, sőt száz évek után is nehéz megítélni, bárhol, bármilyen korról is legyen szó. Új, nagyszabású történelmi drámájában az MBC televíziós csatorna sem tör ilyen babérokra, helyette a koreai história egy olyan mozzanatát ragadja meg, amikor röpke idő alatt hihetetlen magasságokba lehet jutni, és a másik pillanatban elnyelhet a dicstelen mélység. Akik szeretik a történelmi sorozatokat, alighanem ritka csemegét láthatnak ismét.

splendid_politics_header.png

Faction = fiction + fact

Kim  Sang-ho rendező és Kim Yi-young forgatókönyvíró a sajtótájékoztatón úgy fogalmazták meg alkotásuk műfaját, hogy ez egy „faction”. Nos akik jól tudnak angolul, könnyen rájöhetnek, hogy a szó a „fiction” (kitalált történet) és „fact” (tény) szavak igen szellemes párosítása. Vagyis a történet egy érdekes keveredése lesz a valóságos történelemnek és a szabadon engedett fantáziának. (ne tévedjünk, nem „fantasy”, vagy „misztikus” elemekről van szó!)

A dorama-rajongók nagyon jól tudják, hogy vannak olyan történelmi sorozatok, mint pl. a KBS „Jeong Do-jeon” c. drámája, amely szigorúan a történelmi tényeken alapuló eseményeket dolgoz fel, míg a másik oldalon ott van pl. az MBC „Moon Embracing the Sun” c. alkotását, ami pusztán a képzelet szüleménye.

„Megpróbáltunk minden olyan dramaturgiai elemet bevetni, amivel izgalmasabbá tehettük a filmet, miközben megmaradtunk a történelem szabta határokon belül” – magyarázta a rendező.

20150408000869_0.jpg

Miről szól?

A XVI-XVII. században vagyunk, ahol a Joseon dinasztia 14. királya, Seonjo uralkodik. Elsőszülöttje egy lány, Jeongmyeong hercegnő, majd jóval később jön világra a fia, Yeong-chang. A törvényes fiú örökös még csak két éves, amikor a király meghal és a trónt ágyasától született fiára Gwanghaegun-re hagyja.

A pártokra, frakciókra szakadt nemesség és az új király által támogatott reformisták ádáz torzsalkodása közepette a fiatal herceg és nővére, a hercegnő vezetésével a királyi család legitim örökösei elkeseredett harcot vívnak a trónért. Mindezt a Japánnal folytatott hírhedt „Hétéves háború” és a Kínai Ming birodalom elleni konfrontáció kereszttüzében, rendkívül nehéz politikai időkben. Miután Gwanghaegun király az ifjabb trónörököst megöleti, a hercegnő maga áll élére a felkelők mozgalmának.

fullsizephoto582013.jpg 

A történelmi háttér

Seonjo király (r.1567-1608) uralkodása első felében sok jó – utólag is - pozitívan értékelhető intézkedést hagyott maga után. Bátorította a konfucianizmus eszméinek terjesztését, igyekezett rendbe hozni az államháztartás és az államigazgatás ügyeit. Ő volt az, aki bevezette a civil szolgálatok intézményét és új vizsgáztatási rendjét, sőt figyelmet fordított a köznép életének javítására is. A széthúzó nemesség, a Japán fenyegetés és a kínai Ming birodalom szorításában azonban erejét elvesztette és trónját átadta a koronaherceggé kinevezett Gwanghaegun-nak. A király ágyasának, Lady Kimnek a fia zűrzavaros, nyugtalan időket, valamint keleti, illetve nyugati frakciókra szakadt nemesi és köznemesi réteget örökölt, és azt a kínos helyzetet, hogy a legtöbben trónbitorlónak tartották. Mégis, a meggyengült király helyett ő volt az, aki valójában helyt állt a Japánnal folytatott háborúban (1592-98), és megvívta a kétfrontos harcot a Ming birodalommal és a mandzsúrokkal. Helyreállította a békét Japánnal 1609-ben, sőt pár évvel később nagykövetet küldött az ellenséges Szigetországba. Igyekezett helyreállíttatni a lerombolt királyi palotákat és örökségeket, új könyveket adatott ki, köztük a máig egyik leghíresebb orvosi könyvet, a Donguibogam-ot.

S ha bárki is azt hiszi, dicsősségben halt meg, hát az jó nagyot téved! Az ultrakonzervatív Nyugati frakció puccsal eltávolította, majd először Ganghwa, később Jeju szigetére száműzték, ahol 18 év rabság után 1641-ben halt meg. Számára soha nem emeltek hatalmas királyi sírdombot a Joseon-királyok sírjai közelében. Egyszerű sírban nyugszik Gyeongju tartományban.

Szereposztás

Gwanghae herceg szerepére a rendezőnek sikerült megnyerni Cha Seung-wont, (Ugye nem kell bemutatni? Pláne azoknak nem, akik kedvelték a „The Greatest Love”-ban)

„Gwanghae a király egyik ágyasától származik és a történetét már sok helyen feldolgozták, megírták. Azonban úgy, ahogy ebben a sorozatban, még nem ábrázolták sehol. Ma magasztalják őt diplomáciai képességeiért, de elítélik, mert állítólag túl kegyetlenül, embertelenül hajtotta az embereket a királyi paloták újjáépítésének idején. De vajon neki, mint embernek és királynak mit jelenthettek ezek a paloták? Meg azt is mondják sokan: kétkulacsos politikát folytatott. De ha nem így tesz, vajon Korea fennmaradhatott volna? Ki tudhatja ezt már? Tehetséges, de szerencsétlen sorsú király volt. Őszintén hiszem, hogy sikerül olyan karizmatikusnak és emberinek mutatnom, amilyennek éreztem az ő sorsát.”   

Cha Seung-won (Gwanghae herceg)

Jeongmyeong hercegnő szerepét Lee Yeon-hee („Miss Korea”, „Gu Family Book”) vállalta, a kegyetlen Injo király szerepét (ő követi majd a trónon Gwanghae királyt) pedig Kim Jae-won alakítja.

„Ez a szerep elég nagy váltást jelent számomra, ugyanakkor nagy kihívás is és örülök neki. Eddig én voltam a kedves, mosolygós arcú, romantikus fiú, most meg egyszeriben egy gazember bőrében találtam magam. Nagyon izgalmas volt.”  

Kim Jae-won (Injo király)

splendid.jpg

A sorozatot az MBC 2015. április 13-tól sugározza, reméljük, hamarosan hozzánk is eljut!  

 

 

A cikket írta: Csajka Edit

Forrás: The Korea Herald, HanCinema

Képek forrása: HanCinema 

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr617386586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata58 2016.08.31. 12:10:55

Eljött az idő, mikor az álom valósággá válik...

Park Hee Hee 2016.08.31. 12:10:58

A sorozat augusztus 29-től a Story4 csatornán lesz látható!
süti beállítások módosítása