Mit tudhatunk a hagyományos koreai esküvőről?
2015. március 03. írta: KoreaiKultúra

Mit tudhatunk a hagyományos koreai esküvőről?

Koreában a házasság nem csak két személy egyesülését jelenti, hanem a két családét is. A konfuciánus értékrend szellemében a házassági ceremónia igencsak hosszú volt és megannyi külön rituáléból állt. Hagyományosan a házasságok elrendezettek voltak, így gyakorta megesett, hogy a leendő férj és feleség csak az esküvő napján találkozott először. A családok kerítőnők, illetve házasságszerzők, valamint jósok tanácsát is kikérték a párválasztást illetően.

10110860173_ed1c8bc2c2_k.jpg

A régi időkben az esküvőt (honrye) a menyasszony udvarában vagy házában tartották és a vőlegény három napig maradt ott. Ezután vitte feleségét a saját házába. A vőlegény és a menyasszony háza között az utat lampionokkal világították ki. Az esküvő alkalmából az átlagos emberek számára is megengedett volt az udvari öltözet viselése. A menyasszony homlokát és orcáit piros pöttyel díszítették, mely távol tartotta a gonosz szellemeket és a tisztaságot, szeretetet is reprezentálta.

10110716764_b290c65e1c_k.jpg

Az esküvő egyik nélkülözhetetlen eleme volt a fából faragott lúd- vagy kacsapár, mely a hosszú és boldog házasságra hivatott utalni, mivel a lúdak és a kacsák is egy életre választanak társat és monogámiában élnek. A vőlegény így gyakran adott ajándékba élő lúdat a menyasszony anyjának, ezáltal is azt ígérve, hogy hűséges marad.

10110815816_dcb8603d59_k.jpg

A menyasszony ruháját darvak díszítették, melyek a hosszú életet szimbolizálták. A szertartás sok meghajlásból és szimbolikus gesztusból állt, melyek alatt illendő volt az érzelmeket palástolni. Az esküvői szertartás után következett az ún. paebek szertartás, mely során a férj és a feleség mélyen meghajolt a szülők előtt. 

10110719964_d43f30bf30_k.jpg

Ez a szertartás a két család egyesülését is szimbolizálta, valamint az újdonsült pár a szülők áldásait, illetve jótanácsait is ekkor fogadta. A menyasszony datolyát és gesztenyét ajándékozott a vőlegény szüleinek, melyek a fiú- és lánygyermekekre utaltak. Az esküvői fogások szintén a szülővé válást és a házaséletet szimbolizálták, pl. a hosszú tészta arra utalt, hogy a párnak legyen majd együtt hosszú és boldog élete.

 

Az összefoglalót írta: Baross Júlia

Képek forrása: korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr227236583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása